Η ελληνική εκκλησία στη σκιά των δίδυμων πύργων αναγεννήθηκε

Δύο δεκαετίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης που είχαν ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή του, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης στέκεται και πάλι υπερήφανος.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι, ανάμεσα τους και οι 19 αεροπειρατές έχασαν τη ζωή του κατά την συντονισμένη επίθεση που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα.

Στην σκιά των δίδυμων πύργων βρισκόταν και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης, ο οποίος χτίστηκε από Έλληνες μετανάστες το 1916 και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Δύο δεκαετίες μετά οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του Ναού βρίσκονται στο τελικό στάδιο τους.

Με αφορμή το γεγονός αυτό το πρόγραμμα μας φιλοξενεί τον Γενικό επίτροπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην ανάγκη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών που έφτασαν στη Νέα Υόρκη να δημιουργήσουν τη δική τους εκκλησία.

«Δημιουργήθηκε η εκκλησία το 1916. Στην αρχή οι Έλληνες μαζευόντουσαν σε ένα καφενείο, όμως κατάλαβαν όταν πήγαν να παντρευτούν και όταν γυρνούσαν από τα χωριά τους με τις γυναίκες και τα παιδιά τους πως δεν χρειάζεται το καφενείο, αλλά μια εκκλησία. Έτσι χτίστηκε Άγιος Νικόλαος το 1916 κοντά στο άγαλμα της Ελευθερίας».

Γυρνώντας τον χρόνο δύο δεκαετίες πίσω, ο πατέρας Καρλούτσος, θυμάται το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν, αλλά και την ανησυχία που υπήρξε καθώς ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ταξίδευε από την Βοστώνη στη Νέα Υόρκη, αφετηρία του πρώτου αεροπλάνου που καρφώθηκε στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Παράλληλα περιγράφει την προσπάθεια δεκάδων ανθρώπων να βρουν τη γαλήνη, αλλά και ελπίδα στα πρόσωπα ιερέων που βρέθηκαν στο σημείο.

«Μας αγκάλιαζαν και περίμεναν από εμάς να τους δώσουμε μία ελπίδα. Είδαν έναν ιερέα, είδαν έναν προτεστάντη, ήθελαν να αισθανθούν ότι πραγματικά είναι η αγάπη του Θεού. Ήταν η αγάπη του Χριστού για αυτούς που ήταν χριστιανοί, ήθελαν να δουν την αγιοσύνη. Εγώ δεν είμαι άγιος άνθρωπος, αλλά αυτοί ήθελαν κάτι το ιερό να τους ενθαρρύνει, να τους δώσει ελπίδα. Και έτσι μας έλεγαν μην κάνετε τίποτα μόνο να είστε κοντά μας», είπε.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και την επόμενη ημέρα όταν ο ίδιος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο επιχείρησαν να δουν από κοντά τι συνέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τα πρώτα εμπόδια

Ο πατέρας Καρλούτσος περιγράφει τις πρώτες δυσκολίες που εμφανίστηκαν στην προσπάθεια ανέγερσης του νέου Ναού του Αγίου Νικολάου.

Εμπόδια που ξεπεράστηκαν και με την συνδρομή του τότε κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

«Βγήκε ο φίλος μας ο Άντριου Κουόμο, ξέραμε τον πατέρα του πάρα πολύ καλά. Αυτοί μεγάλωσαν στην Αστόρια. Όλοι οι φίλοι του Άντριου Κουόμο ήταν Έλληνες, εξάλλου είναι γεννημένος στις 6 Δεκεμβρίου και αισθάνεται πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο. Υποσχέθηκε όταν έγινε κυβερνήτης ότι θα ξαναχτίσει και θα βοηθήσει να χτιστεί ο Άγιος Νικόλαος. Όταν μας στο είπε αυτό και μας έδωσε την τοποθεσία αμέσως σε ένα χρόνο μαζέψαμε 45 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε.

Ο Γενικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αλέξανδρος Καρλούτσος, μίλησε ακόμη για τα λάθη που έγιναν και είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Ναού, αλλά και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν ενόψει της συμπλήρωσης 20 χρόνων από χτύπημα στους δίδυμους πύργους.

Πηγή: sbs, orthodoxia new agency

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Εύα Παπαδάτου