Οι ειδικοί τονίζουν ότι για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν αμέσως οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο αυτό και παράλληλα να αυξηθεί θεαματικά η ανακύκλωση η οποία θα έχει δύο πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρώτον τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και δεύτερον τη μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης που δέχεται ο πλανήτης για πρώτες ύλες.
Ο ερευνητής Γιούρι Ρόγκελ του Imperial College του Λονδίνου τόνισε πρόσφατα: «…Οι ενέργειες απέναντι στις κλιματικές αλλαγές είναι μέχρι σήμερα εντελώς ανεπαρκείς και πρέπει επειγόντως να μειώσουμε στο μηδέν τις εκπομπές (των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Οι ανησυχίες των επιστημόνων εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος.
«Είναι πιθανόν κατά 40% η ετήσια μέση θερμοκρασία παγκοσμίως να είναι προσωρινά ανώτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου (που είναι ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον μία από τις πέντε επόμενες χρονιές, και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο», υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας κατά την παρουσίαση του «ενημερωτικού δελτίου για τις ετήσιες δεκαετείς προβλέψεις για το κλίμα σε παγκόσμια κλίμακα».
Παράλληλα οι ειδικοί τονίζουν ότι «υπάρχει 90% πιθανότητα τουλάχιστον μια χρονιά μεταξύ του 2021 και του 2025 να είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και να ρίξει έτσι από τον θρόνο του το 2016», χρονιά κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ.
Βέβαια η όποια αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα έρθει μόνη. Θα φέρει μαζί της και άλλα δεινά. Θα πληγούν οι καλλιέργειες, θα αυξηθεί ο ρυθμός «ερημοποίησης» μεγάλων εκτάσεων ενώ το λιώσιμο των πάγων θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας αφανίζοντας νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι σημαντικές επιπτώσεις στην διατροφική ασφάλεια και στην υγεία μας, ενώ η βιώσιμη ανάπτυξη θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα.
Η κλιματική αλλαγή, το έχω τονίσει και άλλη φορά, είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον κορωνοϊό και δεν αντιμετωπίζεται, δυστυχώς, με… εμβόλιο. Αυτό που χρειάζεται είναι να αγαπήσουμε τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Να αφουγκραστούμε τα όσα μας λέει και να κινηθούμε ανάλογα!
Το κλίμα αλλάζει και την ευθύνη φέρουμε εμείς. Ελπίζω και εύχομαι να αλλάξουμε μυαλά αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας!
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο χρόνος τρέχει και δε γυρίζει πίσω. Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας έχει κάνει αισθητά τα σημάδια της στο περιβάλλον. Αν η πορεία αυτή συνεχιστεί, σε 30 με 40 χρόνια οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν θα είναι αναστρέψιμες με καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη μας.
•Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
•Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 96/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA