/

Γιώργος Καπόπουλος: Εκλογικό θρίλερ στην Γερμανία

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει την πρωτιά των Πρασίνων, την επάνοδο των Χριστιανοδημοκρατών στην πρώτη θέση και τώρα το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών και του Σολτς

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις θερινές διακοπές στην Γερμανία φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPDπρώτο κόμμα καθώς προηγείται με 23% με τους Χριστιανοδημοκράτες της CSU-CDU να βρίσκονται στο 22%, ενώ ο ηγέτης του κόμματος και Υπουργός Οικονομικών Σολτς προβάλλει ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για την διαδοχή της Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Ποτέ άλλοτε από την ίδρυση της Δυτικής Γερμανίας το 1949 και της Ενιαίας το 1990 δεν έχει καταγραφεί τόση αβεβαιότητα τόσο για το αποτέλεσμα των Εκλογών όσο και για τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο οι δημοσκοπήσεις έχουν καταγράψει την πρωτιά των Πρασίνων, την επάνοδο των Χριστιανοδημοκρατών στην πρώτη θέση και τώρα το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών και του Σολτς.

Τι συμβαίνει στην Γερμανία όπου όλα τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια έχουν κάποιο βαθμό αξιοπιστίας;

Είναι δημοφιλής ο Σολτς ως πετυχημένος διάδοχος του Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών ή απλά αξιοποιεί την δημοσκοπική κατακρήμνιση του Χριστιανοδημοκράτη υποψήφιου για την διαδοχή της Μέρκελ Άρμιν Λασέτ που πληρώνει ακριβά την εύθυμη διάθεση του που συνέλαβε η τηλεοπτική κάμερα με φόντο τις καταστροφές μιας πλημυρισμένης πόλης;

Ένα πάντως είναι βέβαιο όπως προκύπτει από μια συνολική ματιά στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου εξαμήνου ότι για να προκύψει κυβερνητική κοινοβουλευτική αυτοδυναμία στην επόμενη Μπούντεσταγκ χρειάζεται συγκρότηση Τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Συνεπώς η εκλογική πρωτιά για ένα κόμμα παύει να είναι συνώνυμη της διασφάλισης της Καγκελαρίας.

Έτσι από την συγκυβέρνηση της CDU-CSU και του SPD με ένα μικρότερο κόμμα ή την συγκυβέρνηση των δύο Μεγάλων Κομμάτων σε Μεγάλο Συνασπισμό, η Γερμανία περνά από ότι φαίνεται σε Τρικομματική Διακυβέρνηση.

Την επαύριον των Εκλογών του 2017 άλλωστε με δεδομένη την αρχική απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να περάσουν στην αντιπολίτευση είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες για συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων με τον ηγέτη των τελευταίων να τορπιλίζει την συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Ένας επιπρόσθετος παράγων της προεκλογικής αβεβαιότητας είναι η αποχώρηση της Μέρκελ μετά από δεκαέξι χρόνια στην Καγκελαρία, μια παράμετρος που δίνει αυξημένη βαρύτητα στο ηγετικό προφίλ των υποψηφίων για την διαδοχή της έναντι των κομματικών προγραμμάτων.

Όμως και σε αυτή την ερμηνεία υπάρχει προηγούμενο που υπαγορεύει περίσκεψη καθώς η δημοσκοπική εκτίναξη στις αρχές του 2017 του νέου κομματικού ηγέτη του SPD Σουλτς είχε βραχεία διάρκεια για τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια παρατεταμένη μετεκλογική διαπραγμάτευση στην Γερμανία θα είναι τροχοπέδη ακινησίας για την Ε.Ε -Ευρωζώνη η οποία θα πρέπει να κάνει αποφασιστικές για το μέλλον της επιλογές τόσο για την διαχείριση μιας παρατεταμένης Πανδημίας όσο και για την ανάκαμψη της επόμενης μέρας.

Τέλος είναι πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας βέβαιο ότι οι μετεκλογικές εξελίξεις στην Γερμανία θα επηρεάσουν την ούτως η άλλως θολή και αβέβαιη μάχη των Εκλογών στην Γαλλία την Άνοιξη του 2022.

Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA