Στις περίφημες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων το 416 π.Χ. όταν σε κάποια φάση οι Μήλιοι επικαλέστηκαν τις αρχές δικαίου και της ηθικής (οι αδύναμοι στην ιστορία από την εποχή του Θουκυδίδη ακόμη επικαλούνται συχνότερα ηθικές αρχές, το δίκαιο ή την οργή των Θεών.) οι Αθηναίοι απάντησαν μεταξύ άλλων ως εξής: “…αφού, πραγματικά, και οι δύο γνωρίζομε ότι κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων, το επιχείρημα της δικαιοσύνης έχει αξία μόνο μεταξύ ίσων, ότι, όμως, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του”.
Τουρκική εισβολή-κατοχή του 1974 στην Κύπρο, η επίχείρηση Ίμια 1996,η συνεχής αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, οι τακτικές απειλές πολέμου. Η επιχείρηση υφαρπαγής τμήματος ελληνικής ΑΟΖ με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, η έμπρακτη τουρκική αμφισβήτηση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, η αναβάθμιση των παραβιάσεων με πτήσεις πάνω από χερσαία τμήματα της Δυτικής Θράκης, δεχθήκαμε και υβριδικό ή ασύμμετρο πόλεμο με την αθρόα εισβολή επίδοξων μεταναστών. κλπ
Ο στόχος της Τουρκίας η “φινλανδοποίηση” της Ελλάδας
Η αγωνία της Φινλανδίας να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα υπό τη σκιά της ΕΣΣΔ είχε άμεση και βλαβερή επιρροή στην εσωτερική πολιτική της χώρας, με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος, με στόχο να μην ενοχληθούν για οτιδήποτε οι Σοβιετικοί. Αν οι Φινλανδοί υπέφεραν από την προσπάθεια να μην ενοχλήσουν τη Μόσχα, εμείς κινδυνέψαμε να οδηγηθούμε σε εθνικά αδιέξοδα, αλλά η Ελλάδα δεν είναι Φιλανδία. Η Ελλάδα έχει 200 χρόνια μια αγωνιστική διάθεση για την διατήρηση της Ελευθερίας. Η στάση της απέναντι στα γεγονότα του Β παγκοσμίου Πολέμου το αποδεικνύει. Οι Τούρκοι είχαν συνηθίσει τον ρόλο των Αθηναίων. Η Cumhuriyet, είχε γράψει μετά την κρίση των Ιμίων ότι στα επόμενα 20-25 έτη δεν θα χρειασθεί καν να γίνει πόλεμος με την Ελλάδα καθόσον το ισοζύγιο ισχύος μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ θα βαίνει διαρκώς υπέρ της Τουρκίας, άρα κατά την εν λόγω Τουρκική εφημερίδα η Ελλάδα θα περιέλθει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας, συνεπώς η Τουρκία πάντα κατά την εφημερίδα θα μπορούσε στο μέλλον να επιβάλλει ευχερέστερα τις «νόμιμες» κατά τους Τούρκους αξιώσεις τους.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο ανατρέπει την κατεστημένη αυτή κατάσταση .
Η Τουρκική «ενόχληση» είναι πλέον καθημερινή και προφανής και η αιτιολόγηση της απρεπής και με την γνωστή ναζιστική αντίληψη “περί ζωτικού χώρου”. Ενοχλούνται οι Τούρκοι με την αύξηση της αμυντικής μας ισχύος, τις διεθνείς συμμαχίες μας, την προφανή αποφασιστικότητα μας.
Εκείνο που δεν υπολογίζουν οι Τούρκοι και δεν μπορούν αποδεχθούν είναι το πνεύμα που διακατέχει τους Ελληνίς και που κανένας δεν θα μπορούσε ν ‘αποδώσει καλύτερα από τον Κολοκοτρώνη : “πολεµούσα νύχτα-µέρα για την πατρίδα. Πείνασα, δίψασα, δεν κοιμήθηκα µια ζωή. Είδα τους συγγενείς µου να πεθαίνουν, τ’ αδέρφια µου να τυραννιούνται και τα παιδιά µου να ξεψυχάνε µπροστά µου. Μα δεν δείλιασα. Πίστευα πως ο Θεός είχε βάλει την υπογραφή του για τη λευτεριά µας και πως δεν θα την έπαιρνε πίσω».
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ
22/11/2021
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA