Ευρυδίκη Λειβαδά: Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Δράσεις Επτανησίων. Δεκέμβριος

Με τη σημερινή ανάρτηση τελειώνει κι ο Δεκέμβριος. Αυτό είναι το τρίτο δεκαήμερό του. Ήδη, όλο αυτό το διάστημα έχω ανακαλύψει πολλά επιπλέον γεγονότα του Αγώνα όπου συμμετείχαν Κεφαλλονίτες και Θιακοί, και λοιποί Επτανήσιοι. Τα έχω ήδη προσθέσει σε κάθε μήνα και το διάστημα αυτό ετοιμάζεται η έκδοση. Αυτή θα έχει τίτλο:

«Ελληνική Παλιγγενεσία. Κεφαλληνία και Επτάνησος. 365 ημέρες Μεγάλου Αγώνα»

Παράλληλα, ετοιμάζεται και δεύτερο βιβλίο για το 1821 και τα νησιά μας με τίτλο:

«Μελετήματα για την Ελληνική Επανάσταση και την Επτάνησο»

Σας ευχαριστώ όλους όσοι στηρίξατε την προσπάθεια αυτή και διαβάζατε τις κατά 10ήμερα αναρτήσεις μου.

____________________________________________________

21 Δεκεμβρίου:

1825: Βομβαρδίστηκε καταιγιστικά το Μεσολόγγι από τους Τούρκους.

22 Δεκεμβρίου:

1824: Ο αιγυπτιακός στόλος υπό τον Ιμπραήμ έφθασε στη Σούδα.

23 Δεκεμβρίου:

1678: Ο Τούρκος διοικητής των Αθηνών Μιχαήλ Λαμπανά απαγχονίστηκε γιατί είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και είχε εκφράσει παράπονα των κατοίκων για τις καταπιέσεις και τις αδικίες εις βάρος τους και είχε πετύχει τη χορήγηση προνομίων.

24 Δεκεμβρίου:

1820: Ο Παπαφλέσσας απέστειλε από το Άργος επιστολές τους προκρίτους της Πελοποννήσου με οδηγίες για την προετοιμασία του Αγώνα.

1821: Σημαντική νίκη των Κρητικών έξω από τα Χανιά (οπλαρχηγοί: Σήφακας, Ρούσος Βουρδουμπής, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης κ.ά.).

1823: Ο λόρδος Μπάιρον έφθασε στο Μεσολόγγι. Οι ντόπιοι τον προϋπάντησαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό επιφυλάσσοντάς του μια πρωτόγνωρη υποδοχή. Στην Εθνική Πινακοθήκη εκτίθεται το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη: Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, έργο του 1861. Με φανερούς τους συμβολισμούς, ο ιερέας πίσω από τον επίσκοπο που ευλογεί κρατά μια εικόνα της Ανάστασης του Χριστού που αποτέλεσε σύμβολο της ανάστασης της Ελλάδας, και στο βάθος ένας μισογκρεμισμένος μιναρές μοιάζει να δείχνει την εκδίωξη των Τούρκων. Όσο για τον λόρδο Βύρωνα απεικονίζεται εις τύπον μεσσία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ακόμα πίνακα που η σύνθεσή του υπαγορεύθηκε από την φιλελληνική ζήτηση θεμάτων από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, με σκοπό την μαζική αναπαραγωγή του.

1828: Ο Μαχμούτ πασάς με ισχυρές δυνάμεις προήλασε στη Βοιωτία.

25 Δεκεμβρίου:

1822: Απέτυχε η τουρκική έφοδος στο Μεσολόγγι. Οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου υπό τον Μαυροκορδάτο, απέκρουσαν σφοδρές επιθέσεις μεγάλων τουρκικών δυνάμεων υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Η μεγάλη αυτή επιτυχία των Ελλήνων συμπληρώθηκε με την επίθεση αντιπερισπασμού του Πετρόμπεη και του Τσόγκα κατά των στρατοπεδευμένων Τούρκων στο χωριό Κατοχή της Βόνιτσας.

1826: Πρόταση του Κιουταχή προς τη φρουρά της Ακρόπολης να παραδοθεί απορρίπτεται.
1827: Ο Καποδίστριας ξεκίνησε από την Αγκώνα για την Ελλάδα με την πολεμική κορβέτα «Wolf».

26 Δεκεμβρίου:

1825: Ο Ιμπραήμ έφθασε στο Μεσολόγγι, κατασκήνωσε δίπλα στη σκηνή του Κιουταχή και ανέλαβε επιχειρήσεις εναντίον της πόλεως, αφού αντικατέστησε τον Κιουταχή στην αρχηγία των τοπικών τουρκικών δυνάμεων. Παράλληλα ο Ιμπραήμ έστειλε στους πολιορκούμενους προτάσεις διαπραγματεύσεων.

1830: Ο Καποδίστριας σε έγγραφο του στο στρατηγό Σνάϊντερ με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου διατύπωσε τις ανησυχίες του για την απροκάλυπτη οργάνωση στρατιωτικών σωμάτων προς δημιουργία στασιαστικών κινημάτων, λέγοντας: « Ακούραστοι οδοιπόροι δεν παύουν μεταβαίνοντες από το εν μέρος τούτων εις το άλλο ενεργούντες μυστικάς εταιρείας και ταραχάς……..». Την περίοδο αυτή τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, που η κυβέρνηση τα θεωρούσε σαν τους κύριους υποκινητές των στάσεων στη Μάνη βρίσκονταν μακριά από την επαρχία τους. Ο Πετρόμπεης, ο αδελφός του Κωνσταντίνος και ο γιός του Γεώργιος ήταν στο Ναύπλιο, ο Ιωάννης (Κατσής) ήταν υπό περιορισμό στις Σπέτσες και ο γιός του Ηλίας βρισκόταν στο Άργος.

27 Δεκεμβρίου:

1806: Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Τουρκίας και κατέλαβε τις Ηγεμονίες Βλαχίας και Μολδαβίας.

1821: Ψηφίστηκε ο Οργανισμός της Πελοποννησιακής Γερουσίας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνελεύσεως Επιδαύρου.

1829: Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Καποδίστριας.

1877: Έγινε επανάσταση εναντίον των Τούρκων στην περιοχή του Πηλίου μετά από απόβαση σώματος 150 ανδρών υπό τον Βούλγαρη.

28 Δεκεμβρίου:

1667: Πλοιάρια που μετέφεραν Μανιάτες εισχώρησαν στον τουρκικό στόλο του Αχμέτ Κιοπρουλή πασά που πολιορκούσε την Κρήτη και πυρπόλησαν πολλά από αυτά.

1825: Συνάντηση του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη Στράντφορντ Κάνιγκ με τους Μαυροκορδάτο και Ζωγράφο έξω από την Ύδρα. Αποδοχή από την ελληνική πλευρά των όρων συμβιβασμού με την Πύλη.

29 Δεκεμβρίου:

1817: Δημοσιεύθηκε το Σύνταγμα στα Ιόνια. Την δε 1 Ιανουαρίου 1818 εγκαθιδρύθηκε η κυβέρνηση του Ιονίου Κράτους. Η σημαία επί Αγγλικής Προστασίας ήταν μπλε σκούρου χρώματος, αριστερά δε, σε τετράγωνο μέσα, είχε την βρετανική σημαία.

1877: Πέθανε ο Δημήτριος Βούλγαρης που διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και πρωθυπουργός της Ελλάδας.

30 Δεκεμβρίου:

1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδόθηκε στην κυβέρνηση.

1830: Νέα εξέγερση στη Μάνη κατά του Καποδίστρια με αρχηγούς τον Αντώνη και τον Αναστάση Μαυρομιχάλη.

31 Δεκεμβρίου:

1821: Νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στο Βαθύπετρο της Κρήτης (οπλαρχηγοί: Παναγιώτου, Ζερβουδάκης, Μαυροθαλασσίτης, Νικολαΐδης κ.ά.).

1822: Λύθηκε η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τους Τούρκους, οι οποίοι επέστρεψαν στην Άρτα.

Ευρυδίκη Λειβαδά

Εικών: Η πολιορκία της Ακροπόλεως. Έργο του Gatteri. Ιδιωτική Συλλογή.