ΑΝΤΩΝΗΣ Π ΑΡΓΥΡΟΣ: ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΜΟΥ. ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;

θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως την ελευθερία της κίνησης (άρθρο 5 παρ. 3 και 4 Σ), την θρησκευτική ελευθερία ως ελευθερία της λατρείας (άρθρο 13 παρ. 2 Σ), την ελευθερία στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (άρθρο (9Α Σ), την ιδιοκτησία (άρθρο 17 Σ), την ελευθερία του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 παρ. 1 Σ), Τα παραπάνω δικαιώματα προστατεύονται και από διεθνείς συμβάσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει υπογράψει και επικυρώσει η χώρα μας και κυρίως από την ΕΣΔΑ (άρθρα 8, 9 και 11 ΕΣΔΑ, άρθρο 1 ΠΠΠ ΕΣΔΑ), αλλά και από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΑΞΊΖΕΙ Ν’ ΑΝΑΦΕΡΘΟΎΜΕ ΣΤΗΝ Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Josep Borrell, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού:

«Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει όλες τις χώρες και περιοχές του κόσμου και όλες τις πτυχές της ζωής μας. Μας υπενθύμισε πόσο διασυνδεδεμένοι είμαστε. Κανένας δεν θα είναι ασφαλής σε καμία χώρα όσο η πανδημία μαίνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο σεβασμός του συνόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάττων πρέπει να είναι πάντα στο επίκεντρο του αγώνα κατά της πανδημίας και των προσπαθειών στήριξης της παγκόσμιας ανάκαμψης…»

Ο φόβος και η αγωνία είναι διάχυτοι σε όλες τις χώρες, καθώς οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους. Μπροστά στον τρόμο του θανάτου από την πανδημία ο άνθρωπος βρίσκεται έντρομος χωρίς καμμιά άλλη διάκριση Ο σκοπός είναι να αντέξουμε το επόμενο, κρίσιμο διάστημα, το οποίο δυστυχώς δεν θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες, αλλά πολλούς μήνες, ίσως και ολόκληρο το ’21 -ίσως και ακόμα πιο πολύ.

ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ; «Ένας κόσμος λιγότερο ανοιχτός και λιγότερο ελεύθερος ;»

Η ζωή μετά την πανδημία του Covid-19 δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Είμαστε στην αρχή του τέλους, περιμένοντας μια νέα αρχή. Οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο υποφέρουν εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας. Ο κορωνοϊός έχει αποκαλύψει ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και αδυναμίες στα δίκτυα οικονομικής ασφάλειας

Ε ναι δεν θα είμαστε ίδιοι. κάτι νέο, κάτι διαφορετικό θα προέλθει μέσα από τα συντρίμμια. Θα μάθουμε πως πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά στην κανονικότητα .

Η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και η τηλεργασία θα γίνει βασικός παράγοντας στη ζωή μας και στην νέα οικονομία.

Θ αλλάξουν οι όροι εργασίας και οι αμοιβές και θα δούμε μεγάλη ανακατανομή εισοδήματος. Οι ανατροπές στο εισόδημα θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική και λαϊκιστές θα έχουν τεράστιες ευκαιρίες να δώσουν ψεύτικά όνειρα. Στο γεωπολιτικό πεδίο αφορά τις αυξανόμενες εντάσεις σε όλα τα επίπεδα σύγκρουσης και ιδίως στην περιοχή μας Έτσι οι ανατροπές θεωρούνται δεδομένες με την άνοδο του αυταρχισμού τόσο στη περιφέρεια όσο και στις γεωστρατηγικές ισορροπίες. Η πανδημία έχει οδηγήσει στην αύξηση του δανεισμού, άρα θα έλθει νομοτελειακά ζήτημα δημόσιου χρέους στην ανθρωπότητα . Για διατηρηθεί η ειρήνη και η οικονομική σταθερότητα αναγκαία είναι η παγκόσμια συνεργασία.

Όμως πρέπει με κάθε θυσία να προστατέψουμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την υψηλή ποιότητα της δημοκρατίας μας ,να ξαναφέρουμε πλήρως την κανονικότητα και την κοινωνική ειρήνη.

Σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς οι αλλαγές που έφερε ο COVID-19 θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.

ΥΓ. Όπως δήλωσε ο Frank M. Snowden, ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Ιατρικής του Yale, στο New Yorker τον Μάρτιο, οι επιδημίες «φαίνεται να υψώνουν έναν καθρέφτη στους ανθρώπους ως προς το ποιοι πραγματικά είμαστε».

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/2/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA