-Η έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» εντάσσεται στις εκδηλώσεις που έθεσε υπό την αιγίδα της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821
-Περιλαμβάνει πέντε ενότητες προσωπογραφιών, απεικονίσεις σημαντικών στιγμών του Αγώνα και συνοδεύεται από λεύκωμα 200 σελίδων -σε δύο γλώσσες- με ευρύ εικονογραφημένο αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση και τη συμμετοχή των Επτανησίων, όπως και παρουσίαση της έκθεσης σύγχρονης Τέχνης «Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας». Στα κείμενα συμβάλλουν ιστορικοί απ’ όλα τα Ιόνια Νησιά
Τις πύλες της για το κοινό άνοιξε την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 η εικαστική έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», η οποία επιμελήθηκε από τον Δρα Ιστορίας της Τέχνης, Μεγακλή Ρογκάκο και παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της Περιφερείας Ιονίων Νήσων και με την υποστήριξη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομίας, Σπύρος Φλαμπουριάρης, ο επιμελητής της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μεγακλής Ρογκάκος και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, Σπύρος Μωραΐτης.
Η Περιφερειάρχης, κατά τον χαιρετισμό της, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, Σπύρο Φλαμπουριάρη, για τη συνεργασία του με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θ’ ακολουθήσει με διάφορες δραστηριότητες στο θέμα «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», όπως και τον Μεγακλή Ρογκάκο για την επιμέλειά του και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, Σπύρο Μωραΐτη.
Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου τόνισε πως ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» αποτελεί ύμνο στους αγωνιστές του ’21 και τα ιδανικά που τους ενέπνευσαν, στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Φιλοπατρίας και της Ελληνικής Συνείδησης. Σημείωσε ότι τα ιδανικά αυτά καλλιεργήθηκαν στα Επτάνησα και ενέπνευσαν τον Αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων στον οθωμανικό ζυγό, αλλά και τους ίδιους τους Επτανήσιους προγόνους μας, οι οποίοι με γενναιοδωρία και αυταπάρνηση συμμετείχαν στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία.
Η ιστορική έκθεση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» περιλαμβάνει τις εξής ενότητες προσωπογραφιών:
1) σημαντικών προσωπικοτήτων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού: Ρήγα Βελεστινλή, Αντωνίου Μαρτελάου, Ανδρέα Κάλβου και Αδαμαντίου Κοραή
2) των πρωτοστατών του εθνικού ύμνου: Διονυσίου Σολωμού και Νικολάου Μαντζάρου-Χαλικιοπούλου
3) όλων των κεντρικών ηρώων του Αγώνα της Ανεξαρτησίας: τη πλήρη σειρά «Έλληνες» του Άνταμ Φρίντελ και γλυπτικές προτομές και ανδριάντες του Γιώργου Μέγκουλα
4) του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Σερ Τόμας Λόρενς και
5) κεντρικών μορφών του Φιλελληνισμού: Λόρδου Μπάιρον και Ζαν-Γκαμπριέλ Εϊνάρ
Επιπλέον παρουσιάζει απεικονίσεις σημαντικών στιγμών του Αγώνα – της Πολιορκίας του Ναυπλίου (1821), της Άλωσης της Τριπολιτσάς (1821), της Εξόδου του Μεσολογγίου (1826) και της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου (1827).
Αξιοσημείωτη είναι η παρουσίαση της «Χάρτας της Ελλάδας» του Ρήγα Βελεστινλή από τον Φρανσουά Μίλερ στο πλήρες ανάπτυγμά της με τα δώδεκα μέρη στα 200 x 210 εκατοστά, με την ευγενική παραχώρηση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης.
Τέλος, περιλαμβάνεται και η Άποψη της Στράντα Ρεάλε στην Κέρκυρα (1836) από τον Σάμιουελ Προυτ, που δίδει μία σπάνια εικόνα εποχής, με την ευγενική παραχώρηση της Φιλελληνικής Συλλογής Βαρκαράκη στην Αθήνα.
Το λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση είναι ένα ευρύ αφιέρωμα στην Εθνική Επέτειο του 1821.
Περιλαμβάνει μελέτες για την Ελληνική Επανάσταση από ειδικούς επιστήμονες (Σπύρο Νικολάου, Νικόλαο Κουρκουμέλη και Έλενα Ματθαιοπούλου), παρουσίαση των προδρόμων, ηρώων και υποστηρικτών της Παλιγγενεσίας (Μεγακλή Ρογκάκο, Γεώργιο Κεντρωτή και Ξένη Μπαλωτή) και ειδική έρευνα, που υποστήριξε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για τον ρόλο της Επτανήσου στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα με τη συμμετοχή των:
Γιάννη Πιέρη (επίτιμος Πρόεδρος Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας), Κατερίνας Δεμέτη (Δ/ντρια Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων), Θεοδώρας Ζαφειράτου (Δρ. Ιστορίας – Επιτηρήτρια Γενικών Αρχείων Κεφαλληνίας), Μαρίας Ρούσσου (Προϊσταμένη Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας), Μαρίας Τασσοπούλου (φιλόλογος), Μάχης Παΐζη Αποστολοπούλου (ομότιμη Δ/ντρια Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Ελένης Χάρου-Κορωναίου (αρθρογράφος) και Σπύρου Μπογδάνου (Πρόεδρος Εταιρείας Παξινών Μελετών).
Στο δεύτερο μέρος του, που αφορά στην έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Εκ-Στάσεις: Απόπειρες Απεικόνισης της Ελευθερίας», το λεύκωμα περιλαμβάνει πραγματεία και συνοπτικό σχολιασμό για κάθε έκθεμα από τον επιμελητή της. Αναπτύσσεται σε 200 σελίδες, προσφέρεται στη συμβολική τιμή των 20 € και είναι διαθέσιμο σε δύο γλώσσες – ελληνικά και αγγλικά.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 4 έως τις 31 Αυγούστου 2021 – Τρίτη έως Κυριακή, 10:00-16:00 (εκτός Δευτέρας και αργιών).
Επικοινωνία: Πινακοθήκη Δήμου Κερκύρας, Παλαιά Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, 49100 Κέρκυρα, 26610 48690, www.artcorfu.gr, pinakcrf1@gmail.com.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/8/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA