Μόνο ο Έλληνας ΥΠΕΞ μπορεί να κάθεται ως αδελφός σε μια συντροφιά με τους Άραβες ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Δένδιας στο Μπαχρέιν, στο περιθώριο του φόρουμ «Manama Dialogue», επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη φίλη των Αράβων και οι Άραβες επιβεβαιώνουν ότι είναι οι καλύτεροι φίλοι των Ελλήνων.

“Χιλιετίες ζούμε στην ίδια περιοχή, στις ίδιες πόλεις, συνυπήρξαμε στους ίδιους πολιτισμούς και στις ίδιες αυτοκρατορίες ως συμπολίτες.Μοιραστήκαμε επιστήμες, εμπόριο, όνειρα και δημιουργία. Έλληνες και Άραβες μοιραζόμαστε ιστορία και γεωγραφία, μοιραζόμαστε κοινή ζωή”.

Το πρωί του Σαββάτου ο Νίκος Δένδιας πέταξε για το Μπαχρέιν με συνταξιδιώτη τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, στο ίδιο κυβερνητικό αεροσκάφος.

Ισχυρό μήνυμα στην περιοχή και στη διεθνή κοινότητα όταν ο υπουργός Εξωτερικών των «Γιουνάνι» πετά με τον υπουργό Εξωτερικών της ηγέτιδας δύναμης του αραβικού κόσμου, ακόμα ισχυρότερο όταν οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί και σύμμαχοι επί χιλιετίες, από την εποχή του Χαλκού σύμμαχοι, Έλληνες και Αιγύπτιοι, είναι μαζί.

Μόλις οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου έφτασαν στο Μπαχρέιν το τραπέζι ήταν ήδη στρωμένο. Ο Ιορδανός και ο Ιρακινός ομόλογοί τους, Αϊμάν Σαφάντι και Φουάντ Χουσεΐν αντίστοιχα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, ήταν εκεί και όλοι μαζί τα συνεννοήθηκαν.

Γιατί εάν δεν καθίσουν οι Άραβες με τους αδελφούς τους Έλληνες να κανονίσουν τα ζητήματα, με ποιον άλλο Δυτικό θα το κάνουν;

Οι Έλληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που είναι και Λεβαντίνοι συνάμα. Οι Έλληνες είναι οι «Γιουνάνι», οι φωτισμένοι άνθρωποι, που ακόμα και όταν κυβερνούσαν την περιοχή στα ελληνιστικά χρόνια ουδέποτε συμπεριφέρθηκαν στους Άραβες και στους άλλους ντόπιους λαούς σαν υποδεέστερους ή σαν κατεκτημένους.

Οι Έλληνες αναγνώριζαν ως Έλληνες τους Άραβες που μετείχαν στην ελληνική Παιδεία και οι Άραβες αργότερα, όταν ακολούθησαν το Ισλάμ, πάντα τιμούσαν την ελληνική φιλοσοφία και Παιδεία.

Για αυτό και μόνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είναι αποδεκτός να κάθεται με τους Άραβες ως αδελφός και συντοπίτης από όλους τους Ευρωπαίους και Δυτικούς.

Ο Νίκος Δένδιας έκανε και μία διμερή συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του. Συζήτησαν για τη συνεργασία των χωρών μας σε εμπόριο και επενδύσεις, τις εξελίξεις στην περιοχή και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα θα βοηθήσει τη μυθική Βαγδάτη να ξαναβρεί τη λάμψη της.

Η Ελλάδα δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι στη Βαγδάτη, στον Οίκο της Σοφίας, το Χαλιφάτο διέσωσε σημαντικό μέρος της ελληνικής γνώσης.

Στον Πλάτωνα, τον Aflāṭūn, δηλαδή «θεϊκό φιλόσοφο» όπως τον αποκάλεσαν οι Άραβες, συναντιόμαστε.

Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA