Γιώργος Μεσσάρης: Σε λίγο δεν θα υπάρχουν σωσίβια!…

Στην Ελλάδα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 145 πύρινα μέτωπα τα οποία κατατρώγουν τα δάση μειώνοντας τους πολύτιμους αυτούς «πνεύμονες» που μας τροφοδοτούν ακούραστα με οξυγόνο, το απαραίτητο αυτό στοιχείο της ζωής.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα δάση που καίγονται. Έχουν καταστραφεί και εκατοντάδες σπίτια ενώ απειλήθηκαν άμεσα αρχαιολογικοί χώροι!

Συνηθίζουμε ως πολίτες να κατηγορούμε την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για τις φυσικές καταστροφές, για τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις, αφήνοντας εαυτούς εκτός ευθυνών ενώ κατά την ταπεινή μου γνώμη το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουμε εμείς. Όχι γιατί ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία αλλά γιατί είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, με την έλλειψη ευαισθησίας η οποία μας διακρίνει, τα δεινά που μας πλήττουν.

Ως πολίτες αρνούμαστε, οι περισσότεροι, να ανακυκλώσουμε μολύνοντας το περιβάλλον ενώ την ίδια ώρα κόβουμε απερίσκεπτα δένδρα. Να προσθέσω και τις εγκληματικές πράξεις, έστω των ολίγων, που για δικούς τους λόγους, αδιαφορώντας για τους συνανθρώπους τους, βάζουν φωτιές προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Είμαστε επίσης εμείς που αγνοούμε τις εκστρατείες ενημέρωσης γύρω από την ανακύκλωση και την πρόληψη των πυρκαγιών.

Παράλληλα οι κατολισθήσεις είναι αποτέλεσμα της καταστροφής των δασών γεγονός που προκαλεί, μαζί με το παράνομο μπάζωμα των ρεμάτων,τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο η καταστροφή των δασών όσο και τα παράνομα μπαζώματα είναι έργο ασυνείδητων πολιτών που στοχεύουν σε κάποιο προσωπικό κέρδος γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια το γενικό καλό.

Και μετά είναι οι ίδιοι οι παραβάτες που θα φωνάξουν για την… ολιγωρία των αρχών.

Όσον αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας με επικίνδυνους ρίπους, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρουν οι κυβερνήσεις των μεγάλων κυρίως χωρών που θέτουν πρώτα το οικονομικό κέρδος και τη δική τους πολιτική επιβίωση και μετά το μέλλον της ανθρωπότητας, βάζοντας το δεινοπαθούντα πλανήτη σε τροχιά καταστροφής. Αυτό και αν δεν είναι τρέλα!

Τι αξία θα έχει η όποια οικονομική ευμάρεια όταν δεν θα υπάρχει αύριο; Και ακόμα, τι νόημα θα έχει η πολιτική επιβίωση των ισχυρών σε ένα αύριο καθόλου ρόδινο;

«Τώρα έχουμε τις πυρκαγιές… Δυστυχώς θα έχουμε και συνέχεια των καταστροφών… Όταν αρχίσουν οι βροχές θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες πλημμύρες λόγω της καταστροφής των δασών…» προειδοποίησε πανεπιστημιακός δάσκαλος ενώ ένας άλλος έδωσε μια νέα διάσταση των κινδύνων από τις πυρκαγιές. Τόνισε ότι «τα νανοσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα θα αυξήσουν τα περιστατικά καρκίνου των πνευμόνων»!

Πρέπει επί τέλους πολιτικοί και λαός να βγουν από το λήθαργο. Τα πλήγματα που καταφέρουμε στον πλανήτη μας θα επιφέρουν δεινά πολύ χειρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η γη ασθενεί βαριά και πρέπει να κινηθούμε ΤΩΡΑ. Αύριο, πολύ φοβάμαι, θα είναι πολύ αργά. Θα έχουν καεί και τα τελευταία σωσίβια!

Γιώργος Μεσσάρης

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι πυρκαγιές δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο σε μεγάλες περιοχές της Ελλάδας. Έρχονται πλημμύρες, προειδοποιούν οι ειδικοί ενώ αναμένεται, λόγω των μικροσωματιδίων, αύξηση των περιστατικών καρκίνου των πνευμόνων… Ο πλανήτης μας προειδοποιεί αλλά εμείς κωφεύουμε! Η φωτογραφία είναι από την πυρκαγιά που απείλησε το χωριό Καραβάδο, στην Κεφαλλονιά, στις 13 Αυγούστου του 2017.

•Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com 

•Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com 

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA