Ευρυδίκη Λειβαδά: Κεφαλλονιά και 1821

Ο κ. Ιωάννης Ποταμιάνος, Κεφαλληναίος, μετά τας πολλάς γνωστάς μας εκδουλεύσεις του προς την Πατρίδα, προσφέρει πάλιν μετά προθυμίας αξιεπαίνου, την γολέτταν του, ονομαζομένην «Καλομοίραν» και τον εαυτόν του εις δούλευσιν της Διοικήσεως, ως ταχυδρόμος, με μετριώτερον μισθόν των άλλων και με περισσοτέρους ανθρώπους.

Το Μινιστέριον των Ναυτικών, αφού καλώς εξετάση το πράγμα και λάβη τον απαιτούμενον εγγυητήν, να συμφωνήση μετ’ αυτού και να τον στείλη προς τους κ.κ. Αρμοστάς του Αιγαίου Πελάγους, όθεν μέλλει να λαμβάνη δια το παρόν τον μηνιαίον μισθόν του.

Εν Κορίνθω τη 10 Μαϊου 1822

Α Μαυροκορδάτος, Πρόεδρος

Αθανάσιος Κανακάρης, Αντιπρόεδρος

Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος

Ιωάννης Λογοθέτης

Ο Μ(ινίστρος) Αρχιγραμματεύς της Επικρατείας και των Εξωτερικών Υποθέσεων Θ. Νέγρης

Επιστολή Δεύτερη

Περίοδος Β΄

Αρ. 2707

Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος

Το Εκτελεστικόν Σώμα

Προς τον Γενναίον Καπετάν Μαργαρίτην Κούταβον

Διορίζεσαι δια της παρούσης διαταγής ν’απέλθης με το πλοίον σου εις τον Δράκον, δια να παραπλέης εκεί και από τα όπισθεν μέρη πάντοτε ημέρας και νύκτας, δια να χρησιμεύσης εις την χρείαν της Πατρίδος. Την δε Σκαμπαβίαν σου να την έχης πάντοτε εις τον λιμένα του Δράκου, διορίζων άνθρωπον να στέκη άγρυπνος και, όταν ιδή άνθρωπον εις την ξηράν λέγοντας Μαργαρίτης και εις τον αυτόν καιρόν πυροβολά, να εβγαίνης έξω ελεύθερος και άφοβος, δια να δίδης και να λαμβάνης Γράμματα της Διοικήσεως. Προς τούτοις διορίζεσαι να στείλης δέκα καϊκια εις τον Δράκον να σταθώσιν εκεί, δια να παραλάβης τα γυναικόπαιδα από τας Αθήνας και να τα μεταφέρουν εδώ.

Εκ Σαλαμίνος 27 Αυγούστου 1823

Τ.Σ.

Εις απουσίαν του Γραμματέως

Ν. Σπηλιάδης

Ο Πρόεδρος Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης

Σωτήριος Χαραλάμπης

Ανδρέας Μεταξάς

Ίσον εξ΄ ίσου απαράλλακτον τω πρωτοτύπω ευρισκομένω εν τω Υπουργείω των Ναυτικών

Εν Αθήναις τη 18 9?βρίου 1846

Μ.Φ. Κούταβος

Επιστολή Τρίτη

Γράμμα του Γενναίου Κολοκοτρώνη προς τον Πλαπούταν

Τα εσώκλειστα ήνοιξα δια περιέγειάν μου, αφού τα λάβετε, τρέξατε δια τον Θεόν ότι η Πατρίς κινδυνεύει τον έσχατον κίνδυνον.

1825, Μαϊου 9, Ζιγοβίτσι

Ιωάννης Κολοκοτρώνης

…7 Δεκεμβρίου.

Περί δε τα ξημερώματα οι Τούρκοι εφώναζον πως μας έπιασαν τον γραμματοκομιστήν, τον επαρρησίασαν δε και ωμίλησε και ο ίδιος, όσις ήτο ο Παναγής Ζησίμου, Κεφαλληνεύς.


Εικόνα: Ο Κολοκοτρώνης και τα παλληκάρια του. Η σύνθεση περιλαμβάνεται στο λεγόμενο «Λεύκωμα Peytier», το λεύκωμα που συγκρότησε το μέλος της Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά Eugène Peytier (1793-1863). Οι υδατογραφίες και τα σχέδια που περιέχονται σ’ αυτό φαίνεται πως είχαν διάφορα πρότυπα. Το αν έχουν γίνει από τον ίδιο τον Peytier παραμένει αβέβαιο. (Πρόσφατα το έργο δημοπρατήθηκε από τον οίκο Vergos).