Καλιφόρνια: Τεράστια πετρελαιοκηλίδα καταστρέφει παραλίες και σκοτώνει ψάρια

To πετρέλαιο ξεβράστηκε στην ακτή σε κολλώδεις, μαύρες σφαίρες μαζί με νεκρά πουλιά και ψάρια.

Πετρέλαιο ξεβράστηκε στην παραλία Χάντινγκτον στην Καλιφόρνια, την Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021. Μια μεγάλη διαρροή πετρελαίου στις ακτές της Νότιας Καλιφόρνια ρύπανε τις δημοφιλείς παραλίες και σκότωσε ζώα, ενώ τα πληρώματα προσπαθούσαν να περιορίσουν το αργό πετρέλαιο προτού εξαπλωθεί περαιτέρω σε προστατευόμενους υγροβιότοπους Το (AP Photo/Ringo H.W. Chiu)

Πυρετωδώς εργάζονται από την Κυριακή συνεργεία καθαρισμού της πολιτείας της Καλιφόρνιας για να περιορίσουν τις περιβαλλοντικές ζημιές από μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πετρελαίου στην πρόσφατη ιστορία της Πολιτείας.

Μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από ύποπτη διαρροή σε υποθαλάσσιο αγωγό ρύπανε την φημισμένη παραλία Χάντινγκτον, ”Μέκκα” της κοινότητας των surfers, τους κοντινούς υγρότοπους και ξέβρασε νεκρά ψάρια και  πουλιά βουτηγμένα σε πετρέλαιο.  

Τοπικοί αξιωματούχους χαρακτηρίζουν το συμβάν ως περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, ενώ οι τοπικές παραλίες αναμένονται να παραμείνουν κλειστές για εβδομάδες ή και ακόμη περισσότερο.

 Η αμερικανική ακτοφυλακή, επικεφαλής της επιχείρησης εκκαθάρισης στην οποία συμμετέχουν ομοσπονδιακές, πολιτειακές και αστικές υπηρεσίες, δήλωσε την Κυριακή ότι διεξάγεται έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθει η διαρροή.

Υπολογίζεται ότι 126.000 γαλόνια, ή 3.000 βαρέλια, έχουν εξαπλωθεί στην πετρελαιοκηλίδα που καλύπτει περίπου 13 τετραγωνικά μίλια του Ειρηνικού Ωκεανού από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η Kim Carr, δήμαρχος του Huntington Beach, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Carr πρόσθεσε: ”Οι υγρότοποι μας υποβαθμίζονται και τμήματα της ακτογραμμής μας καλύπτονται τώρα από πετρέλαιο”.

Η διαρροή σύμφωνα με το Reuters, συνδέεται με την εξέδρα πετρελαίου Elly, ενώ η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται από την προβλήτα του Huntington Beach μέχρι την παραλία Newport, ακτές που είναι πολύ δημοφιλές στους σέρφερ και τους παραθεριστές.

Η Carr δήλωσε ότι η εξέδρα πετρελαίου ανήκει στην Beta Offshore, θυγατρική εταιρεία της Amplify Energy Corporation (AMPY.N) που εδρεύει στο Χιούστον.”Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες προκαλούμε τα υπεύθυνα μέρη να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να διορθώσουν αυτήν την περιβαλλοντική καταστροφή”, πρόσθεσε η δήμαρχος του Huntington.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amplify Energy, Martyn Willsher, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονγκ Μπιτς ότι ο αγωγός έχει κλείσει και το υπόλοιπο πετρέλαιο αναρροφάται. Είπε ότι οι δύτες εξακολουθούν να προσπαθούν να εντοπίσουν πού και γιατί συνέβη η διαρροή.

Η Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος τμήματος της πληγείσας περιοχής, Michelle Steel, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας να αποδεσμεύσει ομοσπονδιακά κονδύλια για να ενισχυθούν οι προσπάθειες καθαρισμού στην κομητεία Orange. 

Η εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας μειώθηκε απότομα μετά την κορύφωσή της τη δεκαετία του 1990, εν μέρει λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων που θεσπίστηκαν στην Πολιτεία. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι θέλει να τερματίσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στην πολιτεία έως το 2045.

Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις περιορίστηκαν στην Καλιφόρνια μετά από μια άκρως καταστροφική πετρελαιοκηλίδα το 1969 στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα, όταν 80.000 βαρέλια χύθηκαν στον ωκεανό. Πιο πρόσφατα μια άλλη διαρροή ανοικτά της Σάντα Μπάρμπαρα το 2015 διασκόρπισε έως και 2.400 βαρέλια στην ακτή και στον Ειρηνικό.

Πηγή: Reuters, HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/10/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA