Ρωσσέτος Λούζης: ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

2022 Μια χρονιά που ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες για τον τόπο μας, και όχι μόνο. Δυσκολίες που οφείλονται στην Πανδημία το Κορωνοϊού και την διαχείρισή του, τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής, την οικονομική και ενεργειακή κρίση, κά.

Η διετία που πέρασε, χειροτέρεψε την απομόνωση των ανθρώπων, την αποστασιοποίηση από τα κοινά και αποξένωσε τους πολίτες από οτιδήποτε άλλο, πλην της προσπάθειας για την επιβίωση, την προστασία της υγείας, της δικής του και των δικών του ανθρώπων. Και μέχρι εδώ, είναι λογικό και θεμιτό. Και ψυχολογία όλων μας, σίγουρα, έχει επηρεαστεί, ΕΛΠΊΖΩ ΌΧΙ ΑΝΕΠΑΝΌΡΘΩΤΑ.

Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσα στην άνοιξη η Πανδημία θα έχει με κάποιο τρόπο ελεγχθεί, και θα ξαναμπούμε σε πορεία μιας κάποιας κανονικότητας. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να βελτιώσουμε την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα, και πάνω απ’ όλα να έρθουμε κοντά, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αντιπαλέψουμε την δύσκολη και πολύ περίπλοκη κατάσταση της εποχής που ζούμε και να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε και να δώσουμε λύσεις.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού, πρέπει να μπουν μπροστά για να φέρουν όλους μας πιο κοντά και να προσπαθήσουν να γιατρέψουν τουλάχιστον την ψυχολογία μας και να πάρουμε δύναμη για τα υπόλοιπα. Η καθεμία και ο καθένας από τον σύλλογό του, από το μετερίζι του, ας προσπαθήσουμε να φέρουμε πάλι το επίπεδο του πολιτισμού μας εκεί που του αξίζει.

Όμως εγώ πιστεύω ακράδαντα, ότι οι εποχές ΑΠΑΙΤΟΥΝ μεγαλύτερο συντονισμό, συνεργασίες και κοινή δράση, προγραμματισμό και διεκδικήσεις. Ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος ( μουσικός, χορευτικός, θεατρικός, τοπικός,κλπ. ), από μόνος του, λίγα θα καταφέρει, μπροστά στις μεγάλες απαιτήσεις και δυσκολίες της εποχής.

Από κοινού, με συντονισμένες, μελετημένες κινήσεις μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα !

Αναλογίζομαι λοιπόν, και όσο περισσότερο το σκέφτομαι, πιο πολύ το πιστεύω, ότι μια ΕΝΩΣΗ των πολιτιστικών συλλόγων, χωρίς να διαλυθούν οι υπάρχοντες σύλλογοι, αλλά με ισότιμη εκπροσώπησή τους, θα φέρει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα και αποτελέσματα.

Καλύτερο προγραμματισμό και συνεργασίες, κοινές μεγάλες εκδηλώσεις σε όλο το νησί, πετυχημένες διεκδικήσεις σε αιτήματα υποδομών και χρηματοδότησης, καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών για όλες τις τέχνες, μεγαλύτερη κοινωνική παρέμβαση σε θέματα που απασχολών τους συμπολίτες μας, καλύτερη συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια, προβολή του νησιού μέσα από τον πολιτισμό, κλπ.

Πιστεύω ότι οι σύλλογοι πρέπει να συναντηθούν και να μεθοδεύσουν την ίδρυση μιας τέτοιας ΕΝΩΣΗΣ, σύντομα. Εμπειρία υπάρχει από άλλους νομούς της χώρας, αλλά και στο νησί είναι πολλοί οι φίλοι που μπορούν άξια να επιχειρήσουν και να τα καταφέρουν σε αυτή την υπόθεση. Ας τολμήσουμε λοιπόν αρχικά να βρεθούμε με καλή διάθεση και αγάπη για τον τόπο μας και θα τα καταφέρουμε.

ΡΩΣΣΕΤΟΣ ΛΟΥΖΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA