Ο Ερντογάν θέλει την Ιερουσαλήμ και ψέλνει ο ίδιος για την «απελευθέρωσή» της

«Έι Ιερουσαλήμ, έι το άρωμα των προφητών/ Έι η αυλή, πιο κοντινή αυλή στους ουρανούς/ Έι το μαργαριτάρι των πόλεων! Έχουν πόνο οι πέτρες του δρόμου, όπως και ο ήχος του μουεζίνη/ Έι Ιερουσαλήμ η πιο πονεμένη πόλη, ποιος σταματάει τον εχθρό για σένα/ Έι το κολιέ των θρησκειών, ποιος σβήνει τα αίματα από τους τοίχους; Ποιος σώζει τον Ιησού από αυτούς που τον δολοφόνησαν; Ποιος σώζει την ανθρωπότητα/ Έι Ιερουσαλήμ! Έι πόλη μου! Έι αγάπη μου!».

Στο βίντεο εμφανίζονται φωτογραφίες της οθωμανικής Ιερουσαλήμ και ακούγεται η φωνή του Ερντογάν συνοδευόμενη από παραδοσιακή τουρκική μουσική.

Ωστόσο, με το βίντεο αυτό η κυβέρνηση Ερντογάν έβαλε αυτογκόλ: Σε πολλές από τις φωτογραφίες της Ιερουσαλήμ εμφανίζονται σημαίες με την ημισέληνο και το αστέρι από τις αρχές του αιώνα, όταν τα Ιεροσόλυμα και η Παλαιστίνη ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που ίσως προκαλέσει το λιγότερο καχυποψία στους Άραβες αντί να ενισχύσει τους δεσμούς Τούρκων – Αράβων όπως πιθανότατα επιθυμεί η Άγκυρα.

Επίσης, το βίντεο αυτό επιβεβαιώνει απροκάλυπτα ότι η Τουρκία υποκινεί την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο το Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει μιλήσει με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, αλλά και τον επικεφαλής τρομοκράτη που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν είχε καμία επικοινωνία με τους Ισραηλινούς.

Σημειώνεται ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε υπό τον έλεγχο της την Ιερουσαλήμ και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής από το 1516 έως το 1917.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μεγάλη Βρετανία πήρε τον έλεγχό της έως την ανακήρυξη του Ισραήλ ως ανεξάρτητου κράτους το 1948.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκρυψε ποτέ ότι εποφθαλμιά την Ιερουσαλήμ και ότι τη θεωρεί τουρκικό έδαφος.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/5/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIAÂ