/

Επιστήμονες χάθηκαν ανοικτά της Γροιλανδίας και ανακάλυψαν τυχαία το βορειότερο νησί της Γης

Πρόκειται για μία μικροσκοπική νήσο ανοικτά της Γροιλανδίας και η ανακάλυψή της έγινε όταν ερευνητές πέταξαν στην ευρύτερη περιοχή για συλλέξουν δείγματα από την νήσο Oodaaq. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν.

Οι ερευνητές συνέλεγαν αμέριμνοι δείγματα πιστεύοντας ότι πατούν πάνω στο Oodaaq, το οποίο είχε ανακαλυφθεί το 1978. Όταν όμως διασταύρωσαν τις συντεταγμένες τους με αυτές του Δανού αξιωματούχου που είναι υπεύθυνος για την καταγραφή των Αρκτικών νήσων, διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν 800 μέτρα βορειότερα (σ.σ Η Γροιλανδία είναι μία αχανής, αυτόνομη περιοχή που ανήκει στην Δανία.)

Γρήγορα ανακάλυψαν πως αυτό ήταν άλλο μικροσκοπικό νησί επιφάνειας 1.800 τετραγωνικών μέτρων, ήταν άλλο νησί και αποτελεί το πλησιέστερο γνωστό κομμάτι ξηράς στον βόρειο Πόλο.

«Οι χάρτες δεν είναι πολύ ακριβείς»

«Το νησί ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας Δανο-σουηδικής αποστολής που συνδιεύθυνα», εξιστορεί ο επικεφαλής επιστήμονας Μόρτεν Ρας, του Αρκτικού Σταθμού της Γροιλανδίας, του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. «Θέλαμε μεταξύ άλλων να επισκεφτούμε τη νήσο Oodaaq, που μέχρι πρότινος θεωρείτο το βορειότερο νησί».

Η ομάδα του ήθελε να εξερευνήσει την περιοχή για νέα είδη που προσαρμόζονται σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. «Ήμασταν έξι άτομα σε ένα μικρό ελικόπτερο, και όταν πλησιάσαμε στην περιοχή δεν μπορούσαμε να βρούμε το Oodaaq», εξηγώντας πως οι χάρτες για αυτή την περιοχή της Γης «δεν είναι και πάρα πολύ ακριβείς».

«Αρχίσαμε λοιπόν να ψάχνουμε για το νησί. Μετά από μερικά αγωνιώδη λεπτά, προσγειωθήκαμε σε ένα παράξενο, άγονο κομμάτι λάσπης με χαλίκι, που περιβρεχόταν από θαλάσσιο πάγο – δεν ήταν και πολύ φιλικό μέρος», χαριτολογεί.  «Μετά την αποστολή και αρκετές συζητήσεις με ειδικούς για το θέμα, συνειδητοποιήσαμε ότι ανακαλύψαμε κατά τύχη το βορειότερο νησί του κόσμου».

Πάντως ο Ρας λέει ότι από επιστημονικής σκοπιάς δεν είναι κάτι σημαντικό. «Αλλά σε προσωπικό επίπεδο είναι φυσικά, κάπως αστείο, να είσαι ανάμεσα στους έξι ανθρώπους του πλανήτη που λάσπιασαν τις μπότες τους» στο βορειότερο νησί του κόσμου.

 Οι επιστήμονες θέλουν να ονομάσουν το νησί Qeqertaq Avannarleq, χωρίς να βάλουν και πολύ την φαντασία τους να δουλέψει, θα έλεγε κανείς, αφού στα Γροιλανδικά, αυτό θα πει «το βορειότερο νησί».

Με πληροφορίες από BBC

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA