Γαβριήλ Μανωλάτος: Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΑΜΗΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

Στις 26 Αυγούστου στη Σάμη, έχουμε τα εγκαίνια της «Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης» απέναντι από το παλιό Δημαρχείο, δίπλα στο Ειρηνοδικείο Σάμης.

Υλοποιείται ένα αίτημα των κατοίκων της Σάμης και ευοδώνονται οι αγώνες 22 ετών. Πρόκειται για ιστορικές και πολιτιστικές αποκαλύψεις και διαδρομές της περιοχής. Το αρχαίο λιμάνι, το Ρωμαϊκό λιμάνι, αποθήκες του ρωμαϊκού λιμανιού, ρωμαϊκό υδραγωγείο , κάστρα και ψηφιδωτά και πολλά άλλα ευρήματα από τον τέταρτο αιώνα πχ, την ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο!

Ναι και όλον αυτόν τον θησαυρό τον μάντρωσαν με «κάγκελα φυλακής» ή στην καλύτερη περίπτωση με «κάγκελα τελωνείου». Νοιώθω ντροπή και αίσχος αντικρίζοντας αυτό το έκτρωμα, παρότι υπήρξε ένας γενναίος προϋπολογισμός για την οργάνωση και το στήσιμο του χώρου φιλοξενίας των ανεκτίμητων αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι αρχαιότητες, ο θησαυρός των εκθεμάτων της Σάμης των αιώνων, τα μνημεία της ιστορικής μας διαδρομής και της πολιτιστικής μας ταυτότητας, της ιστορικής διαδρομής της ομηρικής Σάμης και των κατοίκων της, της Σάμης που αντιστάθηκε επάξια και γενναία στους Ρωμαίους, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα, αξίζουν μια καλύτερη μεταχείριση και ανάδειξη αντίστοιχη του μεγαλείου τους…

Εύχομαι, η κυρία Υπουργός Πολιτισμού που θα επισκεφτεί την Πόλη μας και θα εγκαινιάσει την «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ» στις 26 Αυγούστου, να αντιληφτεί τη δυσαρμονία αυτή και να ζητήσει να διορθωθεί η κραυγαλέα ασχήμια…

ΥΓ: Καιρός να ζητήσουμε, οι κάτοικοι της Σάμης, να «επαναπατριστεί» στην πόλη μας μέρος ή διάφορα εκθέματα από το λεγόμενο «Θησαυρό της Σάμης» που εκτίθεται στο μουσείο νομισμάτων στην Αθήνα… και επίσης να ζητήσουμε τον «επαναπατρισμό» των αρχαιολογικών ευρημάτων της Σάμης που εκτίθενται στο Μουσείο Αργοστολίου.

Δρ Γαβριήλ Μανωλάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA