Η στρατηγική ήττα της Δύσης στο Αφγανιστάν – Η υποκρισία και τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργούνται

–Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ανίκητες, έχουν χάσει όλους τους μεγάλους πολέμους στους οποίους έχουν εμπλακεί-από το Βιετνάμ και το Ιράκ, έως το Αφγανιστάν! Η Ουάσιγκτον μάλιστα δεν έχει καταφέρει να επιφέρει τα πλήγματα που επιθυμούσε απέναντι στη Ρωσία, ενώ παρά την ανάδειξη του Πεκίνου ως τον υπ΄ αριθμόν ένα αντίπαλό της, δεν μπόρεσε να ανακόψει την μετατροπή της Κίνας σε υπερδύναμη, με την οποία παλεύει πλέον για το ποια θα είναι η ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν, δίνει ρόλο σε Τουρκία, Πακιστάν και Ιράν, ενώ επανέρχονται δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα!

–Οι έξωθεν παρεμβάσεις δεν γίνονται για την δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά για τα συμφέροντα αυτών που τις πραγματοποιούν. Το είδαμε με την «Αραβική Άνοιξη». Το ξαναβλέπουμε και στο Αφγανιστάν. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ αποσύρονται επειδή έχουν επιλέξει ως αντίπαλο την Κίνα, για να μεταφερθούν αλλού. Η υποκρισία περισσεύει για τις γυναίκες που βιάζονται και σφάζονται και τόσες άλλες αξίες που –θα έπρεπε να- έχει η Δύση! Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς, άραγε, τι γίνεται με τη διαφθορά και άλλα θέματα στην Αίγυπτο; Όχι-η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί για τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

-Η Ουάσιγκτον, μετά την εγκατάλειψη των Αφγανών, χάνει την εμπιστοσύνη πολλών φιλικών προς αυτή δυνάμεων. Γιατί να μην τους εγκαταλείψει, άραγε, την επόμενη ημέρα, όπως την Καμπούλ, όταν τα συμφέροντά της γίνονται διαφορετικά;

-Πώς είναι σίγουρη η Δύση πως η παγκόσμια τρομοκρατία δεν θα επανέλθει και πως με την επικράτηση των Ταλιμπάν δεν θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί; Σύμφωνοι, η Αλ Κάιντα συνετρίβει και ο ISIS υπέστη συντριπτικό πλήγμα, αλλά ποιος εγγυάται πως δεν θα βρουν το έδαφος για να ανασυγκροτηθούν; Για το λόγο αυτό, άραγε, δεν έγινε η επέμβαση στην περιοχή, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους;

-Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι φωνές στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, αν και δεν έχουμε την εντύπωση πως μπορεί να γίνουν για πράξη, καθώς η εξάρτηση από το ΝΑΤΟ είναι πάρα πολύ μεγάλη.

-Υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος; Ή εκτός από τους πρόσφυγες θα πληρώσουν και οι χώρες υποδοχής της Μεσογείου;

-Άγνωστο είναι ακόμα τι επιπτώσεις θα υπάρχουν στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, που βίωσε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση το 2008 και έναν «εμφύλιο» με την προεδρία Τραμπ.

Το κυριότερο συμπέρασμα; Δεν υπάρχει παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας, καθώς ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ μικρός, σχεδόν ασήμαντος, καθώς συνήθως μετατρέπεται σε πεδίο διευθετήσεων μεταξύ των ισχυρών χωρών.

Όσον αφορά στη χώρα μας και τα «καμπανάκια» που θα έπρεπε να μας ξυπνά το Αφγανιστάν, η στήλη θα επανέλθει…

Βασίλης Σκουρής IEIDISEIS.GR 

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ