Νέα από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  

Το Έκθεμα του Ιανουαρίου παρουσιάζεται από τη δρα Ιστορίας Δώρα Ζαφειράτου, προϊσταμένη του Τμήματος Κεφαλλονιάς των ΓΑΚ και διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και αναφέρεται στο Ημερολόγιον του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, που απόκειται στο Αρχειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Είναι ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

          Η πρώτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα είναι αφιερωμένη στη λειτουργία, τα προβλήματα και τους στόχους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Θα μιλήσουν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου και ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Πέτρος Πετράτος. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022, 7.30 μ.μ. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

         Η ομιλία του Φεβρουαρίου θα γίνει από τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Κόκκαλη και θα αναφέρεται στη δημιουργία και λειτουργία του Σύμπαντος.

  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΑΡΧΕΙΟ ΑΦΙΣΩΝ

          Η ιδέα μάς ήρθε μετά από μια απρόσμενη δωρεά πολλών αφισών (καλλιτεχνικού κυρίως περιεχομένου) από τον καλό φίλο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης φωτογράφο κ. Γεράσιμο Νεόφυτο (Αθήνα), τον οποίο και δημόσια ευχαριστούμε θερμά.

          Η αφίσα, καθώς αποτυπώνει συγκεκριμένα γεγονότα – και όχι μόνο – σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καταγράφει δηλαδή κάτι το σημαντικό σε μια στιγμή του χρόνου σε συγκεκριμένο τόπο, συνιστά σπουδαίο αρχειακό υλικό και άρα γίνεται αναντικατάστατο «εργαλείο» στα χέρια του ιστορικού ερευνητή αλλά και του ιστορικού της τέχνης. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Αρχείο αφισών.

          Γι’ αυτό καλούμε και παρακαλούμε κάθε κομματικό, αυτοδιοικητικό, εκκλησιαστικό, επιστημονικό, συνδικαλιστικό, πολιτιστικό, αθλητικό, φυσιολατρικό και ψυχαγωγικό φορέα του νησιού μας να στέλνει στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη  από δύο τουλάχιστον αφίσες κάθε εκδήλωσής του. Καλούμε, επίσης, τους παραπάνω φορείς να μας προσφέρουν, αν έχουν στα αρχεία τους, παλαιότερες αφίσες ή να προτρέψουν ομοειδείς φορείς άλλων περιοχών προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε, τέλος, σε κάθε συμπολίτη μας και τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει σε αυτήν την προσπάθειά μας, είτε προσφέροντάς μας σχετικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο είτε συγκεντρώνοντας για το Αρχείο αφισών της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης ανάλογο υλικό.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θερμά ευχαριστούμε

–τους φίλους της Βιβλιοθήκης (από Κεφαλλονιά και από Αθήνα) που προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη μας,

–την ΠΕΔΙΝ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων) για την προσφορά βιβλίων, την έκδοση των οποίων η ίδια χρηματοδοτεί,

–τη δρα Λήδα Ράπτη, καθηγήτρια του Τομέα Βιολογίας και Γενετικής Καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen’s του Καναδά, για την αποστολή από τον Καναδά βιβλίων από την προσωπική της βιβλιοθήκη,

–την οικογένεια του κ. Σαράντη Βασάλα για τη σημαντική πρακτική βοήθεια τους σε θέματα τακτοποίησης-καθαριότητας της Βιβλιοθήκης,

–τον κ. Φώτη Αντωνόπουλο για την ανιδιοτελή εργασία του στο χώρο της Βιβλιοθήκης,

–το φίλο της Βιβλιοθήκης Έρη Πάπα για τη βοήθεια του σε θέματα μεταφοράς,

–το φίλο της Βιβλιοθήκης Βασίλη Χριστοφοράτο για τη συνεχή έγνοια του και την ανελλιπή προσφορά του στο χώρο της Βιβλιοθήκης. 

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

_______________________________________

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΥΠΑΛΔΟΥ ΙΑΚΩΒΑΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ

Στο Αρχειακό Τμήμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης – Μουσείου Ληξουρίου-Ιακωβατείου βρίσκεται και το χειρόγραφο Ημερολόγιον του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου (Χειρόγραφο αρ. 149, φφ.118).

Οι Τυπάλδοι Ιακωβάτοι της Κεφαλλονιάς ήταν ένας από τους πολλούς κλάδους του οίκου των Τυπάλδων, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο νησί στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν η βενετική διοίκηση απένειμε στον γενάρχη του Κολέλα Τυπάλδο μεγάλη κτηματική περιουσία (βαρωνία) στην περιοχή της Παλικής (Τυπαλδάτα). Όλοι οι κλάδοι των Τυπάλδων συγκαταλέγονταν στις ισχυρές οικογένειες της περιοχής και ως κάτοχοι μεγάλης κτηματικής περιουσίας θεωρούνταν «ευγενείς» και συμμετείχαν στο Συμβούλιο της Κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας στην Κεφαλονιά (1500-1797).

Ο νομικός και πολιτικός Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος (1813-1882) καταγόταν από τον κλάδο των Τυπάλδων Ιακωβάτων και διακρίθηκε ως βουλευτής τόσο στον πολιτικό στίβο της Επτανήσου όσο και σε εκείνον του ελληνικού κράτους μετά την Ένωση των νησιών με αυτό (1864). Συγκεκριμένα, εκλέχθηκε με την ομάδα των ριζοσπαστών βουλευτών στην Θ΄ Ιόνιο Βουλή (1850), Πληρεξούσιος Κεφαλληνίας στην Β΄Εθνοσυνέλευση της Αθήνας (1864) και βουλευτής της επαρχίας Πάλης σε 6 συνολικά βουλευτικές περιόδους του ελληνικού κοινοβουλίου από το 1865 έως το 1882.

Στο χειρόγραφο Ημερολόγιόν του, οι αναγραφές καλύπτουν χρονικά την περίοδο 1843 – 1881 και ξεκινούν με την περιγραφή των γεγονότων στην Πάτρα μετά την αναγγελία στην πόλη της παραχώρησης του Συντάγματος του 1843 από τον Όθωνα. Γενικότερα, η δράση τοποθετείται στην Πάτρα, στην Κέρκυρα, στο Ληξούρι, στο Αργοστόλι και στην Αθήνα, πόλεις στις οποίες έζησε και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και πολιτικά ο Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε ποικίλα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά και ιστορικά θέματατοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, για τα οποία δίνονται νέα και άγνωστα από άλλες πηγές στοιχεία. Ενδεικτικά σημειώνονται: οι ταραχές στην Πάτρα μετά την αναγγελία παραχώρησης του Συντάγματος του 1843, η εκστρατεία σε Ήπειρο και Θεσσαλία το 1854 και το Επτανησιακό Σώμα, τα γεγονότα των ημερών της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864) και η επίσκεψη του Γεωργίου Α΄ στην Κεφαλλονιά, οι δημοτικές και βουλευτικές εκλογές στην επαρχία Πάλης πριν και μετά την Ένωση και η άσκηση κριτικής των πολιτικών αντιπάλων του και σε περιόδους που ήταν εκλεγμένος βουλευτής και σε περιόδους που ήταν απλώς πολιτευτής ή είχε αποτύχει να εκλεγεί, το ζήτημα της εκκλησιαστικής αφομοίωσης της Κεφαλλονιάς μετά την Ένωση, τοπικού ενδιαφέροντος θέματα που αφορούν τα δύο αστικά κέντρα του νησιού, το Ληξούρι και το Αργοστόλι κ.λ.π. Το συγκεκριμένο κείμενο, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του, καθώς και του προσωπικού και αποκαλυπτικού ύφους του, φωτίζει σε βάθος την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, αποκαλύπτοντας άγνωστα από άλλες πηγές στοιχεία για την πολιτική του δράση στο Ιόνιο και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως, για παράδειγμα, τη σχέση του με τους άλλους ριζοσπάστες βουλευτές και τις θέσεις του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το κείμενο του Ημερολογίου είναι στο σύνολό του ανέκδοτο. Ένα πολύ μικρό μέρος του έχει δημοσιευθεί στο:ΠΕΝΤΟΓΑΛΟΣ, Γ.Η., «Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου φύλλα Ημερολογίου 1843-1866. (Ανέκδοτα κείμενα ημερολογιακών σημειώσεων)», Η Κεφαλονίτικη Πρόοδος, τχ. 15, σ. 4-9, τχ. 26, σ. 32-53, τχ. 27-28, σ. 57-60, τχ. 29, σ. 102-105, τχ. 31, σ. 149-151, τχ. 33, σ. 201-202, τχ. 34, σ. 218-220.

Εκτενείς αναφορές στο Ημερολόγιον και χαρακτηριστικά αποσπάσματά του ως στοιχεία τεκμηρίωσης των πολιτικών απόψεων και θέσεων του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου βρίσκονται στα εξής:

1.         ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ., Πολιτική και θεολογία. Ιδεολογία και πράξη του ριζοσπάστη πολιτικού Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, εκδόσεις «Τέρτιος», Κατερίνη 1990.

2.         ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ, «Ειδήσεις για την επίσκεψη του Γεωργίου Α´ στην Κεφαλονιά αμέσως μετά την Ένωση (1864)», Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας, Ἀγάπης Ἀντίδωρον, Μνήμη Μητροπολίτου κυρού Γερασίμου Φωκά, Επιμέλεια Ν. Γ. Μοσχονάς, Αργοστόλι 2019, σσ. 553-565.

3.         ΘΕΟΔΩΡΑ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ, «Το Ληξούρι και το Αργοστόλι τις πρώτες μέρες μετά την Ένωση (21-25 Μαΐου 1864). Μαρτυρίες από το Ημερολόγιον του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου», Σύμμικτα Παλικής, Επιμέλεια Πέτρος Πετράτος, Τόμ. 1, έκδοση Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, Ληξούρι 2019, σσ. 363-384.

4.         ΘΕΟΔΩΡΑ Η. ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ, Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος (1813-1882). Η πολιτική του παρουσία και δράση, Έκδοση Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών, Σειρά Διατριβών και Μελετών (24), Αργοστόλι 2020.

Αργοστόλι 2 Ιανουαρίου 2022.

Θεοδώρα Ζαφειράτου

Δρ. Ιστορίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ- Κεφαλλονιάς και Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA