Ευρυδίκη Λειβαδά. Έφυγε σήμερα ο Ανέστης Βλάχος. Στη μνήμη του αφιερώνω ένα ντοκιμαντέρ για τον Αίνο μας που μας έφερε κοντά

Ευρυδίκη Λειβαδά. Έφυγε σήμερα ο Ανέστης Βλάχος. Στη μνήμη του αφιερώνω ένα ντοκιμαντέρ για τον Αίνο μας που μας έφερε κοντά

Ο αγαπημένος «σκληρός» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου δεν υπάρχει ανάμεσά μας.

Τον Ανέστη Βλάχο γνώρισα το 1997 όταν μου ζήτησε κείμενό μου για το μεγάλο βουνό της Κεφαλλονιάς μας. Στην καθημερινότητά του δεν είχε καμμιά σχέση με την μορφή που υποδυόταν στις ταινίες του. Ήταν ευγενής, πράος, ιδιαίτερα μορφωμένος, με πρακτική σκέψη, προσωπικότητα χαμηλών τόνων και ουσιαστικής δημιουργίας, πολύ μακριά από τον τύπο του “μπλαζέ” δημόσιου προσώπου.

Τότε, είχε αναλάβει από την ΕΡΤ τα γυρίσματα σειράς ντοκιμαντέρ για τους 10 εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας. Έτσι, κλήθηκα να καλύψω το συνοδευτικό κείμενο για τον δικό μας δρυμό: τον Αίνο.

Δείτε το αν έχετε χρόνο. Κρατά σχεδόν μισή ώρα κι αξίζει γιατί μας γυρνά 24 χρόνια πίσω.

https://archive.ert.gr/66794/

Σύντομο βιογραφικό του

Ο Ανέστης Βλάχος γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή μεταξύ άλλων, τον Κώστα Καζάκο. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του, ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Είχε λάβει μέρος σε περισσότερες από 90 ταινίες. Είχε κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα.

Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού».

Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.

Το 1994, ύστερα από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας».

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση.

Στη φωτογραφία: Παλιό card postale με τον Αίνο