Ευρυδίκη Λειβαδά: Τα σπουδαιότερα γεγονότα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Δράσεις Επτανησίων/ Κεφαλλήν

2 Ιανουαρίου:

1824: Τούρκοι με εντολή του Χασάν πασά, διοικητή της Κρήτης, σφάζουν χριστιανούς στο Λασίθι και στο Μιράμπελλο. Στο Μεσολόγγι ο Ελβετός φιλέλληνας γιατρός Μάγερ εξέδωσε την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά».

1828: Ο Καποδίστριας άφησε την Μάλτα και με το «Warspite» και το «Ελένη» κατευθύνθηκε προς στην Ελλάδα.

3 Ιανουαρίου:

1821: Ο Κολοκοτρώνης, μεταμφιεσμένος σε καλόγερο, αποβιβάστηκε στη Μάνη. Στις 23 Μαρτίου μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ύψωσαν το λάβαρο τής επανάστασης και απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.

4 Ιανουαρίου:

1804: Οι Κίτσος και Μάρκος Μπότσαρης, επικεφαλής 1.150 Σουλιωτών, εγκατέλειψαν το Βουλγαρέλι, κλείστηκαν στο μοναστήρι του Σέλτσου και πολιορκήθηκαν από τον Αλή Πασά και 5.000 Τουρκαλβανούς. Η πολιορκία κράτησε 3 μήνες. Τελικά προδοσία οδήγησε στην νίκη των πολιορκητών. Μετά την μάχη, πολλοί Σουλιώτες σφαγιάστηκαν, άλλοι διέφυγαν και πολλά γυναικόπαιδα έπεσαν στον γκρεμό.

5 Ιανουαρίου:

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης αποβιβάστηκε με 600 Μανιάτες και 50 Κουντουριώτες στο Αλιβέρι, αφού είχε ανακηρυχθεί αρχηγός της εκστρατείας κατά της Καρύστου.

1828: Ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης αποβιβάστηκε με πολλούς πεζούς και 100 ιππείς στη Γραμβούσα στην Κρήτη.

1829: Ο Ν. Σπηλιάδης διορίζεται Γραμματέας στη θέση του Τρικούπη.

6 Ιανουαρίου:

1821: Ο Κολοκοτρώνης εγκατέλειψε την Ζάκυνθο κι έφθασε στην Καρδαμύλη στη Μάνη. Είχε γίνει μεγάλος σεισμός στο Ιόνιο στις 17 του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε προκληθεί μεγάλη ταραχή κι έτσι ο Γέρος του Μωριά ξέφυγε από την ασφυκτική παρακολούθηση των Άγγλων. Η επιστροφή του είναι πολύ σημαντική ως προς την πορεία των γεγονότων της Επανάστασης.

1823: Οι οπλαρχηγοί του Μωριά περικύκλωσαν στην Ακράτα τα υπολείμματα της στρατιάς του Δράμαλη, περίπου 3.500 μαχητές, που επιζητούσαν να φύγουν προς την Πάτρα.

1824: Ο πρόεδρος του νομοτελεστικού σώματος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το μέλος Σ. Χαραλάμπης καθαιρούνται. Τη θέση του Μαυρομιχάλη κατέλαβε ο Γ. Κουντουριώτης.

1827: Έγραψε ο μηχανικός Τζων Πιττ Κέννεντυ εν Κεφαλληνία: «Ο κ. Μάγερ μου έκανε ένα πολύ σπουδαίο δώρο εδώ και λίγες μέρες. Ένα πλοίο μολυσμένο με πανώλη έδεσε». Οδηγήθηκαν όλοι στο Λοιμοκαθαρτήριο στο Αργοστόλι.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο, μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η οποία τον εξέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Τον υπεδέχθη και η Μαντώ που του χάρισε παλαιότατο σπαθί πιθανόν δώρο της Μ. Αικατερίνης προς τον πατέρα ή τον θείο της. Το σπαθί αυτό, κατά τον Ν. Δραγούμη χρονολογείτο από την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου, ενώ κατά την Σωτηρία Αλιμπέρτη μάλλον ανήκε στην εποχή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Τρεις μέρες αργότερα ο Καποδίστριας έφθασε στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας.

7 Ιανουαρίου:

1826: Ελληνικός στόλος από 19 καράβια –και κεφαλλονίτικα πλοία- κατάφεραν με επιτυχία να διασπάσουν τον αποκλεισμό του Μεσολογγίου από τη θάλασσα και να ανεφοδιάσουν τους πολιορκημένους.

8 Ιανουαρίου:

1821: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης έστειλε επιστολή από την Αρεόπολη (τότε Τσίμοβα) προς τον Ιωάννη Σταματάκη και τους γιούς του που βρίσκονταν στο Λιβόρνο ζητώντας τους να προετοιμάσουν τους εκεί διαμένοντες ομογενείς για να βοηθήσουν στον επικείμενο απελευθερωτικό αγώνα. Όλοι προσέβλεπαν προς τη Μάνη γιατί ήταν η μόνη ελεύθερη περιοχή που διέθετε συμπαγή δύναμη οπλοφόρων.

9 Ιανουαρίου:

1824: Ο τσάρος Αλέξανδρος Α’ έστειλε υπόμνημα προς τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας πως «ήλθεν η ώρα της ειρηνεύσεως της Ελλάδος». Ο λόγος όμως έκρυβε τον φόβο για τα επεκτατικά σχέδια του τσάρου, καθώς η Ελλάδα θα ήταν εξαρτημένη από την αγγλική πολιτική.

1826: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Μιαούλη κατάπλευσε στο Μεσολόγγι. Την επομένη, κάτω από την πίεση του εχθρικού στόλου, αναγκάσθηκε να υποχωρήσει. Όμως, οι ναυτικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

10 Ιανουαρίου:

1822: Η ελληνική πολυαρχία έκανε το θαύμα της για άλλη μια φορά. Είχαν τελειώσει οι εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης και η ελληνική κυβέρνηση έστειλε τότε στην Κρήτη ως οργανωτή τον Πέτρο Ομηρίδη Σκυλίτση. Αυτός συγκάλεσε στον Αποκόρωνα την πρώτη συνέλευση Κρητών εκπροσώπων. Δυστυχώς όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα οι δράσεις αυτές. Εάν η επανάσταση ευδοκιμούσε στην Κρήτη, η Μεγαλόνησος μαζί με την Κάσο θα αποτελούσαν ένα ισχυρό τείχος που θα προστάτευε την Πελοπόννησο και τα νησιά.

11 Ιανουαρίου/12 Ιανουαρίου:

1822: Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης κατέλαβε τα Στύρα στην Εύβοια. Κλείστηκε στον Κοκκινόμυλο, περικυκλώθηκε από τους Τούρκους υπό τον Ομέρ πασά της Καρύστου, και αναγκάστηκε, την επομένη, να κάνει ηρωϊκή έξοδο, κατά τον Ι. Φιλήμονα, γνωρίζοντας το τέλος του. Κατ’ άλλους, αλληλοσκοτώθηκαν με τους συμπολεμιστές του να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των εχθρών. Το κεφάλι του στάλθηκε ως τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Άγγλος ιστορικός Φίνλεϋ αναφέρει για αυτόν: «Ο θάνατος του Ηλία θρηνήθηκε από όλους. Είχε επιδείξει στρατιωτικό ταλέντο και θαυμάσιο θάρρος». Ο πατέρας του, Πετρόμπεης, αναφώνησε: «Ο γιός μου ανήκε στην πατρίδα και απέθανε ως στρατιώτης».

12 Ιανουαρίου:

1822: Ο Βάσος Μαυροβουνιώτης επιτέθηκε κατά των Τούρκων που είχαν βγεί από τα Στύρα. Αναγκάσθηκε σε υποχώρηση. Άλλωστε δεν είχε ενημερώσει για την ενέργειά του αυτή τον αρχηγό της εκστρατείας κατά της Καρύστου, Ηλία Μαυρομιχάλη που μόλις το έμαθε έσπευσε σε βοήθειά του. Οι αντίπαλοι συγκρούσθηκαν Άγιο Βασίλειο και νίκησαν τα τουρκικά στρατεύματα.

1825: Πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης (γεν. Ψαρά, 1750). Ο Βαρβάκης είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία εμπορευόμενος στο Αστραχάν της Ρωσίας, το δε μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του το διέθεσε για τον Αγώνα.

1827: Οι Τούρκοι βομβάρδισαν την Ακρόπολη, η στέγη του Ερέχθειου κατακρημνίστηκε, σκοτώθηκαν 11 Έλληνες και ανάμεσά τους η γυναίκα του Γιάννη Γκούρα.

13 Ιανουαρίου:

1822: Στην A’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώθηκε η γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων. (Για το θέμα αυτό θα ασχοληθώ αργότερα καθώς εμπλέκεται εμμέσως η Κεφαλλονιά).

14 Ιανουαρίου:

1822: Οι Τούρκοι υπό τον διοικητή της Κορίνθου Κιαμήλ μπέη παρέδωσαν με διαπραγμάτευση την Ακροκόρινθο που επολιορκείτο από τον Κολοκοτρώνη, τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Παπαφλέσσα, τον Πετρόμπεη, τον Γιατράκο.

15 Ιανουαρίου:

1820: Ο Ξάνθος έφτασε στην Αγ. Πετρούπολη και πρότεινε στον Καποδίστρια την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας, την οποία ο μεγάλος πολιτικός και διπλωμάτης αρνήθηκε σκεφτόμενος πως δεν θα ήταν φρόνιμο για τους Έλληνες να αναλάβει αυτός λόγω πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας και της ακόλουθης αντίδρασης των ευρωπαϊκών δυνάμεων.

1821: Σχηματίστηκε η Αλβανό-Σουλιωτική συμμαχία.

1822: Διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα. Πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος εκλέχθηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Καταργήθηκε η σημαία της Φιλικής Εταιρείας και το σύμβολό της που ήταν ο Φοίνικας.

1823: Πρώτη σημαντική επιτυχία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στο Σοβολάκο, στον Άγιο Βλάση της Ευρυτανίας. Στη γνωστή ως Μάχη των Αγράφων νίκησε μαζί με σώμα 800 ανδρών ισχυρές τουρκαλβανικές δυνάμεις 3.000 μαχητών υπό τον Ισμαήλ πασά και τον Χατζημπέη Μπέντο, τον οποίο και σκότωσε.

1823: Οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου απέρριψαν την πρόταση του Ιμπραήμ για παράδοσή τους. Την πρόταση τούς διαβίβασε ο κυβερνήτης της αγγλικής κορβέττας «Ρόζα».

16-17 Ιανουαρίου:

1824: Οι πολιτικές αντιθέσεις εκφράστηκαν ήδη με την παρουσία δύο κυβερνήσεων: Η μία με έδρα της στην Τρίπολη υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και η άλλη στο Κρανίδι υπό τον Κουντουριώτη.

17 Iανουαρίου:

1822: Μάχη και νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στο Αρκάδι στην Κρήτη υπό τους οπλαρχηγούς Δεληγιαννάκη, Μεληδόνη, Μανούσελη, Παυλογεωργάκη, Μαυροθαλασσίτη. Κατά τη μάχη σκοτώθηκε ο αρχηγός των Οθωμανών Γεντίμ Αλής.

1822: Άτακτα επαναστατικά τμήματα εισήλθαν στη Θεσσαλία και ύψωσαν τη σημαία της επανάστατης.

1825: Η Φρουρά του Μεσολογγίου έστειλε στην κυβέρνηση επιτροπή για να ζητήσει βοήθεια.

18 Ιανουαρίου:

1823: Το Ναύπλιο ορίστηκε έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης.

1828: Ίδρυση της Προσωρινής Διοικήσεως της Επικράτειας. Ο Καποδίστριας, επικαλούμενος την αταξία και τις δυσκολίες που καθιστούσαν τη διακυβέρνηση δυσχερή, εισηγήθηκε στη Βουλή, και αυτή με ψήφισμά της, αποδέχθηκε, την αναστολή της λειτουργίας της ιδίας και του Συντάγματος. Στη θέση της Βουλής ιδρύθηκε το «Πανελλήνιον» και αργότερα η Γερουσία, συμβουλευτικά όργανα, τα οποία μετείχαν «μετά του Κυβερνήτου της Ελλάδος των έργων της Κυβερνήσεως».

19 Ιανουαρίου:

1827: Στο Δίστομο 2.500 Τούρκοι από τις δυνάμεις του Κιουταχή αποκρούστηκαν από 400 Σουλιώτες και 200 Λειβαδίτες υπό τον Δράκο και τον Νότη Μπότσαρη.

1828: Στο ξενοδοχείο Χρυσό Αχλάδι της Βιέννης πέθανε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης άρρωστος από τις κακουχίες που πέρασε στις αυστριακές φυλακές. «Μὴ λησμονεῖτε ὅτι οἱ Ἕλληνες ἵνα ἐλευθερωθω̃σι πρέπει νά στηρίζωνται ἐπί τω̃ν ἰδίων ἁυτω̃ν δυνάμεων». Έμπιστος συνεργάτης του ήταν ο Κεφαλλονίτης γιατρός Γεώργιος Τυπάλδος Κοζάκης, Φιλικός κι αυτός. Μετά την παράδοση του Νεόκαστρου τον Αύγουστο το 1821 ήταν ο πρώτος Έλληνας διοικητής του.

20 Ιανουαρίου:

1827: Ο Καραϊσκάκης επιτέθηκε εναντίον τουρκικού στρατοπέδου στη Βελίτσα στη Στερεά και σκόρπισε μεγάλη καταστροφή.

1827: Οι Τούρκοι υπό τον Αλμπάν μπέη πολιόρκησαν κατά την διάρκεια λειτουργίας την εκκλησία της Λαμπινής στο Ρέθυμνο και έσφαξαν τους πιστούς, πλην των παιδιών τα οποία συνέλαβαν για να τα πουλήσουν ως σκλάβους.

1828: Ο Καποδίστριας εγκαινίασε την προεδρία του και απηύθυνε διακήρυξη στους Έλληνες. Αναλάμβανε το δύσκολο έργο της ανόρθωσης της χώρας, σε μία περίοδο που η επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμη καμπή και η οικονομία ήταν κατεστραμμένη από τον μακροχρόνιο πόλεμο. Την ίδια μέρα ιδρύθηκε το «Πανελλήνιον», 27μελές γνωμοδοτικό σώμα.

21 Ιανουαρίου:

1823: Οι επαρχίες μέσω συνελεύσεων και κοινής ψήφου «εξαποστέλλουν» άξιους εκπροσώπους τους να παρασταθούν στην Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους ή Δεύτερη Εθνική Συνέλευση του Άστρους (29 Μαρτίου – 18 Απριλίου 1823). «… άνδρα αυτόχθονον, τίμιον και ευϋπόληπτον πατριώτην να συμπαρασταθή τοις λοιποίς των άλλων επαρχιών παραστάτης κατά τον εκδοθέντα νόμον, προς ον έχοντες πίστην σταθεράν δίδομεν τούτω πληρεξουσιότητα και εμπεστεύομεν αυτόν πάσας τα εποθέσεις της εμετέρας πατρίδος εις ενιαύσιον χρόνον παράστασιν. Διό και παρακαλούμεν η Υπερτάτη Βουλή να δεχθή ως τοιούτον, γνωρίση και τη ομηγύρει των βουλευτών συμπαράθεσιν».

22 Ιανουαρίου:

1788: Γεννήθηκε στο Λονδίνο ο Μπάϋρον.

1827: Οι Τούρκοι των Χανίων πυρπόλησαν όλες τις χριστιανικές συνοικίες της πόλης.

1830: Η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία με Πρωτόκολλο το οποίο υπογράφηκε στο Λονδίνο μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Το Άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου αναφέρει ότι «Η Ελλάδα θα αποτελέσει ανεξάρτητο Κράτος και θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα οποία συνδέονται με πλήρη ανεξαρτησία».

23 Ιανουαρίου:

1780 ή 1782: Πιθανά έτη γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

1822: Οι τουρκικές δυνάμεις του Ρεθύμνου, για να εκδικηθούν τον θάνατο του Γεντίμ Αλή, επιτέθηκαν κατά της θέσης Ακόνια που κατείχαν επαναστάτες υπό τους Δεληγιαννάκη, Μεληδόνη, Μανούσελη και Πρωτοπαπαδάκη, και έφυγαν ηττημένοι.

1829: Ο Καποδίστριας όρισε πληρεξούσιο κυβερνήτη της επαρχίας Στερεάς Ελλάδας τον αδερφό του Αυγουστίνο Καποδίστρια.

1831: Την σύλληψη του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ακολουθούν ταραχές στη Μάνη.

24 Ιανουαρίου:

1827: Άφιξη του φιλέλληνα Άγγλου συνταγματάρχη Τόμας Γκόρντον με στρατεύματα στο Φάληρο υπό τους Ιωάννη Νοταρά, Δημήτριο Καλλέργη και Ι. Μακρυγιάννη. Από δε τη θάλασσα ο Άστιγξ με το ατμοκίνητο πλοίο «Καρτερία», τρία μπρίκια, πέντε κανονιοφόρους και άλλα μικρότερα, ενίσχυσε τους Έλληνες. Την απόκτηση του πλοίου αυτού οφείλουμε στις ενέργειες του παραπάνω φιλέλληνα, ο οποίος πίεσε την Ελληνική Κυβέρνηση για την απόκτησή του, έδωσε μέρος των χρημάτων και ανέλαβε κυβερνήτης μέχρι τον ηρωικό του θάνατο στις επιχειρήσεις ανακατάληψης του Μεσολογγίου.

25 Ιανουαρίου:

1822: Ο Αλή πασάς δολοφονήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα που τον πολιορκούσαν στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας. Το γεγονός αυτό ήταν δυσμενές για την Ελληνική Επανάσταση γιατί αποδεσμεύθηκαν οι δυνάμεις της Υψηλής Πύλης που πολιορκούσαν τον πασά των Ιωαννίνων και έτσι μπορούσαν να στραφούν κατά των επαναστατημένων Ελλήνων. Και πρώτα στράφηκαν κατά του Σουλίου.

1827: Ο Ι. Νοταράς επικεφαλής 500 ανδρών και με υποστήριξη πυροβόλων από τα πλοία και την «Καρτερία», προσπάθησε να καταλάβει την Ι. Μ. Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά.

26 Ιανουαρίου:

1821: Άρχισε στο Λάιμπαχ η ομώνυμη συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των μελών της Ιερής Συμμαχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

1821 (- 29 Ιανουαρίου): Έγινε στη Βοστίτσα (Αίγιο) η ομώνυμη Συνέλευση όπου συμμετείχαν επίσημοι αντιπρόσωποι των προυχόντων της Πάτρας και των Καλαβρύτων, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κερνίτσης Προκόπιος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, διάφοροι προεστοί όπως ο Ανδρέας Ζαΐμης και ο Ασημάκης Φωτήλας, αρχιερείς και καπεταναίοι από όλη την Πελοπόννησο, καθώς ο Παπαφλέσσας. Ο Παπαφλέσσας και οι καπεταναίοι δήλωσαν έτοιμοι για εξέγερση, οι προεστοί ήταν διστακτικοί και ζήτησαν εγγυήσεις για την υποστήριξη της Ρωσίας. Τελικά συμφώνησαν όλοι να περιμένουν την άφιξη του Υψηλάντη για να ξεκινήσει η εξέγερση. Επίσης συζητήθηκε το θέμα δημιουργίας κοινού ταμείου.

1822: Οι Έλληνες νίκησαν σε μάχη έξω από το χωριό Ακόνες του Ρεθύμνου.

1825: Υπεγράφη στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης (Ι. Ορλάνδο, Ι. Ζαΐμη, Α. Λουριώτη) και τον Όμιλο Άγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο, ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.

1827: Ο Κιουταχής ενίσχυσε τους πολιορκημένους Τούρκους στην Ι.Μ. Αγίου Σπυρίδωνα στον Πειραιά αφού προηγουμένως είχε απομακρύνει με κανονιοβολισμούς την «Καρτερία» με τον φιλέλληνα Άστιγξ. Οι Έλληνες έλυσαν την πολιορκία.

1828: Ο Καποδίστριας ορκίστηκε στον καθεδρικό ναό της Αίγινας και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του Κυβερνήτη της Ελλάδας (αλλού ως ημερομηνία αναφέρεται η 23η).

27 Ιανουαρίου:

1827: Ήττα των Ελλήνων και φιλελλήνων στο Καματερό από τις δυνάμεις του Κιουταχή και ηρωϊκός θάνατος του επικεφαλής Κεφαλλονίτη συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού Διονυσίου Βούρβαχη. Ο στρατηγός Μακρυγιάννης γράφει για αυτόν και το σώμα που σύστησε: «… γενναίος και καλός άνθρωπος... Κεφαλλωνίτης και συγγενής του Μεταξά. Ήταν κολονέλος εις την Γαλλίαν. Αφού άκουσε την λευτεριά της πατρίδας του ήρθε ν’ αγωνιστή απαθής, πατριωτικώς…». Τελικά, αν και ο Βούρβαχης βρέθηκε στο πεδίο της μάχης με τον Νοταρά και τον Μαυροβουνιώτη, έμεινε μόνος του να πολεμάει τον Κιουταχή που τον αποκεφάλισε μαζί με τους άλλους φιλέλληνες και έστειλε τα κεφάλια τους στον σουλτάνο.  

28 Ιανουαρίου:

1823: Νέα σημαντική επιτυχία του Καραϊσκάκη κοντά στον ποταμό Φίδαρι στον Βάλτο. Οι Τουρκαλβανοί του Κιουταχή έχασαν 500 άνδρες.

29 Ιανουαρίου:

1821: Ο Υψηλάντης απέστειλε επιστολή στον Κολοκοτρώνη να είναι έτοιμος για την Επανάσταση.

1829: 3.500 Τούρκοι υπό τον Μαχμούτ πασά επιτέθηκαν κατά ελληνικών δυνάμεων υπό τον Μαυροβουνιώτη στο Μαρτίνο της Λοκρίδας. Τελικά οι Τούρκοι κατανικήθηκαν και υποχώρησαν προς την Εύβοια.

30 Ιανουαρίου:

1821: Έληξε η συνέλευση της Βοστίτσας.

1822: Τουρκικός στόλος αποβίβασε 800 άνδρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαζί με 50 φιλέλληνες υπό τον Νόρμαν απέκρουσαν νικηφόρα τις τουρκικές επιθέσεις.

1827: Πενταπλή επίθεση του Κιουταχή ενάντια στο ελληνικό στρατόπεδο της Καστέλλας στον Πειραιά. Τελικά κατά την υποχώρησή του, δέχθηκε επίθεση από τον Μακρυγιάννη και άφησε πίσω του περίπου 300 νεκρούς.

1833: Η αγγλική φρεγάτα «Μαδαγασκάρη» έφερε τον Όθωνα και τη βασιλική συνοδεία του στο Ναύπλιο. Η αποβίβαση ορίσθηκε στις 6 Φεβρουαρίου ώστε να υπάρξει ο χρόνος για τις προετοιμασίες.

31 Ιανουαρίου:

1827: Ο Καραϊσκάκης τραυματίστηκε σε μάχη κοντά στο Δίστομο. Σώθηκε μετά από επέμβαση του Διαμαντή Ζέρβα. Στην ίδια μάχη σκοτώθηκε ο οπλαρχηγός Γριβογιώργος.