ΕΡΩΤΗΣΗ KKE: Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες της κακοκαιρίας “Μπάλος” στην Ιθάκη

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων

Με ανοιχτές ακόμα τις πληγές που άφησε στο διάβα του ο “Ιανός” στο νησί της Ιθάκης πριν ένα χρόνο, οι κάτοικοι της περιοχής, είδαν ξανά τον κόπο μιας ζωής και τις υποδομές του νησιού, να ισοπεδώνονται στο διάβα του αναμενόμενου από μέρες, “Μπάλου”.

105 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για άντληση υδάτων σε οικίες και καταστήματα όπου έγιναν μεγάλες ζημιές.

Ξεριζώθηκαν δεκάδες ελαιόδεντρα και κλήματα από την ορμή του νερού.

Οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο (δημοτικό και επαρχιακό) είναι τεράστιες. Οι χωματόδρομοι έγιναν απροσπέλαστοι, η άσφαλτος καταστράφηκε.

 Μεγάλες είναι οι ζημιές στα αντλιοστάσια των εργοστασίων αφαλάτωσης – κυρίως στο Βαθύ.

Καταστράφηκαν τα κρηπιδώματα στο λιμάνι και το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού περιμετρικά της παραλιακής οδού.

Τα νερά πλημμύρισαν τις υπόγειες εγκαταστάσεις των Δημοτικών Σχολείων Σταυρού και Βαθιού. Καταστράφηκε ο χλοοτάπητας στο δημοτικό στάδιο και στο γήπεδο 5Χ5.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο αρχείο του υποθηκοφυλακείου του νησιού αλλά και στο ίδιο το κτίριο, ενώ πλημμύρισε το εσωτερικό της μητρόπολης του νησιού.

Πράγματι το νερό που έπεσε στο νησί, ήταν πολύ (10000 νερό ανά στρέμμα έπεσαν στο νότιο κομμάτι του νησιού) αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί δικαιολογία την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Η έλλειψη ουσιαστικής και ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Ιθάκη αλλά και όλη τη χώρα, είναι πρόβλημα πολιτικό γι’ αυτό και αγγίζει όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τον τόπο.

Τα έργα που επιλέγονται κάθε φορά να γίνουν, μπαίνουν στο ζύγι του “κόστους – οφέλους”. Γι αυτό παραμένουν “μη επιλέξιμα” ο καθαρισμός και η οριοθέτηση των ρεμάτων για παράδειγμα. Έργα δηλαδή που θα έσωζαν το βιος αλλά και τις απαραίτητες υποδομές για την καθημερινότητα  των κατοίκων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

•Να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στις δημόσιες υποδομές ( δρόμοι, κρηπιδώματα, γήπεδα κλπ).

•Να καταγραφούν άμεσα και να δοθεί  πλήρης αποζημίωση, στο 100% της ζημιάς, για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, περιουσιακά στοιχεία του λαού.

•Να δοθεί  τώρα κρατική χρηματοδότηση για την  λήψη αναγκαίων μέτρων (καθαρισμοί, γεφύρια κλπ).

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/10/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA