/

ΠΙΝ και Europe in my Region 2021

Η Περιφέρεια Iονίων Νήσων και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 2014-2020» συμμετέχουν και φέτος στην πανευρωπαϊκή καμπάνια Europe in my Region 2021 για την προβολή των συγχρηματοδοτούμενων έργων στους πολίτες, ώστε να αναδειχθούν τα αποτελέσματα, τα οφέλη και οι ευκαιρίες τους στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προγραμματίζει για την φετινή εκδήλωση την παρουσίαση του Λιμένα Πισαετού Ιθάκης με τον τίτλο “Δρόμοι της θάλασσας» (Ways of the Sea) αναδεικνύοντας το διαχρονικό ρόλο της θάλασσας στη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού. Η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω των περιορισμών της πανδημίας Covid-19 αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης εκδήλωσης του 2018 για το Λιμάνι της Ερείκουσας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3  & 4 Σεπτεμβρίου 2021 και περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους δράσεις:

–           Περίπτερα ενημέρωσης στο Βαθύ της Ιθάκης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ιονίων Νήσων και από τον Φορέα Διαχείρισης Αίνου (σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της περιοχής) στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2021

–           Εκδήλωση παρουσίασης του έργου στο Λιμάνι Πισαετού στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 20.00 με τίτλο «To Λιμάνι, η Ιστορία, το Περιβάλλον».

Mε στόχο να αναδειχθεί η σημασία του θαλάσσιου στοιχείου και των λιμένων στην ιστορική εξέλιξη, το περιβάλλον και την ανάπτυξη του τόπου, η εκδήλωση περιλαμβάνει:

–           Παρουσίαση του έργου και της σημασίας του, από τον Προϊστάμενο της ΕΥΔ Ιονίων Νήσων κ. Κώστα Ασπιώτη,

–           Ομιλία με θέμα «Νόστοι, ταξίδια, λιμάνια: ο χαρακτήρας ενός λαού» από τον κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Τμήματος Ιστορίας  και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου

–           Ομιλία- παρουσίαση με θέμα «Η δημιουργία του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και η προστασία της βιοποικιλότητας» από τον κ. Μιχαήλ Ξανθάκη, αναπλ. Διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

–           Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από την Μαντολινάτα Ιθάκης

Το έργο «Λιμάνι Πισαετού Ιθάκης» εντάχθηκε στο Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020 με προϋπολογισμό 6.400.000€. Με το έργο έγινε επέκταση και εκσυγχρονισμός του λιμένα Πισαετού με τα απαραίτητα λιμενικά και χερσαία έργα: κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων και μετώπων από τεχνητούς και φυσικούς ογκόλιθους, αύξηση του χερσαίου χώρου του λιμένα, κατασκευή νέας οδικής πρόσβασης στο λιμάνι μήκους 180 μ. περίπου,  κατασκευή νέου κτιρίου εξυπηρέτησης λιμένα (χώρος εξυπηρέτησης και αναμονής κοινού, χώροι λειτουργίας λιμένα, χώροι Η/Μ εγκαταστάσεων),  ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις λιμένα, οδοφωτισμού και κτιρίου.

Με το έργο αυτό, εξασφαλίζεται η σταθερή θαλάσσια επικοινωνία, αναβαθμίζεται το τουριστικό προϊόν, με άμεσο όφελος για τον πληθυσμό, τόσο τον μόνιμο όσο και τον εποχιακό, και δημιουργείται μία ώθηση στην τοπική ΚΑΙ περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη. Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμβολή του έργου στον τομέα της υγείας καθώς διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση περιστατικών στην Κεφαλονιά ή στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την ευθύνη για την οργάνωση των εκδηλώσεων έχει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ιονίων Νήσων (τηλ. 26613 60033, e-maiL:  arousou@mou.gr και florandou@mou.gr).

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA