Μια σύντομη ιστορία ελληνικής διασποράς. Από τη Μικρασία στην Αυστραλία

Η αυστραλογεννημένη μητέρα μου, Ελένη Kathleen, μεγάλωσε σε μια κοινότητα «ξεριζωμένων ανθρώπων» με ελληνική καταγωγή από τη Μικρά Ασία που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή South Melbourne μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελένη γεννήθηκε το 1930 και οι γονείς της ήταν ο Κωνσταντίνος και η Αργυρώ Διακάκη.

Η Αργυρώ γεννήθηκε το 1887 στην περιοχή Αλάτσατα που σήμερα είναι μέρος της Τουρκίας. Η τότε πρωτεύουσα της περιφέρειας ήταν η Σμύρνη. Οι γονείς της Αργυρώς ήταν ο Μανώλης και η Άννα Σαμαρά.

[…]

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ο Ατατούρκ κατέλαβε τη Σμύρνη. Τέσσερις μέρες αργότερα ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τις ελληνικές και αρμένικες συνοικίες της πόλης.

Όσοι γλίτωσαν βρέθηκαν πρόσφυγες και το 1923 έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τον ξεριζωμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Αργυρώ που τότε ζούσε στο Κάιρο με τις αδερφές της δεν μπορούσε πλέον να επιστρέψει στη Σμύρνη. Ορισμένα μέλη της οικογένειας της Αργυρώς μετανάστευσαν στη Βοστώνη και η μητέρα μου η Ελένη κρατούσε επαφή με την ξαδέρφη της την Κατερίνα από τη Βοστώνη για πολλά χρόνια.

Το 1923, η Αργυρώ ξαναβρέθηκε με τον πατέρα της το Μανώλη, τον προπάππο μου, στη Χίο, ένα νησί κοντά στα Μικρασιατικά παράλια και τα Αλάτσατα. Τον φρόντισε μέχρι το θάνατό του και έπειτα επέστρεψε στο Κάιρο να ξαναρχίσει τη ζωή της με τις αδερφές της.

Όμως, το 1950 όλοι οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο το 1950, έτσι η οικογένεια βρέθηκε να μεταναστεύει για την Αθήνα (γνώρισα κάποιους από τους συγγενείς το 1990 όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα).

Η Αργυρώ έζησε συνολικά δεκαεφτά χρόνια στην Αίγυπτο, εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Διακάκη, ο οποίος ήταν γεννημένος στην Αθήνα το 1889.

Γνωρίζουμε ότι πολέμησε στο τουρκικό μέτωπο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1924 η Αργυρώ και ο Κωνσταντίνος έφτασαν στο Port Melbourne και εγκαταστάθηκαν στην κοντινή περιοχή του South Melbourne.

Όπως πολλοί τότε πέρασαν δύσκολα την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Αυστραλία. Στα 43 της Αργυρώ, εκεί που νόμιζε ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, έμεινε έγκυος στην Ελένη, που γεννήθηκε στις 21 Μάϊου 1930. Οι γoνείς της απέκτησαν την ιθαγένεια το 1938.

[…]

Το παραπάνω κείμενο ανήκει στη συλλογή της Lella Cariddi’s’2018 “What Happened at the Pier Recalling the Journey II” (pages 37-41) και μπορεί να διαβαστεί δωρεάν ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA