«ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΕΙΟ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Τ.Κ. ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ ΕΡΙΣΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ

Τα Σχολικά Συγκροτήματα είναι παρατημένα στην τύχη τους από πλευράς του κράτους, Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών. Η παλαιότητα τους σε μερικά από αυτά κοντεύει τον έναν αιώνα και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι περίπου τα 50 χρόνια. Τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει φτιαχτεί μόνο ένα καινούργιο σχολείο στην Κεφαλονιά & την Ιθάκη, ενώ οι ανάγκες μόνο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι η κατασκευή 4 καινούργιων Σχολικών Συγκροτημάτων. Την ώρα που οι γονείς βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες, από την άλλη υπάρχει συνεχή υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση σε μόνιμο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την λειτουργία τους.

Αυτήν ακριβώς την περίοδο που η πανδημία τσακίζει κόκκαλα και στον μαθητικό πληθυσμό, Ε.Ε., κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την Περιφερειακή Αρχή της Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ όπως και της προηγούμενης της ΑΝΑΣΑ-ΣΥΡΖΑ είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες. Δεν είναι προτεραιότητα τους οι ανάγκες των μαθητών, καθηγητών και των γονιών για ασφαλή και σύγχρονα σχολεία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα υπάρχει και στην περιοχή της Ερίσου του Δήμου Σάμης στην Κεφαλονιά. Μια απομακρυσμένη περιοχή, με πολλά και διάσπαρτα χωριά, με μεγάλη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Πέρα ότι δεν έχει ένα Παιδικό και Βρεφονηπιακό Σταθμό, που το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές τάξεις βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αίθουσες βαρέως τύπου, υπάρχει ένα Σχολικό Συγκρότημα το «Ραυτοπούλειο» Δημοτικό Σχολείο Μεσοβουνίων, που είναι εγκαταλειμμένο στην τύχη του πάνω από 30 χρόνια.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε αναγκαίο να το φέρουμε ως Θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια που κάνουν η Τοπική Κοινότητα Μεσοβουνίων, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων και άλλοι Μαζικοί φορείς της περιοχής για την επισκευή του Σχολείου, την κατασκευή της Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων και την κατασκευή καινούργιου Σχολικού Συγκροτήματος για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Είναι απαραίτητη η αποτύπωση της χρονικής διαδρομής των γεγονότων και της διαχρονικής έλλειψης ενδιαφέροντος και κοροϊδίας από πλευράς όλων των αρμόδιων αρχών.

Το Σχολικό Συγκρότημα του «Ραυτοπούλειου» Δημοτικού Σχολείου Μεσοβουνίων Ερίσου δημιουργήθηκε με δωρεά του Ευάγγελου Γεράσιμου Ραυτόπουλου που εργάζονταν ως υπάλληλος στις Ινδίες μετά το θάνατο του το 1924 όπως προέβλεπε η διαθήκη που άφησε. Την Διαθήκη την διαχειρίζεται βάση Προεδρικού Διατάγματος Διαχειριστική Επιτροπή που αποτελείται από:

1.         Τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

2.         Τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου.

3.         Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβουνίων Ερίσου.

4.         Και δυο πολίτες της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβουνίων.

Το σχολείο κατασκευάστηκε το 1931 με μελέτες που εγκρίθηκαν από το τότε Υπουργείο Εκκλησιαστικών & Δημόσιας Εκπαίδευσης στα πρότυπα Γερμανικών Κανονισμών, όπως ήταν η επιθυμία του διαθέτη και έχει κτήρια εμβαδού 1.300 τ.μ. Περιλαμβάνει πέρα από τις 6 αίθουσες και άλλες βοηθητικές όπως του εκπαιδευτικού προσωπικού, μαγειρεία, αποθήκες κ.λ.π. Από τότε λειτούργησε ως Δημοτικό Σχολείο και αργότερα στεγάστηκε και το Γυμνάσιο.

Το 1986 με τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Σχολείων ενοποιούνται και μεταφέρονται όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Ερίσου σε αυτό και παράλληλα μετά από 3 χρόνια δημιουργείται και Νηπιαγωγείο. Με την συγκέντρωση όλων αυτών των εκπαιδευτικών μονάδων, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις ο χώρος άρχιζε να γίνεται μη επαρκής. Το 1995 η Τ.Κ. Μεσοβουνίων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επισκευάσει και να αναβαθμίσει το «Ραυτοπούλειο» κάνοντας όλες τις σχετικές Μελέτες και εργαστηριακούς ελέγχους των στατικών. Το έργο δημοπρατείται το 1998 όπου βγαίνει ανάδοχος και ξεκινάει τις εργασίες προϋπολογισμού 218.000.000 δρχ και διατιθέμενη πίστωση 80.000.000 δρχ. Ακολουθούν προσφυγές που μπλοκάρουν το έργο και ξεκαθαρίζουν το 2003. Παράλληλα είχαν ανατεθεί Μελέτες που οι περισσότερες ολοκληρώθηκαν, για την δημιουργία «Αίθουσας Πολλαπλών χρήσεων στο «Ραυτοπούλειο» Δημοτικό Σχολείο».

Το 2011 οι Μελέτες παραλαμβάνονται από τον νέο Δήμο Κεφαλονιάς με εκκρεμότητα ελάχιστες συμπληρώσεις. Επί εννέα χρόνια η Δημοτική Αρχή της Ν.Δ., οι τρείς Περιφερειακές Αρχές που έχουν περάσει μέχρι σήμερα και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν το παραμικρό. Το ίδιο και ο νέος Δήμος Σάμης όπου ανήκει η περιοχή.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή είναι πλήρως ενημερωμένη και προσωπικά η Περιφερειάρχης, με σχετικό φάκελο που έχει πάρει εδώ κι αρκετό χρονικό διάστημα. Επίσης είναι ενημερωμένη και η κυβέρνηση μέσω του τοπικού Βουλευτή.

Ζητάμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει να εντάξει άμεσα τα δυο έργα που είναι απαραίτητα να είχαν γίνει χθες, στο Πρόγραμμα Δράσης της Π.Ι.Ν. του 2022 και με άμεση χρηματοδότηση είτε από το Ε.Π.Α., είτε από το ΕΣΠΑ. Εφόσον κρίνεται αναγκαίο να γίνει και ανάλογη Προγραμματική Συμφωνία με τον Δήμο Σάμης και την ΚΤ.ΥΠ.

13.12.2021

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14/12/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA