ΚΚΕ: Πλήρη στελέχωση του Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου

Η διαχρονικά συνεχιζόμενη και συνεχώς διευρυνόμενη υποστελέχωση του Γ.Ν. Νοσοκομείου Αργοστολίου βάζει σε κίνδυνο ασθενείς, κατοίκους, αλλά και το υπάρχον Ιατρικό προσωπικό, που με αυτοθυσία και μέχρι εξάντλησης, ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής, για να ανταποκριθεί στις όλο και διευρυνόμενες ανάγκες.

Συγκεκριμένα το Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου, έχει απομείνει με ελάχιστο μόνιμο κυρίως Ιατρικό προσωπικό, για να αντιμετωπίσει εκτός από την πανδημία και τα πολλά τακτικά περιστατικά που παραπέμπονται καθημερινά και όλο το 24ωρο για Δευτεροβάθμια Νοσηλεία, από τους Ιδιώτες ιατρούς, τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Κ. Υγείας και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου. Η μοναδική Πνευμονολόγος του Νοσοκομείου, υπερβαίνει τον εαυτό της για να ανταποκριθεί στην πτέρυγα κορονοϊού. Η μέχρι πρόσφατα μοναδική μόνιμη αναισθησιολόγος αφού αφέθηκε μόνη της για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφού εξουθενώθηκε εργασιακά με τα συνεχόμενα και εκβιαστικά εντέλλεσθε και συνεχείς εφημερίες, κατέρρευσε κυριολεκτικά εν ώρα υπηρεσίας και τελικά παραιτήθηκε.

Το κενό αυτό αλλά και 3 άλλων αναισθησιολόγων που ουσιαστικά θα έπρεπε να υπάρχουν  για να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες, καλύπτεται σήμερα από επισκέπτες γιατρούς των γειτονικών νοσοκομείων της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας. Ο μοναδικός επίσης Παθολόγος που πρόσφατα ανέλαβε υπηρεσία μετά από ολιγόμηνη αναστολή, αναγκάζεται όχι μόνο να καλύπτει τα κενά τουλάχιστον τριών ακόμη παθολόγων που έπρεπε ουσιαστικά να υπάρχουν μόνο στο ΓΝ Νοσοκομείο Αργοστολίου, αλλά να εφημερεύει επιπλέον και στο «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο Ληξουρίου, που σημειώνεται ότι εδώ και τρία χρόνια, έχει μείνει χωρίς παθολόγο. Εκτός των παραπάνω ελλείψεων, ελλείψεις υπάρχουν επίσης και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως αιματολόγος, γυναικολόγος , ΩΡΛ κ.α., ενώ για μια χρονιά ακόμη στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Αργοστολίου παραμένει σε εκκρεμότητα η λειτουργία ΜΕΘ και ψυχιατρικής κλινικής, παρότι υπάρχουν σύγχρονες κτιριακές υποδομές (νέα πτέρυγα Βεργωτή), καθώς και ο τεχνολογικός εξοπλισμός (κρεβάτια , αναπνευστήρες κλπ), από δωρεές. Επίσης, οι ελλείψεις αγροτικών Ιατρών, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ και η εγκατάλειψη της επισκευής και συντήρησης τόσο του Γ.Ν.Νοσοκομείου Αργοστολίου όσο και του «Μαντζαβινάτειου» που εκκρεμούν από τους σεισμούς του 2014 κ.ά. δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση και τραγικές συνθήκες που με την Πανδημία, οξύνονται παραπέρα.   

Η παραπάνω διαχρονική και από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, υποστελέχωση του Γ. Νοσοκομείου Αργοστολίου με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, δεν αντιμετωπίσθηκε ποτέ με προσλήψεις μόνιμου και επαρκούς ιατρικού προσωπικού, αλλά με διαρκείς αναγκαστικές και βραχυχρόνιες μετακινήσεις προσωπικού από τις άλλες δομές της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, καθώς και με ιδιώτες γιατρούς με «μπλοκάκι». Αυτή η κατάσταση ωθεί τους εναπομείναντες γιατρούς στην παραίτηση λόγω εργασιακής εξουθένωσης και έλλειψης προοπτικής, στην παραπέρα υποβάθμιση όλων των δομών υγείας του Νομού και σε μεγάλους κινδύνους για τους ασθενείς, το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο και αυτό στην πλειονότητά του είναι επικουρικό και ελαστικά εργαζόμενο. Η επωδός της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων περί προκήρυξης θέσεων ιατρικού προσωπικού που.. «δεν καλύπτονται με ευθύνη των γιατρών…», πρέπει επιτέλους να σταματήσει αφού το πρόβλημα είναι πολιτικό και έχει να κάνει με τους απαράδεκτους όρους και συνθήκες δουλειάς, το αυξημένο κόστος ζωής σε συνθήκες περικοπών, την ανεπαρκή κάλυψη κοινωνικών αναγκών που διαμορφώνουν αποτρεπτικούς ή και απαγορευτικούς όρους για την κάλυψη αυτών των θέσεων. Αν δεν λάβει η Κυβέρνηση σοβαρά μέτρα που θα δίνουν λύσεις σε αυτά τα ζητήματα, η κατάσταση θα χειροτερεύει και η μοναδική λύση που θα απομένει θα είναι οι αεροδιακομιδές που ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι ήδη καθημερινές.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες θα κάνει ώστε:

•Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (αναισθησιολόγων, παθολόγων, γυναικολόγων,  χειρούργων, πνευμονολόγων, μικροβιολόγων, καρδιολόγων) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να στελεχωθεί άμεσα και να λειτουργήσει το ΓΝ Αργοστολίου, αλλά και να απελευθερωθεί προσωπικό ώστε άμεσα να στηριχθεί και το Μαντζαβινάτειο Ν. Ληξουρίου, τα ΚΥ Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία. Να στελεχωθεί επίσης επαρκώς το ΕΚΑΒ του Νομού και να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που ήδη εργάζεται σε όλες τις δομές, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

•Να λειτουργήσει επιτέλους η ΜΕΘ καθώς και η Ψυχιατρική κλινική στο ΓΝ Αργοστολίου.

•Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με επισκευή και πλήρη θωράκιση των κτιρίων του Γ.Ν. Αργοστολίου, αλλά και του «Μαντζαβινάτειου» στο Ληξούρι.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/12/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA