ΕΚΚΙ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

• Πέμπτη 13/1 και ώρα 13.00, Παράσταση Διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

•           Καλούμε όλα τα Σωματεία του Νομού να δώσουν το παρών, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ενάντια στη διασπορά του Covid 19

Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζεται. Καθημερινά οι νεκροί είναι δεκάδες και χιλιάδες τα νέα κρούσματα που φανερώνουν ότι η εξάπλωση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού επιμένει στη λογική της ατομικής ευθύνης. Επιμένει να ρίχνει το βάρος της ευθύνης και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες των εργαζομένων, διολισθαίνοντας στη λογική της «ανοσίας της αγέλης».

Τα επικίνδυνα και απαράδεκτα πρωτόκολλα – υπερμετάδοσης, με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε πέντε μέρες μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης. Η έλλειψη μηχανισμών ελέγχου και ιχνηλάτησης θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες εργαζόμενους και το σύνολο του λαού. Μοναδική έγνοια τους είναι η απρόκοπη κερδοφορία και οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις και συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα για να μη διαταραχθούν τα κέρδη των εργοδοτών.

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, το ίδιο και στους ιδιώτες, που σπρώχνουν τους εργαζόμενους και το λαό.  Στην Κεφαλονιά το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου δεν πραγματοποιεί καν PCR με αποτέλεσμα όσοι χρειάζεται να το κάνουν να πληρώνουν 2 μεροκάματα!

Πάνω στα τεράστια κενά στα νοσοκομεία και την υποχρηματοδότηση ήρθαν να προστεθούν οι χιλιάδες αναστολές υγειονομικών. Πάνω από 2.000 υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα νοσούν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία έχουν ήδη μετατραπεί σε μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται άλλα νοσήματα που δεν αντιμετωπίζονται. Η ανυπαρξία μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι πλέον εγκληματική και η επίταξη της ιδιωτικής υγείας αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Το άνοιγμα των σχολείων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σημαδεύτηκε από μεγάλα προβλήματα και μεγάλο φόβο από την πλευρά των γονέων. Όπως και σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί ανησυχία και οργή η ανεξέλεγκτη κατάσταση στα σχολεία, μιας και η κυβέρνηση ανάγει το self test ως πρώτο και μοναδικό μέτρο ενάντια στη διασπορά. Ήδη οι συνδικαλιστικοί φορείς των Διδασκόντων της Πρωτοβάθμιας και της ΕΛΜΕ ΚΙ έχουν πάρει δημόσια θέση για τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική λογική της κυβέρνησης. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στις αίθουσες – κλουβιά των σχολείων στοιβαγμένοι σε τμήματα των 27-28 μαθητών. Το απαράδεκτο μέτρο του 50+1% θετικών κρουσμάτων ανά τμήμα για να σταματήσει η λειτουργία του, δημιουργεί έκρηξη υπερματάδοσης. Η κυβέρνηση, δυο χρόνια τώρα, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών για αραίωση των τμημάτων , για μαζικά επαναλαμβανόμενα test με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για κάλυψη των κενών στα σχολεία, για ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, για στοχευμένα εκπαιδευτικά μέτρα αντιμετώπισης των μορφωτικών κενών των παιδιών μας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση δε μπορεί να μένουμε απαθείς. Παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της προστασίας της υγείας της ζωής και των δικαιωμάτων μας και απαιτούμε να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματά μας.

Απαιτούμε άμεσα:

1.         Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

2.         Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

3.         Έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και οργάνωση προληπτικών ελέγχων στις μεγάλες επιχειρήσεις του νησιού με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.

4.         Eξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.

5.         Mέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις συγκοινωνίες (λεωφορεία, πλοία, αεροπλάνα), με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων

6.         Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

7.         Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να στελεχωθούν άμεσα στο 100% τα Νοσοκομεία αλλά και οι δομές της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας των δύο νησιών.

8.         Να λειτουργήσει η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό αλλά και εξοπλισμό.

9.         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά

10.        Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

11/1/2022

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA