/

Συνεχίζεται η αποσταθεροποίηση. Έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Το απόλυτο χάος στην Καμπούλ μετά από διπλή επίθεση καμικάζι – Πλήθος νεκρών και τραυματιών – Στο Ισλαμικό Κράτος επιρρίπτουν την ευθύνη οι ΗΠΑ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σημειώθηκε έκρηξη… Θα δώσουμε πρόσθετες πληροφορίες όταν έχουμε», δηλώνει ο Τζον Κίρμπι.

Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι έγινε έκρηξη έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία σε έκτακτα τηλεγραφήματα. Το πρακτορείο Reuters επικαλείται αξιωματούχο που ανέφερε ότι υπάρχουν και μέλη του αμερικανικού προσωπικού μεταξύ των τραυματιών. Επικαλούμενο αξιωματούχο των Ταλιμπάν κάνει λόγο για 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τραυματίστηκαν και πολλοί φρουροί Ταλιμπάν, ενώ ένας Δυτικός διπλωμάτης έλεγε νωρίτερα ότι στα σημεία έξω από τις πύλες του αεροδρομίου – παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις για κίνδυνο επιθέσεων – επικρατούσε ”απίστευτος συνωστισμός”.

Το πρακτορείο Associated Press από την πλευρά του, επικαλείται μαρτυρία ενός Αφγανού, ο οποίος λέει ότι είδε αρκετούς ανθρώπους που φάνηκαν να σκοτώθηκαν ή να τραυματίστηκαν σε έκρηξη, ανάμεσα σε πλήθη που περίμεναν έξω από μια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας λέει ότι ορισμένα άτομα ακρωτηριάστηκαν. Διευκρινίζει ότι ήταν περίπου 30 μέτρα (μέτρα) από το σημείο της έκρηξης.

Νωρίτερα, ΗΠΑ και ορισμένες συμμαχικές χώρες είχαν καλέσει τους Αφγανούς πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή του αεροδρομίου, επειδή υπήρχε απειλή από τον ISIS. 

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι είπε ότι δεν υπάρχει άμεση ενημέρωση σχετικά με το εάν υπάρχουν θύματα λόγω της έκρηξης, ενώ αμερικανικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχουν μόνο αρχικές εκτιμήσεις και αυτές ίσως αλλάξουν στην συνέχεια.

Αμερικανός αξιωματούχος κάνει λόγο για έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση αυτοκτονίας. Παράλληλα, ενημερώθηκε σχετικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Χιλιάδες Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο εδώ και ημέρες προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, που κατέλαβαν διαδοχικά τις μεγαλύτερες πόλεις και τελικά την πρωτεύουσα Καμπούλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

πηγές: Reuters, AP, BBC, HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA