27 Σεπτεμβρίου: 190 χρόνια από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 ο Κυβερνήτης της Ελλάδας δολοφονείται από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη, της οικογένειας των κοτζαμπάσηδων της Μάνης, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Η σύντομη περίοδος διακυβέρνησής του Καποδίστρια που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1828, κατά την οποία έθεσε σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την συγκρότηση και οργάνωση ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους, διακόπηκε απότομα, ακολουθούμενη από μια περίοδο αναρχίας και εμφυλίων συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο παρέστη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στα μοναδικά επιτεύγματα και τη χαρισματική προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, του ιδρυτή και θεμελιωτή του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μετά από την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, μετέβη στο Βουλευτικό και απηύθυνε την επετειακή ομιλία, κατά την οποία τόνισε την απαράμιλλη φιλοπατρία του Καποδίστρια και την αταλάντευτη προσήλωσή του στον υπαρξιακό εθνικό σκοπό, της δημιουργίας, σε στέρεες και ανθεκτικές βάσεις, του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «Χάρη στη μεθοδικότητα και τις αδιάκοπες διπλωματικές του προσπάθειες, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830 και να διευρύνει τα σύνορά της. Χάρη στη διακυβέρνησή του και τις μεταρρυθμίσεις του, που μνημονεύουμε ακόμη και σήμερα, η χώρα μας κατόρθωσε να σταθεί όρθια μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και σχεδόν μια δεκαετία πολέμου και κακουχιών».

Αναφερόμενη στις εντυπωσιακής ευρύτητας μεταρρυθμίσεις του Καποδίστρια, τις χαρακτήρισε καινοτόμες και οριζόντιες και υπενθύμισε ότι στην καποδιστριακή περίοδο ιδρύθηκε το πρώτο πρότυπο σχολείο, η πρώτη γεωργική σχολή, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο και το πρώτο ορφανοτροφείο της χώρας στην Αίγινα, το οποίο στέγασε τα ορφανά του αγώνα της ανεξαρτησίας.

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο Καποδίστριας οργάνωσε τακτικό στρατό και ίδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων, πατάχθηκε το φαινόμενο της πειρατείας στο Αιγαίο και περιορίστηκε η ληστεία. Ρυθμίστηκε το νομισματικό σύστημα, καθιερώθηκε ως εθνική νομισματική μονάδα ο Φοίνικας και ιδρύθηκε το Εθνικό Νομισματοκοπείο. Οργανώθηκε η πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία και η στατιστική υπηρεσία που διενήργησε και την πρώτη απογραφή.

    «Έχοντας συνείδηση της σημασίας που έχει σε μια πολιτεία η απονομή της δικαιοσύνης, ο Καποδίστριας μερίμνησε για τη δημιουργία δικαστηρίων και τη στελέχωσή τους. Στην εμπνευσμένη μεταρρυθμιστική δυναμική του Κυβερνήτη αποτυπώνεται η πηγαία βούληση και αντοχή του να προωθήσει το αίτημα του πολιτικού εκσυγχρονισμού της εποχής του», πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κεντρικός άξονας και στόχος των μεταρρυθμίσεων του Καποδίστρια ήταν η δημιουργία, εκ του μηδενός, ενός συγκεντρωτικού και αποτελεσματικού Κράτους, με δυτικά χαρακτηριστικά οργάνωσης και λειτουργίας και ενιαίο διοικητικό σύστημα, αντί για τα τοπικά και ισχυρά φέουδα και τον κατακερματισμό του προ-νεωτερικού ελληνικού κοινοτισμού.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «Ο Καποδίστριας είχε την πεποίθηση ότι το 1828 η χώρα δεν ήταν έτοιμη για ένα προοδευτικό ή μετριοπαθές Σύνταγμα. Προτεραιότητα είχε η ανεξαρτησία και η αναγνώριση του ελληνικού Κράτους και η βελτίωση αφενός των συνόρων του, αφετέρου της οικονομικής και πνευματικής κατάστασης του πληθυσμού, με έμφαση στους ακτήμονες».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Καποδίστριας είχε αντιληφθεί από πολύ νωρίς, ότι η ανεξαρτησία του ελληνικού Κράτους δεν ήταν εφικτή μέσα από τη διατήρηση ξεχωριστών και ισχυρών κοινοτήτων. Προϋπέθετε την πλήρη ενότητα των Ελλήνων, μακριά από τους ανταγωνισμούς και τα αντικρουόμενα συμφέροντα, που είχαν τις ρίζες τους όχι μόνο στην επαναστατική, αλλά και στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Όπως τόνισε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι μια αφορμή για να επανέλθουμε στα θεμέλια και τις καταβολές του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Να επισκεφτούμε ξανά τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας. Μιας συναρπαστικής και συγκινητικής ιστορίας, ιδεών και προσώπων, μορφών και γεγονότων ηρωικών, που σήμερα ανακαλούμε με δέος στη μνήμη μας. Όχι μόνο για να τους αποδώσουμε τη δέουσα τιμή, αλλά για να κατανοήσουμε την Επανάσταση, ως τη δική μας γενέθλια στιγμή».

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, ενώ χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Φουγάρο» με τίτλο «Διεθνολογικές Συναντήσεις Ναυπλίου», επέδωσε το Αριστείο «Ιωάννης Α. Καποδίστριας» στη Βουλευτή Επικρατείας, Μαριέττα Γιαννάκου, στον Επισκέπτη Καθηγητή Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων Κωνσταντίνο Τσουκαλά, στον πρώην Επίκουρο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Σωτήρη Μουσούρη, καθώς και το Βραβείο «Α. Πολυζωίδης – Γ. Τερτσέτης» για τη Δικαιοσύνη και το Δίκαιο στον Ακαδημαϊκό, Εμμανουήλ Ρούκουνα, στον Ομότιμο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II, Emmanuel Decaux, και στον Ακαδημαϊκό, Νικηφόρο Διαμαντούρο.

Hellas Journal

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA