Economist Intelligence Unit – 10 σενάρια υψηλού κινδύνου για οικονομία και επιχειρήσεις το 2022

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit αναλύουν τα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα και αξιολογούν τους κινδύνους – στην πολιτική και την οικονομία, το περιβάλλον και τις πολεμικές συγκρούσεις

Μόλις δύο μήνες απέμειναν μέχρι την «αλλαγή» της χρονιάς. Μετά δε και το εξαιρετικά δύσκολο 2021, το οποίο σφραγίστηκε από παράλληλες σοβαρές κρίσεις – πανδημία, κλιματική αλλαγή κ.λπ – όλοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2022.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα φέρει το νέο έτος – όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι συχνά οι ελπίδες διαψεύδονται. Τι και πόσο πρέπει, λοιπόν, να φοβάται η ανθρωπότητα και ειδικά ο κόσμος των επιχειρήσεων;

Οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit, αξιοποιώντας την εμπειρία που διαθέτουν, έχουν φτιάξει τους δικούς τους «αλγόριθμους» και κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Προτάσσουν δε δέκα σενάρια, τα οποία είναι δυνάμει σε θέση να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την οικονομική ανάκαμψη – το καθένα, φυσικά, σε διαφορετικό βαθμό.

Κυρίαρχοι οι οικονομικοί κίνδυνοι

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη (με πορτοκαλί χρώμα), τα μισά σενάρια έχουν άμεση σχέση με την οικονομία και τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της: Από την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας που μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο εμπορικό και νομισματικό πόλεμο και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα μέχρι την εμφάνιση νέων «κυμάτων» της Covid και την απότομη και επώδυνη σύσφιξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, τουλάχιστον δύο από τα σενάρια (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη) ενέχουν την απειλή στρατιωτικής σύρραξης, είτε με συμβατικά όπλα είτε με βασικό πεδίο τον κυβερνοπόλεμο. Και στα δύο, πρωταγωνιστές είναι από τη μία οι ΗΠΑ και, από την άλλη, οι μεγάλοι τους ανταγωνιστές – η Κίνα και η Ρωσία.

Επίσης, οι αναλυτές του Economist Intelligence Unit δεν υποτιμούν δύο ακόμη σημαντικούς κινδύνους: Αφενός, τα ξέσπασμα κοινωνικών αναταραχών σε πολλές χώρες του πλανήτη, εξαιτίας των παράλληλων κρίσεων. Και, αφετέρου, της εκδήλωσης σοβαρών φαινομένων ξηρασίας που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν λιμό.

Ποια, όμως, από τα παραπάνω σενάρια θεωρούνται τα πιο πιθανά και ποια θα έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις;

ΗΠΑ-Κίνα και κοινωνικές «εκρήξεις»

Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ένα κραχ στην Wall Street εξαιτίας ενός αυστηρότερου νομισματικού πλαισίου (απότομη αύξηση επιτοκίων κ.λπ) και μια κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα. Εδώ, πάντως αξίζει μια ειδική αναφορά στο σενάριο των κοινωνικών «εκρήξεων».

Οι αναλυτές του EIU εκτιμούν ότι υπάρχει «πολύ υψηλή πιθανότητα» να εκδηλωθούν τέτοιου είδους φαινόμενα στη διάρκεια των επόμενων δύο ετών (2022 και 2023) – τόσο στις δημοκρατίες της Δύσης όσο και στα αυταρχικά καθεστώτα. Προφανώς δε, αυτό θα συμβεί λόγω των παράλληλων κρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και των μη ικανοποιητικών απαντήσεων που δίνονται από τους κυβερνώντες.

Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιοι θεωρούν πως οι επιπτώσεις από αυτές τις αναταραχές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις θα είναι «χαμηλές». Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα αποθαρρυνθούν και η ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί.

Η αντίθεση είναι ξεκάθαρη, είναι όμως και δικαιολογημένη; Η ιστορική εμπειρία, ακόμη και η πιο πρόσφατη, μάλλον δικαιολογεί την ύπαρξη ενστάσεων και αμφιβολιών…

Οικονομικός ταχυδρόμος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 31/10/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA