//

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή των Ελλήνων

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη» στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση για την περίοδο αυτή, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς υπό τον Πρόεδρο κ. Σάββα Αναστασιάδη, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς».

Η Ομοσπονδία μας, ειδικά για εφέτος που σύμπας ο Ελληνισμός τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, επέλεξε να συμμετέχει με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο γεγονός αυτό με κορύφωση τον Οκτώβριο, λόγω της συμπλήρωσης 450 χρόνων από την Ναυμαχία Ναυπάκτου. Οι εκδηλώσεις που τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συνδιοργανώνονται με την Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Δήμο Αργοστολίου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ναυμαχία, ως προς την αθρόα συμμετοχή των Κεφαλλήνων / Επτανησίων, Ελλήνων εν γένει, παίρνει χαρακτήρα προεπαναστατικής δράσης και κατατάσσεται ανάμεσα στο πλήθος των δράσεων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο νέος Υφυπουργός για θέματα Αποδήμων κ. Κατσανιώτης. Αναφέρθηκε στον ρόλο των Ελλήνων έξω από την Ελλάδα, στις απόψεις του για την συνέχιση της καλής πορείας στη θέση που του εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός να υπηρετήσει, συνεχάρη την Ομοσπονδία μας και τόνισε την καλή συνεργασία που επιθυμεί να συνεχίσει σε ευθεία γραμμή με τους προκατόχους του Υφυπουργούς.

Ακολούθησε η ομιλία του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκη, ο οποίος, αφού συνεχάρη την ομοσπονδία για τις αδιάκοπες προσπάθειές της να διατηρήσει με συνέχεια και συνέπεια την ιστορική μνήμη, να μεταλαμπαδεύσει στις νέες γενιές την αγάπη για την πατρίδα αλλά και για τον τόπο καταγωγής, τοποθετήθηκε εκτενώς στο θέμα της Ναυμαχίας, στον ρόλο των Επτανησίων σε αυτήν, στη μεγάλη σημασία που είχε το νικηφόρο αποτέλεσμά της για την ιστορική πορεία όλης της Ευρώπης, στην απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών / Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας να συνδιοργανώσει με την Ομοσπονδία μας και τον Δήμο Αργοστολίου σειρά επετειακών εκδηλώσεων, ανάμεσα στις οποίες έκθεση κειμηλίων και επιστημονική ημερίδα υπό τον τίτλο: «450 χρόνια από τη Ναυμαχία Ναυπάκτου: Ελληνισμός και Ευρώπη», που τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε επίσης στη προγραμματισμένη  βράβευση, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας,  του πρωτοπόρου σε ερευνητικά θέματα αποδήμων Ομ. Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Ι.Κ. Χασιώτη.

Τόσο ο κ. Χρυσουλάκης όσο και πρωτύτερα ο Υφυπουργός κ. Κατσανιώτης  αλλά και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού  της Διασποράς κ. Αναστασιάδης, επαίνεσαν την συγγραφέα κ. Ευρυδίκη Λειβαδά –Ντούκα  για το μελέτημα – ιστορικό μυθιστόρημα της «Στους θρόνους της Αποκάλυψης, 7 Οκτωβρίου 1571. Ναυμαχία Ναυπάκτου» και την συνεχάρησαν  για την μακροχρόνια έρευνά και το έργο της για την Ναυμαχία και τον ρόλο των Επτανησίων / Ελλήνων σε αυτήν.

Η κ. Λειβαδά μίλησε για την Ευρωπαϊκή διάσταση της Ιερής Συμμαχίας που οδήγησε στην περιφανή νίκη τον Δυτικό κόσμο, για τον μη γνωστό και προβεβλημένο ρόλο των Επτανησίων / Ελλήνων στη Ναυμαχία και παρουσίασε -με χρήση οπτικού υλικού- τα μοναδικά Κειμήλια της Ναυμαχίας που απόκεινται στα Επτάνησα.

Από την Ομοσπονδία μίλησε ο Γ.Γ. κ. Κώστας Βαγγελάτος και η Αντιπρόεδρος κ. Αγγελική Χιόνη. Ο κ. Βαγγελάτος αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο που πραγματοποιεί από το 1995 αδιάλειπτα μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία τιμώντας την Ελλάδα, τον Πολιτισμό, την Παιδεία. Η διατήρηση του Ελληνισμού, η ενδυνάμωση των σχέσεων των αποδήμων με την γενέθλια γη είναι οι βασικοί πυλώνες που υπηρετούνται με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι δράσεις της Ομοσπονδίας μας λαβαίνουν χώρα στον γενέθλιο τόπο, αλλά και στον τόπο διασποράς, προβάλλοντας πάντα την πατρίδα και το ελληνικό πνεύμα σε μεγάλα πνευματικά ιδρύματα όπως τα πανεπιστήμια, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Τόνισε μάλιστα τη σημασία του μοναδικού σε όλη την Ελλάδα Ηρώου Ελλήνων πεσόντων στη Ναυμαχία, έργου του καταξιωμένου γλύπτη Μεμά Καλογηράτου, το οποίο δωρίστηκε στο Δήμο με δαπάνες της Ομοσπονδίας. Τα αποκαλυπτήρια θα τελεστούν στις 7 Οκτωβρίου 2021 στο παλαιό κοιμητήριο των πεσόντων στο Αργοστόλι. 

Η Αντιπρόεδρος κ. Αγγελική Χιόνη ευχαρίστησε την Α.Ε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την παραχώρηση της Αιγίδας της, τη Βουλή των Ελλήνων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, τον Πρόεδρο της κ. Αναστασιάδη και τα Μέλη της, το Υπουργείο Εξωτερικών, τον προηγούμενο Υφυπουργό κ. Βλάσση, και τον νέο Υφυπουργό κ. Κατσανιώτη, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, που από την αρχή της δημιουργίας της Ομοσπονδίας στηρίζει τις δράσεις της, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Χρυσουλάκη και τη συμπατριώτισσά μας Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων κ. Παπαδάτου που στέκει ακούραστος αρωγός από τα πρώτα βήματα της Ομοσπονδίας μας, τον ευγενή συμπατριώτη κ. Μπατιστάτο Γραμματέα Πρεσβείας του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού κ. Κατσανιώτη για τη μεγάλη προθυμία του να αγκαλιάσει τις προσπάθειες για ανάδειξη τόσο σημαντικών θεμάτων, τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο και τον Αντιδήμαρχο κ. Τσιλιμιδό για την άψογη και αγαστή συνεργασία τους στην πραγμάτωση των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας και την συμμετοχή των Επτανησίων/Ελλήνων εν γένει σε αυτήν.

Γραφείο Τύπου Παγκόσμιας Ομοσπονδίας

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA