Πώς θα ψηφίσετε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Από τις 7 το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 7 το απόγευμα θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος (κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία – το 50% +1 των ψήφων), αυτός θα γίνει την Κυριακή, τις ίδιες ώρες. Τη δεύτερη Κυριακή κερδίζει όποιος εξασφαλίσει τη σχετική πλειοψηφία.

Ακολουθούν ερωταπαντήσεις για τη διαδικασία, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΚΙΝΑΛ.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου;

Οι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής είναι οι εξής έξι (6) με αλφαβητική σειρά: Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Χρηστίδης.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Στο εκλογικά κέντρα του Απόδημου δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Μπορώ να ψηφίσω αν δεν είμαι μέλος του Κινήματος Αλλαγής;

Ναι, εφόσον κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση εγγραφής ως μέλος ή φίλος του Κινήματος.

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κινήματος;

Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, που αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον όμως δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του Κινήματος.  Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.

Είμαι εγγεγραμμένο μέλος άλλου κόμματος, μπορώ να ψηφίσω;

Όχι. Η ψηφοφορία είναι ανοιχτή, αλλά αφορά σε πολίτες που ασπάζονται τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος και αποδέχονται τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της ιδιότητας του «φίλου/φίλης», σύμφωνα με το Καταστατικό του Κινήματος.

Τι υποχρεώσεις και δικαιώματα συνεπάγεται η εγγραφή μου ως μέλος ή φίλος;

Τα μέλη εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και μπορούν να εκλέγονται σε όλα τα όργανα του φορέα, πληροφορούνται για τις πολιτικές αποφάσεις και τη διαδικασία λήψης τους, την οργανωτική λειτουργία και την οικονομική διαχείριση του φορέα κλπ (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ). Οι φίλοι του κόμματος έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην εκλογή Προέδρου, στα δημοψηφίσματα εφόσον αυτό αποφασισθεί στην πρόταση-προκήρυξη του δημοψηφίσματος και σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής (Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ).

Όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να επανεγγραφούν για να ψηφίσουν;

Όχι, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση τον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του Κινήματος, ώστε να εντοπίζονται αυτόματα τα μέλη και να μην χρειάζεται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου κατά την διαδικασία ψηφοφορίας.

Μπορώ να γίνω μέλος ηλεκτρονικά;

Ναι. Όποιος επιθυμεί να εγγραφεί ως μέλος πριν την ψηφοφορία, μπορεί να επισκεφτεί τη διεύθυνση https://members.kinimaallagis.gr/. Για να ελαχιστοποιηθεί μάλιστα, ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, οι ψηφοφόροι μπορούν να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου.

Τι έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου για να ψηφίσω;

Για την ταυτοποίησή τους οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους είτε αστυνομική ταυτότητα, είτε διαβατήριο είτε δίπλωμα οδήγησης. Οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.

Με ποιο τρόπο ψηφίζω;

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος για να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι  ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην  κάλπη.

Πόσους σταυρούς προτίμησης μπορώ να βάλω;

Μόνο έναν. Σταυρώνεται έως ένας υποψήφιος.

Πόσα θα είναι τα ψηφοδέλτια;

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα (1) ενιαίο και θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

Ποια ψηφοδέλτια χαρακτηρίζονται ως «λευκά» ή ως «άκυρα»;

Ως «Λευκά» χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια που δεν θα φέρουν σταυρό ή οποιαδήποτε σημείωση. Ως «Άκυρα» θα χαρακτηρίζονται τα ψηφοδέλτια με περισσότερους από έναν σταυρούς ή/και όσα θα φέρουν οποιαδήποτε σημείωση.

Μένω στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω και πού;

Ναι. Θα οργανωθούν εκλογικά κέντρα σε 22 πόλεις του εξωτερικού, με την ίδια οργάνωση που θα γίνει στην Ελλάδα και με την προϋπόθεση ότι θα παρίστανται εκπρόσωποι τουλάχιστον δύο υποψηφίων ανά εκλογικό τμήμα για λόγους διαφάνειας. Δείτε τα όλα ΕΔΩ.

Ποιες ώρες είναι ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού;

Στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού μπορείτε να προσέλθετε για να ψηφίσετε από 7:00 έως 19:00.

Για τον Απόδημο οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα είναι οι εξής:

    της Αυστραλίας 10:00 – 19:00 τοπική ώρα

    της Κύπρου 9:00 – 19:00 τοπική ώρα

    των χωρών της Ε/Ε 9:00 – 17:00 τοπική ώρα

    της Αγγλίας 12:00 – 18:00 τοπική ώρα

    των ΗΠΑ 9:00 – 16:00 τοπική ώρα

    του Καναδά Μόντρεαλ 9:00 – 15:00 και Τορόντο 9:00 – 14:00 τοπική ώρα.

Μπορώ να ψηφίσω μόνο τη δεύτερη Κυριακή;

Όχι. Δικαίωμα ψήφου στο δεύτερο γύρο έχουν μόνο όσα μέλη ή φίλοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή (5 Δεκεμβρίου). Κατά την εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου, η αναζήτηση των στοιχείων των ψηφοφόρων θα πραγματοποιηθεί από το μητρώο ψηφισάντων του πρώτου γύρου.

Τι υποχρεώσεις και δικαιώματα συνεπάγεται η ψήφος μου;

Καθένας που προσέρχεται στην ψηφοφορία, αν δεν είναι ήδη εγγεγραμμένος στο μητρώο μελών, στην αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου που υπογράφει αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση το καταστατικό. Παράλληλα, συμφωνεί στην διαχείριση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων από τον πολιτικό φορέα με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Τι υγειονομικά μέτρα θα ισχύουν για όσους είναι επιφορτισμένοι με την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά κέντρα;

Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου.

HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/12/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA