EBEKΙ: Τελειωτικό χτύπημα τα νέα μέτρα στο λιανεμπόριο και την εστίαση

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η πρόσφατη εξαγγελία νέων μέτρων στην εστίαση και το λιανεμπόριο από τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη δικαίως έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από φορείς και πολίτες.

Τη στιγμή που το σύνολο του εμπορικού και επαγγελματικού  κόσμου το οποίο στάθηκε στο πλάι της κυβέρνησης την τελευταία διετία με γνώμονα τη δημόσια υγεία τηρώντας τα μέτρα, σπεύδοντας  να εμβολιαστεί, κλείνοντας τις επιχειρήσεις όποτε το κράτος το απαιτούσε  μένοντας ουσιαστικά χωρίς εισόδημα, αναμένει την επιστροφή στην κανονικότητα, ανακοινώνονται μέτρα τα οποία έρχονται να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις.

Είναι απορίας άξιο πως ένας πολίτης επιτρέπεται να εισέρχεται σε υπεραγορές τροφίμων χωρίς rapid test, ενώ για να αγοράσει το ίδιο ακριβώς προϊόν από ένα κατάστημα της γειτονιάς του όπου εφαρμόζονται τα ακριβώς ίδια μέτρα κοινωνικών αποστάσεων, θα πρέπει να δείχνει πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου. Γίνεται σαφές από τα παραπάνω, ότι δημιουργούνται επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων με ξεκάθαρη εύνοια προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες που και θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους, και θα ανεβάσουν τον τζίρο τους αλλά  και δεν θα χρειάζεται να απασχολούν επιπρόσθετο προσωπικό για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, τη στιγμή που μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση  θα επωμιστεί νέες δαπάνες και απώλεια εσόδων.

Παράλληλα οι νέες εξαγγελίες που αφορούν στην εστίαση για έλεγχο πιστοποιητικών και rapid test ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους, δείχνουν μέτρα που είναι προκλητικά, επιπόλαια,  βιαστικά και ουσιαστικά ανεφάρμοστα, ιδιαίτερα όταν κλειστοί χώροι συνωστισμού όπως οι εκκλησίες εξαιρούνται ελέγχου. Βρισκόμαστε στο φθινόπωρο και για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών που είναι ανεμβολίαστοι,  η μοναδική επιλογή να επισκεφθούν χώρους εστίασης είναι οι εξωτερικοί χώροι και αυτό για όσο διάστημα ο καιρός ακόμη το επιτρέπει. Το να καλείται ο πολίτης για να πιεί ένα καφέ, να δαπανήσει  πενταπλάσια αξία αφού θα πρέπει να επιβαρυνθεί και με το κόστος του rapid test, είναι η ταφόπλακα στην εστίαση.

Θεωρούμε δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά σε λιανεμπόριο και εστίαση θα αναγκάσουν τους πολίτες να μπουν σε ένα άτυπο lockdown αφού δεν θα επισκέπτονται κανένα άλλο χώρο πέραν των υπεραγορών τροφίμων, των εκκλησιών και των φαρμακείων, ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες θα απωλέσουν μεγάλο μερίδιο του τζίρου τους και ήδη βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο μετά το τσουνάμι ακρίβειας λόγω ενεργειακής κρίσης, αλλά και κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα εξαναγκαστούν σε νέες απολύσεις και λουκέτα.

Τέλος, το κοινό μυστικό που κατά καιρούς καταγγέλλεται και δημόσια (όπως στην περίπτωση του Πνευμονολόγου κ. Βασιλακόπουλου), ότι και με τα ισχύοντα μέτρα δεν τηρείται παντού ο έλεγχος πιστοποιητικών σε αμιγείς χώρους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν, και ταυτόχρονα η εξαγγελία για  υπέρογκη αύξηση των προστίμων, προκαλούν εύλογα ερωτηματικά  για το πώς πιστεύει κάποιος ότι τα νέα και πιο πολύπλοκα μέτρα θα τύχουν εφαρμογής, καθώς και που συμβάλλουν τα μεγαλύτερα πρόστιμα  πέραν του τελειωτικού χτυπήματος στις επιχειρήσεις.

Υπάρχει ακόμη χρόνος να επικρατήσει η λογική και τα εξαγγελθέντα μέτρα να μην αποτυπωθούν σε ΦΕΚ. Μέλημα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σωστή προώθηση του εμβολιασμού στους πολίτες ως το μόνο μέτρο αναχαίτισης της πανδημίας, με τρόπο που θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς και πλήρως ενημερωμένοι και όχι ο εκφοβισμός, ο διχασμός, η αποξένωση και η επιβολή προστίμων.

Ο Πρόεδρος

Σταύρος Σπαθής

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA