ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Βασική προϋπόθεση για την νικηφόρα κατάληξη αυτού του αγώνα, είναι η οργάνωση του αγροτικού-αλιευτικού κινήματος να γίνει υπόθεση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων και όχι των κυβερνητικών σχεδιασμών για ένα ελεγχόμενο κίνημα διαχείρισης.

Το ΚΚΕ είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπως και στην ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου καταφυγίου της Αγίας Πελαγίας. Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αργοστολίου ήταν οι μόνοι που ψήφισαν «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίησή του, απέναντι στο ενιαίο «ΝΑΙ» της Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ) και όλων των άλλων παρατάξεων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), που απόδειξαν για άλλη μια φορά την ενιαία στρατηγική τους.

Τα αλιευτικά καταφύγια και συνολικά οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους επαγγελματίες αλιείς αλλά και όλο το λαό, μόνο μέσα από ένα επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και με την προϋπόθεση, η αξιοποίηση τους, να μην μπαίνει στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η υλοποίηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που στον πυρήνα της έχει το ξεκλήρισμα της παράκτιας αλιείας και την ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην αλιεία, δεν είναι ξεκομμένη από το χτύπημα και τα προβλήματα των αλιευτικών καταφυγίων, αλλά και τις συνθήκες εργασίας των αλιέων στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη τα τελευταία χρόνια.(βλέπε Άγια Πελαγία, Μαϊστράτο, Λεγατάτα, Αθέρας, Κουνόπετρα, ανυπαρξία καρνάγιου κ.ά.).

Πρόκειται για αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ, που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξειδικεύονται από τις τοπικές αρχές, με βάση τον προσανατολισμό που έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην περιοχή.

Στην προκειμένη περίπτωση της Αγίας Πελαγίας πρόκειται καθαρά για άμεσες απαιτήσεις τουριστικού κεφαλαίου, που για να υλοποιηθούν πρέπει να εξοστρακιστούν 16 οικογένειες αλιέων της περιοχής.

Oι ισχυρισμοί της Δημοτικής Αρχής ότι «..δεν είχε έσοδα το Καταφύγιο..», ότι «..γινόταν λεηλασίες..» κ.α., την αποκαλύπτουν, αφού ομολογεί ότι η χρήση αυτής της βασικής υποδομής από τους ψαράδες της περιοχής, πρέπει να επιβαρύνεται με χαράτσι, καθώς και ότι, η συστηματική και διαχρονική εγκατάλειψή του ήταν μια τακτική, που διευκόλυνε την ιδιωτικοποίηση.

Αποτελεί πρόκληση η παραπάνω στάση, όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και Τοπικών Αρχών, που όχι μόνο δεν επιλύουν τα μεγάλα προβλήματα των αλιέων, αλλά τους προσθέτουν επιπλέον δυσκολίες και χαράτσια και μάλιστα την ώρα που ακόμη δεν τους αποζημίωσαν για τις ζημιές στα σκάφη τους από τον «Ιανό».

Αποτελεί πρόκληση επίσης ότι, την ώρα που ενισχύουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στην αλιεία, να λειτουργούν σε βάρος του παράκτιου μικρού αλιέα-παραγωγού. Δηλαδή την ώρα που προωθούν την επέκταση των ομίλων της ιχθυοκαλλιέργειας μέσα από την θεσμοθέτηση Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Κεφαλλονιάς, μεθοδεύουν την αποκοπή των επαγγελματιών ψαράδων απ’ τον αλιευτικό πλούτο της περιοχής και αποθαρρύνουν τη νέα γενιά, να ακολουθήσει το επάγγελμα του ψαρά.

Καλούμε τους επαγγελματίες αλιείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Ως Τ.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ θεωρούμε ότι η ιδιωτικοποίηση και του συγκεκριμένου καταφυγίου, αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στις οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των ντόπιων ψαράδων, από την κυβέρνηση και την Κ.Α.Π. της ΕΕ.

Καλούμε το Δήμο Αργοστολίου να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, και σε κανένα νέο χαράτσι για τους αλιείς που κάνουν χρήση αυτής της εγκατάστασης.

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης του ΚΚΕ

6/3/3021

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,11/3/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA