/

Βραχάτι ή Χανιά: Το δίλημμα που δεν αξίζει στον ασύγκριτο Μίκη

Υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν και να κάνουν ένα βήμα πίσω, όσοι αντιστέκονται στην επιθυμία του.

Η είδηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ώρα 16:46, Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021) προς στιγμήν ξαφνιάζει και σε δεύτερο χρόνο δεν μπορεί παρά να γεννήσει απορίες.

Εν ολίγοις, το Πρωτοδικείο εκλήθη να αποφανθεί επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, έπειτα από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του ζητώντας το αυτονόητο: να γίνει σεβαστή η τελευταία επιθυμία ενός τόσο σπάνιου και σημαντικού ανθρώπου.

    Διάταξη με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε το Πρωτοδικείο μετά από προσφυγή που κατέθεσε συνεργάτης του μουσικοσυνθέτη επικαλούμενος την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος για τον τόπο της ταφής του.

    Το δικαστήριο εξέδωσε την απαγόρευση, η οποία έχει ισχύ έως την Δευτέρα, όποτε και θα συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη.

    Αφορμή για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αποτέλεσε η απόφαση του συγγενικού περιβάλλοντος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας αντί στον Γαλατά Χανίων, τόπο που σύμφωνα με το δικόγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο είχε επιλέξει ο ίδιος ο εκλιπών για την τελευταία κατοικία του.

    Οι συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται πως προσκομίζουν σειρά εγγράφων, επίσημων και μη, από τα οποία καθίσταται σαφής η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη να ταφεί στα Χανιά.

Όπως προκύπτει από τον επίλογο της είδησης, στη δικαστική αίθουσα όλα θα γίνουν κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Συνεργάτες του Μίκη θα αναγκαστούν να προσκομίσουν χαρτιά και έγγραφα και, κατόπιν, δικαστές θα βάλουν κάτω τους νόμους και τα δεδικασμένα.

Είναι κάτι που δεν θα τολμούσε κανένας να του πει κοιτάζοντάς τον στα μάτια.

Είναι άξιον απορίας γιατί δεν υποχωρεί κάθε άλλη επιθυμία μπροστά στην δική του ιερή επιθυμία.

Μου είναι προσωπικά ακατανόητο. Κάποιος θα έλεγε πως είναι και αδιανόητο να εξελίσσεται σε δικαστική υπόθεση η ταφή ενός ανθρώπου, που πάντοτε στη ζωή του έβαλε μπροστά την καρδιά του, το συναίσθημα και την ευαισθησία του έναντι των αδύναμων. 

Το μεγαλείο του Μίκη είναι ότι προέταξε και δίδαξε με το παράδειγμά του, σε ολόκληρο τον βίο του, την ταπεινότητα. Δεν του αξίζει αυτό που ζούμε σήμερα. Γιατί εκείνος θα σεβόταν την τελευταία επιθυμία ΚΑΘΕ ανθρώπου.

Υπάρχει χρόνος να το σκεφτούν και να κάνουν ένα βήμα πίσω, όσοι αντιστέκονται στην επιθυμία του.

Υπάρχει τρόπος να τον αποχαιρετίσουμε ενωμένοι, όπως εκείνος θα ήθελε.

Ο Μίκης είναι και θα είναι σύμβολο για την Ελλάδα. Μπροστά στα σύμβολα δεν υπάρχει το εγώ μας. Υποκλινόμαστε.

Φωτογραφία: Ειλημμένη από το διαδίκτυο (efsyn)

Αντώνης Φουρλής

Πηγή: HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/9/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA