φθορές. Πρόκειται για νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής που φτάνει, σε πολλές περιπτώσεις, το 100% τις αναμενόμενης παράγωγης και που οι πλήρεις συνέπειες, θα φανούν το επόμενο διάστημα.
Η ολοκληρωτική καταστροφή στη ζώνη της ποικιλίας κρασιού ρομπόλας και στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της στην κεντρική Κεφαλονιά, καθώς και στους αμπελώνες και τα ελαιόδεντρα της νότιας Παλικής, ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει πλήρως εκτιμηθεί και καταγραφεί, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινούσε από την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021. Συγκεκριμένα αν εξαιρεθούν οι αιτήσεις που έχουν γίνει στα κηπευτικά και τα σιτηρά στη νότια Παλική, δεν έχουν προχωρήσει οι έλεγχοι και οι αυτοψίες για τα αμπέλια. Ιδιαίτερα όσο αφορά τα ελαιόδεντρα, δεν προχωρά καμιά διαδικασία καταγραφής και αποζημίωσης, επειδή σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται όταν δεν έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση, παρότι σε σημαντικό βαθμό και λόγω των ειδικών κλιματικών συνθηκών στο νομό Κεφαλονιάς, αυτή είχε ολοκληρωθεί.
Σημαντικός αριθμός επίσης παραγωγών αποτράπηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις, είτε γιατί δεν είχαν δηλωμένα τα αγροτεμάχια στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) είτε γιατί δεν έχουν καταβάλει την ειδική ασφαλιστική εισφορά του 2020, που είναι προϋποθέσεις για αποζημίωση. Επιπλέον μια τόσο σημαντική αμπελουργική περιοχή με την ιδιαίτερη και μοναδική παγκόσμια ποικιλία «ρομπόλα», δεν διαθέτει αντιχαλαζική προστασία .
Σημειώνεται επίσης ότι παραμένουν αναποζημίωτες οι καταστροφές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που προκάλεσε ο «Ιανός» το Σεπτέμβριο του 2020, μιας και δεν υπήρξε η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση.
Με αφορμή και τη νέα καταστροφή, αναδεικνύεται ότι η προτεραιότητα που δίνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, προεξάρχουσας της σημερινής της Ν.Δ., δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την απόδοση των επιβεβλημένων αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς και για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των αγροτικών υποδομών, που εκκρεμούν στον νομό εδώ και πολύ καιρό τώρα.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρε η κυβέρνηση:
•Για την άμεση καταγραφή στις ζημιές και τη χωρίς όρους και προϋποθέσεις αποζημίωση στο 100% για όλους τους πληγέντες (αμπελοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς κ.α.) που έχασαν ολοκληρωτικά ή μέρος της παραγωγής τους.
•Να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές. Οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κατάργηση πλειστηριασμών και όλων των απαράδεκτων τοκοχρεολυσίων, κλπ) για όσους επλήγησαν. Να παγώσουν οι οφειλές τους προς τις τράπεζες – εφορία, δήμους.
•Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του, να έχει ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές.
•Να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στη ζώνη της ρομπόλας και στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής της, καθώς και στους αμπελώνες της νότιας Παλικής.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/6/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA