Ανοιχτή επιστολή προς τους οχτώ αγαπητούς Δημοτικούς Συμβούλους

Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη Δημότη και Επιχείρησης τυγχάνει καθολικής αποδοχής και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η ύπαρξη του μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα  των δημοτικών φορέων. Ένας θεσμός, που από  ότι φαίνεται, είναι γενικής παραδοχής ότι απουσιάζει από το Δήμο μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μου επιτρέψετε να προβώ σε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι όλοι έχουμε  γνώση των ίδιων γεγονότων.

Στις 31 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου συνεδρίασε και έλαβε απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του περιεχομένου της προκήρυξης για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Μια απόφαση, που αν και δεν ήταν υποχρεωτική από τη σχετική νομοθεσία, η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι η πρόθεσή της για επιλογή Συμπαραστάτη, έπρεπε να πάρει δημοσιότητα και  γι΄αυτό την έφερε ως θέμα συζήτησης.  Βέβαια, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι,  από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος απουσίαζαν οι επτά από τους οχτώ υπογράφοντες την επιστολή.

Ως συνέχεια της λήψης της σχετικής απόφασης, συντάχθηκε η υπ΄ αριθμ.  11301/28-06-2021 Προκήρυξη η οποία έλαβε ΑΔΑ 94ΓΣ46ΜΓΤΤ-Φ6Ν και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας:

http://www.kefallonia.gov.gr/pages/posts/-prokiryxi-gia-tin-epilogi-symparastati-tou-dimoti-tis-epicheirisis–5286.php

Επίσης το Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου γνωστοποίησε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ ότι πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να επιλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη. Δεδομένου όμως ότι δεν υπήρχε τρόπος να εξασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας, λόγω του γεγονότος ότι οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνταν μόνο διαδικτυακά, το θέμα αποσύρθηκε για αργότερα.

Όταν ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται δια ζώσης και ομαλοποιήθηκε η όλη κατάσταση, η Δημοτική Αρχή έκρινε ότι μπορούσε να επανέλθει το θέμα της επιλογής του Συμπαραστάτη. Αποφάσισε μάλιστα να μην μείνει στην παλιά προκήρυξη αλλά να  εκδώσει νέα, την υπ΄ αριθμ. 22168/18-11-2021, η οποία έλαβε ΑΔΑ Ω84546ΜΓΤΤ-85Ψ και η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας:

http://www.kefallonia.gov.gr/pages/posts/prokiryxi-gia-tin-epilogi-symparastati-tou-dimoti-tis-epicheirisis-5507.php

Ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε, στις προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία, η σχετική πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, η οποία γνωστοποιούσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει προκειμένου να επιλεγεί Συμπαραστάτης.

Από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, είναι προφανές, ότι η κατηγορία της «εν κρυπτώ διαδικασίας» καταρρίπτεται. Όσον αφορά την εκ των προτέρων επιλογή του Συμπαραστάτη, όπως εξάλλου προκύπτει και από τα γραφόμενα στην επιστολή σας, δεν έγινε κανένα τηλέφωνο ούτε από εμένα τον ίδιο προσωπικά ούτε  από άλλο Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να ζητήσουμε τη ψήφο σας για συγκεκριμένο άτομο. Άρα σε ποια «εκ των προτέρων επιλογή» αναφερόμαστε;

Πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω το σκεπτικό της  επιστολής σας. Μπορώ όμως να καταλάβω ότι καθώς περνάει ο καιρός και αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της συστηματικής  και μεθοδικής μας δουλειάς, κάποιοι αρχίζουν να αγχώνονται.

Εάν όμως αγχώνεστε από τώρα, τι θα γίνει όταν θα ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων που έχουμε σχεδιάσει και ήδη δημοπρατούνται;

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τα καλύτερα έρχονται και η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου είναι εδώ. Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αποφασισμένη να συμβάλει στον τόπο μας με θετικό πρόσημο και να μην  αποπροσανατολιστεί από «κενές απεγνωσμένες» αντιπολιτευτικές φωνές.  

 Θεόφιλος Μιχαλάτος

Δήμαρχος Αργοστολίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA