Από το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας συμμετείχαν ο κ. Νικολαΐδης Ισαάκ, Πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, η κ. Δασκαλή Όλγα, Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, ο κ. Λύρας Παναγιώτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, η κ. Χρυσανθοπούλου Πελαγία, Πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βουτσινός Γιάννης, Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά Σύρου και ο κ. Χρυσίδης Κίμων, Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος Λέσβου.
Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας κατέθεσε τις θέσεις και τα αιτήματα του σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Ειδικότερα πρότειναν:
– τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων,
– την άρση της ανισότητας στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων, που δημιουργείται με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων,
– την αναγκαιότητα στήριξης των χωριών και της υπαίθρου, που ερημοποιείται και εγκαταλείπεται, και
– τη μη κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου.
Παράλληλα, ανέπτυξαν και διαχρονικά αιτήματα των Κοινοτήτων για ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές αρμοδιότητες, εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και των πόρων των Κοινοτήτων και τη θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.
Το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προηγηθεί ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει τη βούληση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο για την μετάβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε τη διαφωνία του με πολλές από τις αστοχίες και προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδίως με το όριο εκλογής 43% από τον πρώτο γύρο.
Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και αναγνώρισε τον καίριο ρόλο των Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με ρόλο ουσιαστικό και ωφέλιμο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και επεξεργαστεί ουσιαστικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις και θα είναι σταθερός συνομιλητής και σύμμαχος του Δικτύου στην προσπάθεια του να συμμετέχει ισότιμα στο δημόσιο διάλογο για τη νέα θεσμική αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/2/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA