Σ/Ν για τη Θαλάσσια Πολιτική – Έμπρακτη η στήριξη του ΥΝΑΝΠ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το Σχέδιο Νόμου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και το Μεταφορικό Ισοδύναμο, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ). Στην ομιλία μου στη Βουλή, αναφέρθηκα στη σημασία του για τα νησιά μας.

https://bit.ly/3CrQIUi

Είναι η πρώτη φορά που κωδικοποιείται η νομοθεσία για τη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο, κάτι πολύ σημαντικό για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ώστε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι πολιτικές για την νησιωτικότητα. Με το Σχέδιο Νόμου εξορθολογίζεται το Μεταφορικό Ισοδύναμο ώστε να επωφελούνται από αυτό δίκαια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις των νησιών.

Το ΥΝΑΝΠ και η Κυβέρνηση, από το 2019 αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ισότιμα το Ιόνιο, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, στο πλαίσιο της εθνικής νησιωτικής πολιτικής. Οι χρηματοδοτήσεις προς του Δήμους των νησιών μας είναι σημαντικά περισσότερες και η θεσμική συνεργασία εξαιρετική.

Το ΥΝΑΝΠ με το πρόγραμμα «Νέαρχος», το Ταμείο Γαλάζιας Οικονομίας και το πρόγραμμα νησιωτικής επιχειρηματικότητας, δημιουργεί χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των λιμενικών υποδομών, κάτι που έχουμε ανάγκη στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ. Προς τον Υπουργό κ. Πλακιωτάκη, τους Γενικούς Γραμματείς κ. Κυριαζόπουλο και Κουτουλάκη, καθώς και στην κ. Καλογήρου. Όχι μόνο στήριξαν τα νησιά μας μετά τις δυσκολίες που δημιούργησε ο «Ιανός», αλλά υλοποιούν μια σύγχρονη Νησιωτική Πολιτική με υποδομές που βελτιώνουν την ζωή των πολιτών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το Σχέδιο Νόμου είναι όμως σημαντικό και για την υλοποίηση πολιτικών προστασίας των θαλασσών μας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας και πρόσφατα ανακοίνωσε τη δημιουργία ζωνών προστασίας από την υπεραλίευση και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, στο πλαίσιο της Γαλλικής πρωτοβουλίας «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Φωτογραφία: Αρχείου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA