/

Αντώνης Αργυρός: Καλή σας νύχτα κ. Μέρκελ…

Ήταν Σεπτέμβρης του 2005,όταν η παντελώς άγνωστη  κ. Μέρκελ εκλέχθηκε Καγκελάριος. Το τέλος αυτής της διαδρομής έφτασε μετα 16 χρόνια και ο «αποχαιρετισμός στα όπλα» πλησιάζει. Η Ελλάδα γεύτηκε χαρές μα πιο πολύ λύπες από την πολιτική της στο «Ελληνικό ζήτημα», αλλά και η Ευρώπη στην ευρωπαϊκή προοπτική. Ήταν μια «σκληρή»  Καγκελάριος που φρόντιζε τα συμφέροντα της Γερμανίας και την τάση. «Αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει και η Ευρώπη» είχε προειδοποιήσει η Μέρκελ όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μέσα σαυτό το πλαίσιο και στο δόγμα της επαναβίωσης της ισχυρής Γερμανίας και η στάση της στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως σχολιάζει το Spiegel «η καγκελάριος απέτυχε να ξεκινήσει μια συζήτηση για τις βαθύτερες αιτίες της οικονομικής κρίσης σε καιρούς τρομακτικούς. Διαχειρίστηκε την κρίση νομισματικά και τεχνοκρατικά, αλλά όχι διανοητικά και συναισθηματικά. Πολλοί δεν κατάλαβαν γιατί η κυβέρνηση έσωσε τις τράπεζες από τη κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν, κάτι που τους έκανε να βλέπουν με δυσπιστία την πολιτική». Τελικά Η ευρωζώνη κατάφερε να μη διαλυθεί, όμως η «Ευρώπη»  παραπατάει στην δύνη του Brexit και της ατολμίας της , χωρίς κανείς να ξέρει τι φέρνουν οι Γερμανικές εκλογές, με προφανές ότι το δόγμα Μέρκελ ηττήθηκε κατά κράτος.

Η ίδια παραδέχθηκε, ως τη δυσκολότερη στιγμή της 16ετούς θητείας της στην καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα». Ο Γιούνκερ αναφέρει για την Μέρκελ στην Ελληνική κρίση  «Νομίζω ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της ήταν η απροθυμία που έδειξε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης λόγω των δισταγμών της και της απροθυμίας της, χάναμε χρόνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί νωρίτερα”. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Καγκελάριος επέβαλε  την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Αξίζει να θυμίσουμε την δήλωση του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια : «Είπα στη Μέρκελ αν θέλετε και άλλα μέτρα αλλάξτε λαό» Είναι αλήθεια πως υπήρξε μια φάση στην ελληνική κρίση που άπαντες στο Βερολίνο, κλίνουν προς το να πάει η Ελλάδα στη δραχμή . Το γεγονός της σημαντικής παρέμβασης στην εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε  από το εξής περιστατικό

 Ήταν παραμονές εκλογών τον Μάιο του 2012,υπηρσιακή Κυβέρνηση Πικραμμένου και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται από την κ Μέρκελ ένα συνταρακτικό τηλεφώνημα, η Καγκελάριος να προκρίνει  την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για παραμονή στο ευρώ αντί εκλογών. Το σχετικό τηλεφώνημα της Άνγκελα Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια ήταν  μια παράδοξη παρέμβαση που αποκρούσθηκε άμεσα από την τότε  Ελληνική Κυβέρνηση και το θέμα έκλεισε με διαψεύσεις από την Ελληνική και Γερμανική πλευρά . Η Μέρκελ θα συνομιλήσει  εκτενώς ,λίγες μέρες μετά και με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2012.

Σε κάθε περίπτωση πολλές φορές και με πολλούς τρόπους η Ελλάδα την περίοδο της νομισματικής  κρίσης  αισθάνθηκε την Γερμανική πλευρά και την Καγκελάριο  απέναντί, με σκληρά μέτρα σε βάρος της . Η Μέρκελ αφήνει  το  αποτύπωμά της στη γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική και αναμφισβήτητα  επηρέασε την ελληνική πολιτική κατάσταση. Η Μέρκελ φεύγει. Ο Σόιμπλε, που υπήρξε ο αρχιτέκτονας και το «σύμβολο» της εποχής της, ποτέ γιατί το δόγμα του είναι το δόγμα της Γερμανίας και κινείται στις ράγες της δημοσιονομικής πολιτικής που έχει οικοδομήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

ΑΝΤΩΝΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΣ

23/9/2021

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA