αντιστασιακή οργάνωση, που αγκάλιασε όλη την κατεχόμενη χώρα. Και στην Κεφαλονιά η δράση του ΕΑΜ κρίνεται σημαντική, καθοριστική μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις. Θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» και Έκθεση βιβλίου.
–Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901): Το 2021 συμπληρώνονται 210 χρόνια από τη γέννηση και 120 χρόνια από το θάνατο του Α. Λασκαράτου. Προγραμματίζουμε Ημερίδα, όπου μελετητές της ζωής και του έργου του Λασκαράτου και άλλοι ερευνητές θα ανακοινώσουν νέα στοιχεία και θα προβούν σε νέες εκτιμήσεις για τη δράση, το συγγραφικό έργο και τις αντιλήψεις του Ληξουριώτη στοχαστή.
–Καίη Τσιτσέλη (1926-2001): Όχι ιδιαίτερα γνωστή στον τόπο μας, παρόλο που η καταγωγή του πατέρα της ήταν από το Ληξούρι, στο οποίο η ίδια έζησε την εποχή της Κατοχής αλλά και κατά την περίοδο των σεισμών του 1953. Συγγραφέας, μεταφράστρια, με ταλέντο και στη μαγειρική. Με την ευκαιρία των είκοσι χρόνων από το θάνατό της προετοιμάζουμε σχετική εκδήλωση.
● Ο εμβολιασμός από πρωτοπόρους Ληξουριώτες γιατρούς: Ο Ληξουριώτης γιατρός Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718), που έχει χαρακτηριστεί και ως ο πρώτος ανοσολόγος, υπήρξε μαζί με το συνάδελφό του Εμμανουήλ Τιμόνη από τη Χίο ο εισηγητής της πρώτης επιστημονικής εφαρμογής του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της ευλογιάς (1714). Αλλά και ο επίσης Ληξουριώτης γιατρός Άγγελος Μελισσηνός (1785-1849), 100 χρόνια περίπου αργότερα, δημοσίευσε το 1812 στο σπουδαίο περιοδικό «Λόγιος Ερμής», που εξέδιδαν οι Έλληνες διαφωτιστές στη Βιέννη, επιστημονικό άρθρο για τον εμβολιασμό, ενταγμένο στην προβληματική του Διαφωτισμού. Με βάση αυτά τα στοιχεία και καθώς, λόγω της πανδημίας, είναι επίκαιρη η συζήτηση γύρω από τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, προγραμματίζουμε σχετική εκδήλωση, για να γνωρίσουμε ακριβέστερα την προσφορά των παραπάνω συμπολιτών μας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί και με έκθεση ενδιαφέροντος υλικού.
● Διευκρινίζουμε ότι οι παραπάνω αναφερόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο «ζωντανά», σε χρονικές περιόδους δηλαδή που δε θα ισχύουν λόγω της πανδημίας μέτρα περιορισμού (καραντίνα).
Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr/?lang=el) ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης» (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ). Έτσι, ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.
Αυτές τις ημέρες συμπληρώθηκε ο παραπάνω Κατάλογος με άλλες 5.000 νέες εγγραφές βιβλίων και ήδη γίνεται η τοποθέτηση αυτών των 5.000 νέων βιβλίων στα ράφια των βιβλιοθηκών μας.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Σας συνιστούμε τις εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.). Γράφουν εξαίρετοι Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές. – Τιμή και των δύο τόμων, 1130 σελίδων συνολικά, 40 ευρώ.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής. Τα κείμενα είναι του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Ηλία Τουμασάτου και η εικονογράφηση της Ελβίρας Στρατιώτη. – Τιμή 10 ευρώ.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,31/3/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA