H taz του Βερολίνου αναφέρεται στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος λόγω πανδημίας, όπως γράφει, έχει τα πάνω και τα κάτω του.
«Τα χρήματα που αφήνει κάθε τουρίστας μόλις και μετά βίας επαρκούν για να φέρουν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό έως τα τέλη Οκτωβρίου στο 58 % για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019.
»Τότε τα άμεσα έσοδα είχαν ανέλθει στα 17,569 δισ. ευρώ.
»Η ελληνική τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα φέτος στις 15 Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από το πρώτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊου το 2020. Αλλά υπήρξε μια λανθασμένη αρχή.
»Εφαρμόστηκε η αρχή 3G – εμβολιασμός, ανάρρωση, τεστ. Ωστόσο, μόνο εκείνοι που μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα ακριβό τεστ PCR που δεν ήταν παλαιότερο των 72 ωρών θεωρήθηκαν αρνητικοί. Αυτό εμπόδισε πολλούς να ταξιδέψουν στη χώρα».
Και το δημοσίευμα συνεχίζει:
«Η κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε σχετικά γρήγορα.
»Μετά από υπουργική απόφαση στις 17 Ιουνίου 2021, ένα φθηνό γρήγορο τεστ αρκούσε ξαφνικά για την είσοδο στην Ελλάδα.
»Ο τουρισμός “πήρε φωτια”. Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για διακοπές στην Ευρώπη.
»Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό έφθασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, σε ορισμένους κορυφαίους προορισμούς, όπως η Μύκονος, ήταν ακόμη υψηλότερα.
»Αλλά αυτό ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ σύντομο.
»Το επόμενο πλήγμα ήρθε με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Ελλάδα περιοχή υψηλού κινδύνου από τις 21 Νοεμβρίου και να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες επιστροφής.
»Έτσι για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, η σεζόν πέρασε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA