Η Ακρίβεια στραγγαλίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά

Απογοητευμένη κι εξοντωμένη οικονομικά η  κοινωνία παρακολουθεί τις συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και των ειδών πρώτης ανάγκης μαζί με  την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης,  να κατανοήσει το μέγεθος του  προβλήματος και να πάρει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Η ακρίβεια καλπάζει  σε ενέργεια, τρόφιμα, οικοδομή, μεταποίηση, αγαθά κι υπηρεσίες. Από τον περασμένο Ιούλιο υπήρχαν συνεχείς προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος της ακρίβειας, βάζοντας φρένο ιδιαίτερα στην αξία της καταναλωθείσας ηλεκτρικής ενέργειας, που οι πάροχοι πολλαπλασιάζουν υπέρμετρα κι ανεξέλεγκτα.

Στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη  όπως και στην υπόλοιπη Νησιωτική Ελλάδα το θέμα της ακρίβειας  μας επηρεάζει πολύ περισσότερο καθώς στις προμήθειες των σούπερ μάρκετ, των καυσίμων και  των καταστημάτων  προσθέτονται τα ναύλα μεταφοράς ενώ  το Μεταφορικό Ισοδύναμο έχει παγώσει κι η  απόδοση του καθυστερεί για  7 και πλέον μήνες.

Είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος.

Αντί αυτού, πανικόβλητη η Κυβέρνηση ανακοινώνει επιδόματα-ψίχουλα.  Όμως οι τιμές συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν και η αγορά έχει εγκαταλειφθεί στη τύχη των καρτέλ και της αισχροκέρδειας, ενώ ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατονομάζει την Ελλάδα ως την χώρα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα:

– Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών.

– Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης έως τα 40.000 ευρώ.

– Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο θέρμανσης κατά 93%, για πετρέλαιο κίνησης κατά 20% και για βενζίνη κατά 50%.

— Μείωση τιμολογίων της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες παρόχους, και εξαντλητικούς ελέγχους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

– Άμεση αντιμετώπιση του χρέους νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που έχει δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας σύμφωνα με διαγραφές μέρους αυτού και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

– Έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση αγροτών.

Εμείς δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός όμως δεν αντιλαμβάνεται  το μέγεθος της κοινωνικής κρίσης που τρέφει η πολιτική του γιατί δεν αγχώθηκε ποτέ για το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του ή τα είδη πρώτης ανάγκης στο ράφι του σούπερ μάρκετ και για να στηρίξει τα νοικοκυριά, έκοψε το κοινωνικό μέρισμα και  κατήργησε τη μόνιμη 13η σύνταξη, που ο ίδιος την χαρακτήριζε ψίχουλα, για να δώσει τώρα μόνο 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στον προϋπολογισμό του 2022 έκοψε 50 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες των ΑΜΕΑ, και 820 εκατ.  για δαπάνες Υγείας.  Κι αφού άφησε τους υγειονομικούς στο έλεος τους να παλεύουν μόνοι τους στην πανδημία, χωρίς προσλήψεις και χωρίς καν να τους έχει πληρώσει τις εφημερίες, τώρα τους εξευμενίζει με μισό μισθό.

Τα παρακάτω συγκριτικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

Κοινωνικό μέρισμα ΣΥΡΙΖΑ (με μνημόνια)

Δεκ. 2016 – 629 εκ.

Δεκ. 2017 – 750 εκ.

Δεκ. 2018 – 780 εκ.

Κοινωνικό Μέρισμα ΝΔ (χωρίς μνημόνια και χωρίς Σύμφωνο Σταθερότητας)

Δεκ. 2019 – 175 εκ.

Δεκ. 2020 – 54 εκ.

Δεκ. 2021 – 330 εκ.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι με την απάθεια της κυβέρνησης οι αυξήσεις θα συνεχιστούν στραγγαλίζοντας την κοινωνία κι αν δεν ληφθούν άμεσα κι ουσιαστικά μέτρα, εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με ένα νέο κύμα φτωχοποίησης που θα έχει   ολέθρια  αποτελέσματα, όσα ψέματα κι αν μας σερβίρουν τα μπουκωμένα ΜΜΕ .

 Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για την  κοινωνία.

Αργοστόλι 27 Δεκεμβρίου 2021

ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ–ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/12/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA