Κανένα F-16 στην Τουρκία – Νέα επιστολή από 41 Αμερικανούς βουλευτές

Ο Κρις Πάππας, μαζί με τους Συμπροέδρους της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γκας Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνεϊ, ηγήθηκε 41 συναδέλφων του στη Βουλή σε νέα επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εναντιούμενος στα σχέδια των ΗΠΑ να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία.

Ζήτησε ακόμα πληροφορίες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από πρόσφατες αναφορές για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και δεκάδες κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην επιστολή υπενθυμίζεται πως λόγω των κυρώσεων CAATSA, η πιθανή πώληση F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μόνο μέσω της επίκλησης τεχνικών λεπτομερειών:

«Σε ένα τέτοιο σενάριο θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε πρόσθετη νομοθεσία για τον περιορισμό της πιθανής πώλησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή τους οι νομοθέτες έγραψαν:

«Τον Οκτώβριο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει “40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της”.

»Στις 17 Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “έχουν προτείνει την πώληση μιας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών F-16”, αλλά η αναφερόμενη πώληση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

»Σημειώσαμε ότι το Υπουργείο σας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το LOR, επικαλούμενο την πολιτική του να μην σχολιάζει πριν ειδοποιηθεί το Κογκρέσο για το LOR.

»Πιστεύουμε ότι η ευρεία αναφορά για το αίτημα της Τουρκίας, καθώς και οι δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου Ερντογάν, μας παρέχουν επαρκή βάση για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την πιθανή πώληση.

»Μοιραζόμαστε τον στόχο σας για μια Τουρκία που έχει τις ρίζες της στη Δύση, αλλά δεν θα επιτύχουμε αυτόν τον στόχο εάν η κυβέρνηση Ερντογάν ξεφύγει από τις ευθύνες της για την παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ και των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», συνέχισαν οι βουλευτές και πρόσθεσαν:

«Ζητάμε επίσημη κοινοποίηση οποιουδήποτε τουρκικού LOR, των ιδιαιτεροτήτων ενός τέτοιου LOR, της θέσης της Διοίκησης σχετικά με ένα τέτοιο LOR και απαντήσεων στις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μας.

»Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας».

Η προσπάθεια αποτροπής της πώλησης F-16 στην Τουρκία υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC), την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής, τους Αμερικανούς Φίλους του Κουρδιστάν, το Ινδοαμερικανικό Ίδρυμα, το Φόρουμ Μέσης Ανατολής, την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, την PSEKA, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, τη Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων και το Αρμενικό Συμβούλιο της Αμερικής.

«Οι παράνομες και ασυγκράτητες ενέργειες της Τουρκίας είναι ενδεικτικές του μετασχηματισμού της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα κράτος παρία με επικεφαλής έναν ηγέτη με εθνικιστική φιλοσοφία, νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Γκας Μπιλιράκης και συνεχίζει: «Ο Ερντογάν συνεχίζει να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία (τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων μέσω Κυρώσεων, ή CAATSA), που από μόνο του κάνει την Τουρκία ακατάλληλη για νέα F-16. Αλλά πέρα από την παραβίαση του CAATSA, ενεργεί επίσης αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα, με την επικίνδυνη συμπεριφορά του να συμβάλλει στην αστάθεια της περιοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία”.

«Ως Συμπρόεδρος της Ομάδας του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα, είμαι περήφανη που υποστηρίζω τον βουλευτή Παππά στην αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μεταφορά τέτοιου προηγμένου και ευαίσθητου στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία», δήλωσε από την πλευρά της η Κάρολιν Μαλόνεϊ.

«Η αγορά και χρήση από την Τουρκία των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 κατά παράβαση των προτύπων του ΝΑΤΟ και της νομοθεσίας των ΗΠΑ, οι παραβιάσεις δεκαετιών της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ολοένα και πιο αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι πωλήσεις προηγμένου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού όπως το F-16 και τα σχετικά κιτ εκσυγχρονισμού, πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε ακόμα.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τους εκπροσώπους Παππά, Μπιλιαράκη και Μαλόνεϊ για την καθοδήγηση των συναδέλφων τους στη διεκδίκηση του ρόλου του Κογκρέσου στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο Έντι Ζεμενίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής στο Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας.

«Το Κογκρέσο ανάγκασε την κυβέρνηση Τραμπ να κάνει το σωστό σχετικά με την Τουρκία και τα F-35 και τώρα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κανείς στην κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπαθεί να παρακάμψει το νόμο των ΗΠΑ και τις προθέσεις του Κογκρέσου.

»Μέχρι να αποφασίσει η Τουρκία να τιμήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τις αξίες των ΗΠΑ και το νόμο των ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να αποκτήσει F-16 ή άλλα αμερικανικά όπλα».

Πηγή: Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/11/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA