Ευρυδίκη Λειβαδά: Όλη η Ιστορία, όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την εικόνα

Χρόνια πολλά πατρίδα μας. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Ριγώ στο άκουσμά Σου και Σε προσκυνώ.

Η σημαία αυτή είναι η πρώτη σημαία του Αγώνα. Είναι το προσωπικό λάβαρο του Κρονόνδυλου Κλαδά, του τελευταίου Βυζαντινού ιππότη και του πρώτου νεοέλληνα επαναστάτη, μάρτυρα. Είχε δε ένθετη την απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου.

Κατά τις πρώτες επαναστατικές συνελεύσεις του 1820 οι επικεφαλής εξέτασαν όλα τα λάβαρα που είχαν υψωθεί κατά καιρούς στις προηγούμενες 123 εξεγέρσεις / κινήματα/ επαναστάσεις τον καιρό της Τουρκοκρατίας, όπου υπήρχαν και δρούσαν Έλληνες. Επέλεξαν το λάβαρο του πρώτου Έλληνα οπλαρχηγού που το ύψωσε εναντίον των κατακτητών κατά την πρώϊμη Τουρκοκρατία, στη Μάνη, αφού αφαίρεσαν τον Αη-Γιώργη.

Με τη σημαία αυτή άρχισε η 124η επανάσταση που ήταν τελικά η νικηφόρα.

Ο Κλαδάς πολέμησε 40 με 50 χρόνια τους Τούρκους, θυσίασε και την προσωπική του ζωή και την οικογένειά του, η φήμη του έφτασε στα πέρατα του κόσμου, πιάστηκε αιχμάλωτος και γδάρθηκε ζωντανός σηματοδοτώντας τον αγώνα που έμελλε οι Έλληνες να ξεκινήσουν καταλήγοντας στον λαμπρό1821.

Ο Κροκόνδυλος γεννήθηκε περίπου το 1420 στην Κορώνη, έδρασε ένδοξα, αγωνίστηκε, θυσιάστηκε ο ίδιος στα χώματα του Μωριά και, εν τέλει, η οικογένεια των Κλαδά “πολιτογραφήθηκε” δια μέσω των αιώνων στην Βενετοκρατούμενη Κεφαλλονιά.

(Θα ασχοληθώ με αυτόν με την πρώτη ευκαιρία καθώς έχω πολύ υλικό. Απλώς, η φωτογραφία που έλαβα, μου κέντρισε το ενδιαφέρον).

Ευρυδίκη Λειβαδά