ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ (Α.Σ.Ε.)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

(Που θα διενεργηθούν το τριήμερο 7-8 και 9 Οκτωβρίου 2021 στο Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης στο Αργοστόλι)

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Οι φετινές εκλογές γίνονται σε κρίσιμη εποχή για την επιβίωσή μας. Στον ενάμιση χρόνο των αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων που χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο «δια πάσα νόσο» προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας, τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειες μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας, γιγαντώθηκαν.

Ενώ τα χρέη συσσωρεύονται, με τον πτωχευτικό τους νόμο ζητούν να μπει ενέχυρο από το σπίτι μας και τη περιουσία μας, μέχρι και το μελλοντικό μας εισόδημα. Ζητούν να ζούμε για να αποπληρώνουμε τα άδικα χαράτσια και τους φόρους τους, για να επιδοτούν με πακτωλούς δις τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές. Την ίδια ώρα θέλουν να εφαρμόσουν απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές. Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι η απελευθέρωση του ωραρίου, σε συνδυασμό με τα ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή, θα αποτελέσουν την ταφόπλακα εκατοντάδων συναδέλφων μας που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η πλειοψηφία των συναδέλφων περίμενε το καλοκαίρι για να μπορέσει να βγάλει τις ζημιές του χειμώνα και να πατήσει στα πόδια της. Ένα καλοκαίρι που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο προς όφελος των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών, ενώ εμείς μείναμε στο έλεος των υποστελεχωμένων σε τραγικό βαθμό δομών υγείας, τρέμοντας μην αρρωστήσουμε εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας. Εντωμεταξύ ακόμα μετράνε πληγές οι συνάδελφοι που έχουν πληγεί από τον Ιανό, ενώ στην εστίαση είναι σίγουρο ότι χάρις και στα νέα μέτρα της κυβέρνησης, πολλοί θα κινδυνεύσουν με λουκέτο.

Απέναντι σε αυτή την δύσκολη κατάσταση πού ήταν και κυρίως πού είναι η πλειοψηφία του ΔΣ; Πού ήταν οι αντιπρόσωποι της πλειοψηφούσας παράταξης που αύριο θα μας ξαναζητήσουν να μας εκπροσωπήσουν στην Ομοσπονδία και στην ΕΣΕΕ;

Τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα; «Δεμένοι» με χέρια και με πόδια στο άρμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού έδειξαν καθαρά για ποιους πασχίζουν, για ποιανού τα συμφέροντα κόπτονται αφού:

•           Άφησαν τον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας απροστάτευτο απέναντι σε αυτή την επίθεση σπέρνοντας την ηττοπάθεια ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με τους αγώνες μας, χωρίς οι ίδιοι να κουνάνε ούτε το δαχτυλάκι τους για την οργάνωση και τη συσπείρωση των συναδέλφων. Την ίδια ώρα όμως σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορούμε να επιζήσουμε και εμείς οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι δίπλα στα μεγαθήρια χωρίς να μας πειράξουν. Είναι αφερέγγυοι, άλλα λένε κι άλλα κάνουν.

•           Άφησαν απροετοίμαστους τους συναδέλφους απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων που μας πλήττουν, αδρανώντας πλήρως.

•           Κρύφτηκαν πολύ βολικά πίσω από την πανδημία χωρίς να υπάρχει ουσιαστική λειτουργία του Δ.Σ., χωρίς να υπηρετούνται στο παραμικρό οι καταστατικές υποχρεώσεις ενός συλλόγου (τακτικές συνεδριάσεις-Γ.Σ.- αλληλεγγύη – εξυπηρέτηση συμφερόντων των πολλών κ.α.). Βεβαίως αυτή η τακτική τους είναι πάγια, τα ίδια έκαναν και προ πανδημίας.

Στον αντίποδα, η δραστηριότητα των δυνάμεών μας, απέδειξε πως μπορούμε και συναδέλφους να συσπειρώσουμε στο Σύλλογο και μάχες να δώσουμε και να αποκαλύψουμε την αλήθεια.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων πρωτοστάτησαν και κατάφεραν με την πίεση τους να πάρει ο Σύλλογος ακόμα και αποφάσεις σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα.

          Κινητοποιήσεις στο Δήμο Αργοστολίου με σειρά αιτημάτων για ανακούφιση των μικρομεσαίων συναδέλφων, παραδείγματος χάριν για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληττόμενων επιχειρήσεων από  τον Ιανό, την πανδημία κλπ. Κινητοποιήσεις που η πλειοψηφία πεισματικά αρνήθηκε να συμμετέχει και σήκωσε μόνη της η παράταξή μας με τους συμπορευόμενους της.

          Ενημέρωση και συμμετοχή των συναδέλφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, γιατί εν ολίγοις, εργατιά χωρίς λεφτά σημαίνει μαγαζιά χωρίς δουλειά.

          Ενεργή συμμετοχή και εμπλοκή στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων για τα ζητήματα που άφησε πίσω του ανοιχτά ο Ιανός. Μια επιτροπή που είχε φτιαχτεί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης και συσπείρωνε μια σειρά Σωματεία του Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα και το δικό μας Σύλλογο, εκφράζοντας τη συμμαχία που στ΄αλήθεια θα έπρεπε να έχουμε στο κίνημα για να αντιμετωπίσουμε τα δεινά που μας προκαλούν τα αποτελέσματα της πολιτικής που μας κλείνει τα μαγαζιά.

          Συμμετοχή στην κινητοποίηση του λαού της Κεφαλονιάς ενάντια στην εκφόρτωση νέων ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης. Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων δούλεψε δραστήρια με βάση την απόφαση που κατάφερε να πάρει στο Δ.Σ. του Συλλόγου και είχε καθημερινή παρουσία στο λιμάνι και ενεργή στήριξη από τον εμπορικό κόσμο της περιοχής.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

να επαναφέρουμε τις ζωντανές σελίδες αγώνα, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, στον σύλλογό μας.

Ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην ζωή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, στην ζωή των νησιών μας και των εργαζομένων τους, ο εμπορικός σύλλογος ως ζωντανό κομμάτι του κοινού αγώνα για την επιβίωσή μας, κόντρα στον «θάνατο του εμποράκου» που κάποιοι ευαγγελίζονται και για μας. Να επιστρέψει ο εμπορικός σύλλογος ως πόλος Οργανωμένης συλλογικής δράσης και διεκδίκησης λύσης των προβλημάτων μας ενάντια στην πολιτική που μας καταστρέφει. Σε αυτές τις συνθήκες επιβάλλεται να βάλουμε το λιθαράκι μας στην αλλαγή συσχετισμών και στα 2οβάθμια και 3οβάθμια όργανα των εμπόρων, ενισχύοντας τις αγωνιστικές δυνάμεις.

Δηλώνουμε ξανά ανοικτά ότι μεροληπτούμε υπέρ των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων αλλά και όσων πλήττονται από αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Δε υποτασσόμαστε στην λογική του «εφικτού», δεν υποτασσόμαστε στη λογική της παραίτησης από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Δεν εγκλωβιζόμαστε σε αυταπάτες και αφηγήματα ότι όλες οι επιχειρήσεις είμαστε το ίδιο.

Ξέρουμε καλά ότι τα δικά μας συμφέροντα δεν ταυτίζονται με την «δίκαιη» ανάπτυξη των

μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης που θα μπροστάρης στην οργάνωση με πλειοψηφία τις δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων, διεκδικούμε:

• Να καταργηθεί τώρα ο νόμος που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις. Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας.

• Τη διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους συναδέλφους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

• Ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις στο 5% του εισοδήματος.

• Αναστολή των κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.

• Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των

έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

• Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως 45% στο μεγάλο κεφάλαιο.

• Ένταξη όλων των πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης.

• Η “επιστρεπτέα προκαταβολή” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.

• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν η θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

• Τη διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και χρεών που αφορούν την εισφορά υγείας. Η υγεία οφείλει να είναι, δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες.

• Συντασσόμαστε στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και διεκδικούμε την άμεση ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση του.

• Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες να καθιερωθεί επίδομα τοκετού και άδεια μητρότητας – δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά-βρέφη.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ:

ΑΘΑΝΑΣΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΔΡΕΟΛΑ ΕΛΕΝΗ

ΑΝΤΥΠΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΓΡΟΥΖΗ ΜΑΡΙΑ

ΙΑΚΩΒΑΤΟΥ ΕΥΑ

ΚΟΛΑΪΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΥΜΑΡΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΝΩΛΗ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ

ΜΑΥΡΟΦΡΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕΣΣΟΛΩΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΑΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΟΛΛΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΣΠΥΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΤΖΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA