Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός: Ένα ξεχωριστό ημερολόγιο

Το  φετινό ημερολόγιο τοίχου του Πολιτιστικού Συλλόγου  Μαντζαβινάτων- Βουνίου,  «Κουνόπετρα» είναι μοναδικό ως εικαστική αισθητική και συνάμα κρίνεται αξιόλογο, μια και προβάλει στις σελίδες του ένα τοπικό θέμα του νησιού μας, αυτό των κεφαλονίτικων απολιθωμάτων και πετρωμάτων.

Έχει το τίτλο « Απολιθωμένα μητρώα Κεφαλονίτικης γης» και η δημιουργική του εικόνα, είναι καλλιτεχνία της Κεφαλονίτισσας, Σάντυ Λιβιεράτου.

Η απόφαση της έκδοσής του είναι του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου « Κουνόπετρα»,  καθώς και του προέδρου  Παναγή Ατσάρου, ενώ η πρόταση της θεματικής του ημερολογίου,  τού υπογράφοντα το παρόν. 

Τα ημερολόγια και οι αφίσες μεταφέρουν στοιχεία πολιτισμού και ενημέρωσης, και γι’ αυτό, όσοι τα χρησιμοποιούμε, προσέχουμε να βρίσκουμε αυτά της αρεσκείας μας, που να είναι καλαίσθητα και χρηστικά ως προς την ενημέρωση ημερών και εορτών.

Τα παρουσιαζόμενα στις σελίδες απολιθώματα και πετρώματα είναι τα περισσότερα από την περιοχή της Παλικής, μια και αυτός ο τόπος έχει πληθώρα τέτοιων παλαιοντολογικών υλικών, που με άλλα λόγια, αυτά γίνονται για τους μελετητές «μητρώα γης» , καθώς και απολιθώματα από την παραλία του Αγίου Θωμά ,Λειβαθούς.

Η συλλογή των απολιθωμάτων της  Παλικής είναι του υπογράφοντα το παρόν κείμενο, καθώς και ο πρόλογος.  Επίσης,  κάποια απολιθώματα είναι   από το λατομείο του Αγάπιου Μαρκαντωνάτου στο Σκηνιά- Παλικής, τα δε κείμενα της επιστημονικής τεκμηρίωσης τα συνέταξε η γεωλόγος και συνεργάτης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, και επιστημονική συνεργάτης «Γεωπάρκου Κεφαλονιάς», Έλενα Ζουμπούλη.

Η φωτογράφηση των απολιθωμάτων και πετρωμάτων  είναι της Ανδριάνας Καραντινού.

Εν κατακλείδι,  θέλω να σταθώ, στην αξία της δημοσιευμένης εικόνας, όπως αυτή της περίστασης των απολιθωμάτων και πετρωμάτων του νησιού μας, γιατί αυτή γίνεται βουκέντρα για μελέτη και έρευνα, ώστε να δούμε και να κατανοήσουμε την πορεία της ύπαρξης της ζωής και τις μύριες μεταβολές και εξελίξεις της για να φτάσει έως στο σήμερα …

Επίσης, τα απολιθώματα δείχνουν το γρήγορο πέρασμα μας από το φθαρτό κόσμο και, που αυτό συνοδεύεται από το άπληστο και το αχόρταγο της ζωής.

            Ανήκουν πολλές ευχαριστίες στους συντελεστές της έκδοσης του ημερολογίου, ιδίως στο Διοικητικό του Πολιτιστικού Συλλόγου, Μαντζαβινάτων – Βουνίου, « Κουνόπετρα», γιατί δεν χάνονται στην φθηνή ανωνυμία, που η τεχνολογική εξέλιξη οσημέραι προτάσσει, ιδίως  στο γρήγορο και στο τετριμμένο, που  ως πράξεις δεν έχουν ταυτότητα και σκοπό. Είναι σπουδαίο  κανείς να μελετά και να προωθεί με κάθε σωστό τρόπο, τα τού τόπου του,  πράγματα και θέματα.

Πολλά Μπράβο στο Διοικητικό  του Πολιτιστικού Συλλόγου  Μαντζαβινάτων – Βουνίου,  «Κουνόπετρα». 

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά  

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA