Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Σήμερα, για μια ακόμη φορά, οι άνθρωποι του πολιτισμού βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Οι άνθρωποι της τέχνης και του θεάματος μετά τις τελευταίες εξαγγελίες μέτρων, έχουν καταντήσει εργασιακός κλάδος χωρίς αντικείμενο.

Ο πολιτισμός και ιδιαίτερα ο τομέας των παραστατικών τεχνών, της ψυχαγωγίας και γενικότερα των θεαμάτων, τόσο από την πανδημία, όσο και από τις λανθασμένες κυβερνητικές αποφάσεις, έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και απαιτούν λήψη μέτρων ειδικής μέριμνας και άμεση στήριξη.

Η  απαγόρευση της μουσικής, επηρεάζει άμεσα χιλιάδες επαγγελματίες μουσικούς, συνθέτες, στιχουργούς, ηχολήπτες και άλλους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο διακόπτης που κλείνει τη μουσική οριζοντίως σε όλη την Ελλάδα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες σε όλους αυτούς και όχι μόνο. Θυσιάζεται ο κλάδος τους ακόμη μια φορά στο όνομα του περιορισμού της πανδημίας και δυστυχώς χωρίς να υπάρχει καμιά μέριμνα για αντίστοιχη στήριξη.

Ποτέ μέχρι σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος δεν αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου ως πληττόμενος κλάδος. Μουσικοί, ηχολήπτες, υπεύθυνοι φωτισμού, DJs, παραγωγοί, τεχνικοί και ένας μεγάλος αριθμός άλλων εργαζομένων στον καλλιτεχνικό τομέα, σήμερα έχουν μείνει χωρίς κοινό, χωρίς ακροατές και θεατές που είναι το πιο αποδοτικό και ζωτικό κομμάτι του κλάδου τους.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού δικαίως αγωνιούν για το μέλλον τους και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την εκμηδένιση των εισοδημάτων τους, τη στέρηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και προσπαθούν να υπερασπισθούν την αξιοπρέπειά τους.

Αυτοί οι άνθρωποι, με τα τραγούδια και τις μουσικές τους είναι εκείνοι που μπορούν να μας κάνουν να ζήσουμε τα πιο όμορφα και δυνατά συναισθήματα, να μας κάνουν να οραματισθούμε ένα καλύτερο μέλλον.

Σε τοπικό επίπεδο δυστυχώς δε βλέπουμε να λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία υπέρ των πολιτιστικών εκφράσεων. Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός είναι και μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ακόμη και στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η πανδημία, μας λυπεί απεριόριστα να βλέπουμε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις ή υψηλού επιπέδου ταινίες να προβάλλονται μπροστά από άδεια καθίσματα την ίδια ώρα που η μουσική παγώνει και απαγορεύεται από τους χώρους διασκέδασης.

Το τραγούδι, η ποίηση,  η γραφή, το θέατρο, ο χορός και ο αθλητισμός δεν είναι τρυφερόκαρδες πολυτέλειες, είναι ανάγκη. Ειδικά σε μία κοινωνία που έχει κουραστεί, έως και αγανακτήσει, με όλα όσα της συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια…

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι φανερό ότι οδηγούν τον καλλιτεχνικό κλάδο σε βιολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή.

Φαντάζει απαραίτητη η άμεση διαβούλευση του υπουργείου πολιτισμού με τους φορείς και τα σωματεία, με στόχο να εντοπισθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του καλλιτεχνικού χώρου, όπως πχ η πολυμορφία των εργασιακών σχέσεων.

Είναι άμεση η ανάγκη καταγραφής των αιτημάτων τους, καθώς και η εξεύρεση τρόπων και υλοποίηση εξιδεικευμένων μέτρων στήριξης των καλλιτεχνών.

Άμεσα πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες με λογική μικροαπατεώνα, δευτερεύουσας σημασίας εργασιακό κλάδο και να εξαντλεί τις όποιες αντοχές, υπομονή και αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.

Αργοστόλι 11/01/2022

Ομάδα Εργασίας Πολιτισμού

Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία Κεφαλονιάς/Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA