«Ο μοιραίος άνθρωπος στη διαχείριση της κρίσης των Ιμίων συνεχίζει την πολιτική του απάτη σε βάρος του Ελληνικού λαού διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά γεγονότα για να αποσείσει τις τρομακτικές του ευθύνες ως υπουργός των Εξωτερικών, με το νέο του βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου προ-δημοσιεύσατε στο Πρώτο Θέμα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020.
»Ο Θόδωρος Πάγκαλος γνωστός για τις κωλοτούμπες που έκανε σε κρίσιμα θέματα στην πολιτική του πορεία και ξεπερνώντας κάθε όριο παραχάραξης της αλήθειας αναφέρεται στη σημαία που τοποθέτησα στα Ίμια ως Δήμαρχος της Καλύμνου, την περίοδο εκείνη.
»Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Πάγκαλος απέναντι στην ιστορική αλήθεια να παραμυθιάζει ακόμα και σήμερα τον Ελληνικό λαό με ψέματα για την υποτελή στάση του όσον αφορά τους χειρισμούς εκείνες τις κρίσιμες ώρες, όταν με την απόφαση της Κυβέρνησης Σημίτη υπέστειλαν την Ελληνική σημαία από την Ανατολική Ίμια, που είχε τοποθετήσει άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και όχι αυτή που τοποθέτησα εγώ.
»Αντί να βρει το κουράγιο 24 χρόνια μετά τα θλιβερά εκείνα γεγονότα για την πατρίδα μας να ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό για τις απαράδεκτες φράσεις του και τις ενέργειές του (έδινε συνέντευξη στο MEGA την ώρα της κορύφωσης της κρίσης) και τις οποίες τώρα αναφέρει και στο νέο του βιβλίο, ότι δήθεν αν άφηναν τη σημαία στην Ανατολική Ίμια, θα την έπαιρνε και θα την εξαφάνιζε ο αέρας λόγω της καταιγίδας και ότι δήθεν δεν αφαίρεσε την επίσημη Ελληνική σημαία, αλλά ένα οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα που βάζει ο καθένας όποτε του καπνίσει (Διακομιχάλης), συνεχίζει την πολιτική του απάτη και τα ψέματα σε βάρος του Ελληνικού Λαού.
»Γι αυτό κύριε Πάγκαλε θα σου φρεσκάρω τη μνήμη για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα και πώς φθάσαμε στην υποστολή της Ελληνικής σημαίας που τοποθέτησε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, και όχι αυτή την οποία τοποθέτησα εγώ στις 25/1/1996, την οποία αφαίρεσαν οι Τούρκοι “δημοσιογράφοι” στις 27/1/1996.
»Περιττεύει κάθε σχολιασμού η θέση σου για το ότι είναι ανεπίσημη η Ελληνική σημαία, που υψώθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο του νησιού, που στα διοικητικά όρια του Δήμου του υπάγονται τα Ίμια, γιατί γνωρίζεις ότι στις 29 Δεκεμβρίου 1995 είχε αμφισβητηθεί με ρηματική διακοίνωση από την Τουρκία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών.
»Λίγο σοβαρότητα, λίγο Ελληνικό φιλότιμο δεν σου έχει μείνει κύριε Πάγκαλε; Ντροπή!!!
»Τα γεγονότα λοιπόν κύριε Πάγκαλε για τα Ίμια, επειδή σκόπιμα τα διαστρεβλώνεις, λέγοντας ασύστολα ψεύδη εξελίχθηκαν ως εξής:
1ον) 25 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό εμπορικό πλοίο Figan Akat προσάραξε στα αβαθή των νησίδων Ίμια, εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων.
»Ο πλοίαρχος απέρριψε την προσφερθείσα από τις Ελληνικές αρχές βοήθεια, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται εντός Τουρκικών χωρικών υδάτων.
2ον) 28 Δεκεμβρίου 1995: Μετά από διαβουλεύσεις με την Τουρκική πλοιοκτήτρια εταιρία το πλοίο ρυμουλκήθηκε από Ελληνική εταιρίας ρυμουλκών στο λιμάνι Κιουζούκ.
3ον) 29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στην Ελληνική Πρεσβεία ρηματική διακοίνωση, ισχυριζόμενο ότι τα Ίμια αποτελούν τμήμα της Τουρκικής Επικράτειας και ότι είναι καταχωρημένα στο κτηματολόγιο του χωριού Καράκαγια της Επαρχίας Μούγκλα της Νομαρχίας Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ).
4ον) 10 Ιανουαρίου 1996: Μετά από παρέλευση 12 ημερών η Ελληνική Πρεσβεία με απαντητική ρηματική διακοίνωση, απέκρουσε τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι βάσει της σειράς διαδοχής των Συνθηκών (Συνθήκη Λωζάνης του 1923, Ιταλοτουρκική Συνθήκη της 4ης Ιανουαρίου του 1932 και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 και της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947), τα νησιά Ίμια αποτελούν τμήμα των παραχωρηθέντων στην Ελλάδα Δωδ/σων και αποτελούν σαφέστατα Ελληνικό έδαφος.
5ον) 16 Ιανουαρίου 1996: Το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ την άμεση λήψη μέτρων αυξημένης επαγρύπνησης σε όλη την περιοχή των Ιμίων.
6ον) 23 Ιανουαρίου 1996: Συγκλήθηκε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο πολιτικό του γραφείο με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Δημόσιας τάξης, το αντικείμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε.
7ον) 25 Ιανουαρίου 1996: Ο Δήμαρχος Καλύμνου συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Αστυνομικού τμήματος Καλύμνου κ. Γεώργ. Ριόλα επειδή τα Ίμια υπάγονται στα Διοικητικά όρια του Δήμου Καλυμνίων και εποπτεύονται από τον Αστυνομικό Σταθμό Βαθέως, που υπάγεται στο Αστυνομικό τμήμα Καλύμνου, τον καπετάνιο του σκάφους Μιχ Αρβύθη και τον Θεόφ. Μιλάτο, αναρτήσαμε την Ελληνική σημαία στην Ανατολική Ίμια.
8ον) 27 Ιανουαρίου 1996: Τούρκοι «δημοσιογράφοι» της Εφημερίδας Hurryet, με ελικόπτερο προσγειώθηκαν στην Ανατολική Ίμια, υπέστειλαν την Ελληνική σημαία και ανάρτησαν την Τουρκική.
9ον) 28 Ιανουαρίου: Άγημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (περιπολικό Αντωνίου) μετά από εντολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέβηκε στα Ίμια και αφού αφαίρεσε την Τουρκική σημαία, ανύψωσε ξανά την Ελληνική σημαία προς διαφύλαξη της Ελληνικής κυριαρχίας. Παράλληλα κλήθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση οι πρέσβεις των χωρών μελών της Ε.Ε. των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Η Ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τις Τουρκικές θέσεις.
10ον) 29 Ιανουαρίου: Κλήθηκε στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα και του επιδόθηκε ρηματική διακοίνωση με την οποία αμφισβητείται το νομικό καθεστώς των βραχονησίδων, ζητήθηκε η άμεση απομάκρυνση του στρατιωτικού αγήματος και η υποστολή της σημαίας και πρότειναν διαπραγματεύσεις όχι μόνο για τα Ίμια αλλά γενικά για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
11ον) 30 Ιανουαρίου: Και οι δυο χώρες αύξησαν τη ναυτική τους παρουσία με αρκετά πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.
»Ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών και αξίωσε τη διακοπή των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου επισημαίνοντας τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
»Στα πλαίσια της Αμερικανικής εμπλοκής για τη διευθέτηση της υπόθεσης επιδόθηκαν στα υπουργεία των Εξωτερικών των δυο χωρών, Αμερικανικά non papers και υπήρξαν τηλεφωνικές συνεννοήσεις του Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας με τους Αμερικανούς ομολόγους του.
12ον) 31 Ιανουαρίου: Τούρκοι καταδρομείς αποβιβάστηκαν στη δυτική Ίμια χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα περιπλέοντα στην περιοχή Ελληνικά πλοία.
»Με την αμερικανική διαμεσολάβηση συμφωνήθηκε η διαδικασία της απεμπλοκής και η κατάσταση να επέστρεφε στο status quo ante.
»Η διαδικασία απεμπλοκής που συμφωνήθηκε ανακοινώθηκε στις 5.30 το πρωί από την Αθήνα όπου και τελείωνε η σύσκεψη που είχε αρχίσει στη μια το πρωί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και όχι στην αίθουσα επιχειρήσεων στο πεντάγωνο, εκεί όπου συντονίζεται μια κρίση από πολιτικό προσωπικό, που γνωρίζει και σέβεται τον εκ του Συντάγματος θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι με μια παρέα κομματικών φίλων στο Πολιτικό Γραφείο, που δεν είχε συστήματα επικοινωνιών.
»Πριν συμφωνηθεί η διαδικασία απεμπλοκής και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι τριγωνικές συνομιλίες Αμερικανών -Ελλήνων -Τούρκων, ελικόπτερο της φρεγάτας Ναβαρίνο, που επιβεβαίωσε την παρουσία των Τούρκων κομάντος στη δυτική Ίμια, έπεσε στη θάλασσα προκαλώντας τον θάνατο τρων τριών αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού.
»Οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός σφράγισαν με τη ζωή τους την τραγική εκείνη νύχτα.
»Κύριε Πάγκαλε
»Στα αποσπάσματα που προ-δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα από το νέο σου βιβλίο με τις αναφορές σου για την κρίση στα Ίμια και ιδιαίτερα για τα όσα γράφεις για το πρόσωπό μου, για την ιστορική αλήθεια και μόνο για τα γεγονότα στα Ίμια που αποτελούν κεντρικό κρίκο στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, οφείλω να δώσω μερικές απαντήσεις και να βάλω συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία οφείλεις επιτέλους να απαντήσεις.
»Εάν δεν απαντήσεις θα σημαίνει ενοχή που είναι βέβαιο ότι μια τέτοια στάση σου βοηθά την Τουρκία και τους επεκτατικούς στόχους της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
»Με κατηγορείς κύριε Πάγκαλε, ότι με την ενέργεια μου να υψώσω την Ελληνική σημαία στα Ίμια ήθελα να ενισχύσω την τοπική μου μειοψηφική θέση στο κόμμα.
»Σε ενημερώνω ότι στην Κάλυμνο στα κομματικά δρώμενα και στους συσχετισμούς ήμουνα αυτός που ήλεγχε στην κυριολεξία τον χώρο και στις δημοτικές εκλογές του 1994 ήμουνα ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές τις κέρδισα με την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 60%, ενώ στις εκλογές του 1998 ως υποψήφιος που είχα και πάλι το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, κέρδισα εκ νέου τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 57,5%.
»Προφανώς κύριε Πάγκαλε σκόπιμα παραγνωρίζεις το γεγονός ότι δεν με ενδιέφεραν ο εσωκομματικοί συσχετισμοί σε κεντρικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τη φιλία μου με τον αείμνηστο Γεράσιμο Αρσένη, ώστε να επιδιώκω την προσωπική μου ανέλιξη στα πλαίσια των όποιων κομματικών συσχετισμών, αφού καθόμουνα μια χαρά στην Κάλυμνο και ήμουνα πανίσχυρος.
»Η φαιδρότητα των ισχυρισμών σου κύριε Πάγκαλε δεν έχει όρια -όταν ισχυρίζεσαι- ότι η ύψωση της Ελληνικής σημαίας από τον Δήμαρχο της Καλύμνου στα Ίμια, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλυμνίων, εξελίχθηκε σε μια από τις φοβερότερες προβοκάτσιες της νεότερης πολιτικής ιστορίας.
»Τις δικές σου εγκληματικές ενέργειες και ανικανότητα να διαχειρισθείς, ως υπουργός των Εξωτερικών την κρίση στις βραχονησίδες, προσπαθείς με τον πιο ανήθικο τρόπο ρίχνοντας λάσπη να τις μετακυλήσεις σε εμένα.
»Σου θυμίζω λοιπόν τι είπε ό ίδιος ο Σημίτης στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης στις 29 Ιανουαρίου 1996 αναφορικά με τα Ίμια.
»”Είναι γνωστή η στάση των Εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας να προκαλούν ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα όσες φορές η εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας το επιβάλλει. Το συμβάν αυτό καθ΄αυτό εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο”.
»”Το κλίμα που εκδηλώνει η ενέργεια αυτή αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δείχνει έναν επιθετικό Εθνικισμό”.
»”Σ΄αυτό και σε οποιονδήποτε επιθετικό Εθνικισμό απαντάμε ότι η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι δυνατή, άμεση και αποτελεσματική”.
»”Έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς δισταγμό. Δεν δεχόμαστε καμία απολύτως αμφισβήτηση στα κυριαρχικά δικαιώματα μας”.
»”Ας μη γελιώνται”.
»Άρα ο Πρωθυπουργός κύριε Πάγκαλε δεν συμφώνησε μαζί σου γιατί οι επίσημες δηλώσεις του δεν αναφέρονται στη σημαία που έβαλα εγώ.
»Δυστυχώς όμως για τη χώρα δεν συνέβη τίποτα από όσα είπε ο Πρωθυπουργός και εσύ κύριε Πάγκαλε, ως Υπουργός Εξωτερικών δεν είπες κουβέντα.
»Απλά έστριψες δια του αρραβώνα όπως λέει ο απλός λαός.
»Προφανώς πριν από το γεγονός της προσάραξης του Τουρκικού πλοίου Figen Akat στα αβαθή των Ιμίων στις 25 Δεκεμβρίου 1995 κύριε Πάγκαλε, δεν γνώριζες ούτε τα Ίμια, ούτε πού βρίσκονται και ούτε βέβαια ότι υπήρχε για πολλές δεκαετίες ένας βοσκός ο οποίος πήγαινε και τάϊζε τα κατσίκια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
»Κατά συνέπεια η σημαία ούτε η δική μου, ούτε και αυτή του Π.Ν. θα ήταν αφύλακτη, ούτε έρημη, ούτε εγκαταλελειμμένη και μόνη, γιατί θα την φρόντιζε ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος και θα ήταν ο άγγελος φύλακας του Εθνικού μας συμβόλου.
»Κατηγόρησες εμένα κύριε Πάγκαλε ότι προκάλεσα τη μεγαλύτερη προβοκάτσια της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας, με την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα Ίμια.
»Κύριε Πάγκαλε, είσαι θλιβερή πολιτική προσωπικότητα και το πολιτικό σου αποτύπωμα ως Υπουργός των εξωτερικών στη διαχείριση αυτής της κρίσης θα σε ακολουθεί για πάντα, με τον πιο αρνητικό τρόπο για τα Εθνικά μας συμφέροντα.
»Γι αυτό σε ρωτώ ευθέως και οφείλεις να απαντήσεις στον Ελληνικό λαό
»1. Γιατί δεν κράτησες το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα νησιά με τα κατσίκια του, μετά την 31η Ιανουαρίου 1996, που διασφάλιζε έμπρακτα την ελληνικότητα των νησιών, ανεξάρτητα από τις Διεθνείς Συνθήκες και Συμβάσεις που αναγνωρίζουν ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα;.
»2. Δεν μπορούσε το Ελληνικό κράτος από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών, που εσύ ήσουνα πολιτικός προϊστάμενος να καταβάλλει κάθε χρόνο τις 6.000 χιλ ευρώ, προκειμένου να παρέμενε ο βοσκός Αντώνης Βεζυρόπουλος στα Ίμια;
»3. Πώς το Τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών προβοκατόρικα ενέκρινε κονδύλιο προμήθειας τροφών που προορίζονταν για τα πρόβατα στα Ίμια, θέλοντας και με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει δικαιώματα χρήσης στις βραχονησίδες και εσύ ως υπουργός των εξωτερικών της Ελλάδας δεν μπορούσες να εξασφαλίσεις 6.000 χιλ ευρώ το χρόνο για τον βοσκό; Μήπως τελικά ήθελες να φύγει ο Αντώνης Βεζυρόπουλος από τα νησιά;.
»4. Γιατί ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από την παρουσία του Αντώνη Βεζυρόπουλου στα νησιά μετά τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996 και κάλεσαν στο Υπουργείο των Εξωτερικών τον πρέσβη μας στην Άγκυρα κύριο Νεζερίτη Δημ. στις 31 Μαρτίου του 1996 για να διαμαρτυρηθούν για την συνέχιση της παρουσίας του Βεζυρόπουλου στα νησιά;
»5. Μήπως με τη συμφωνία που κάνατε για την απεμπλοκή είχατε συμφωνήσει και αυτό, δηλαδή να μην μπορεί να πηγαίνει και να ταΐζει τα νησιά τα κατσίκια του ο βοσκός;
»6. Πώς εγώ ως Δήμαρχος κατάφερα για επτά ολόκληρα χρόνια να κρατήσω τον βοσκό στα Ίμια, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την ελληνικότητα των νησιών και ταυτόχρονα να υπάρχει οικονομική ζωή στα Ίμια, ώστε να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και εσύ ως υπουργός των εξωτερικών δεν μπορούσες;
»7. Κύριε Πάγκαλε μπορείς εσύ ως τέως υπουργός των Εξωτερικών της χώρας να πεις ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό εάν τώρα μπορεί να επιστρέψει ο βοσκός πάνω στα Ίμια με τα κατσίκια , χωρίς να υπάρξει πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας , όταν εγώ με ειρηνικό τρόπο εξασφάλιζα για επτά ολόκληρα χρόνια την παρουσία του στα νησιά και οι Τούρκοι ήταν απλοί θεατές;
»8. Κύριε Πάγκαλε ο Πρωθυπουργός κος Σημίτης στις προγραμματικές δηλώσεις του, όπως τον κατάγγειλε ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Έβερτ, είπε ότι η σημαία που το άγημα του Π.Ν. είχε υψώσει στα Ίμια θα παρέμενε. Εσύ ως υπουργός των Εξωτερικών τι έκανες για να παραμείνει η Ελληνική σημαία στα νησιά; Προφανώς τίποτα. Απεναντίας επειδή εσύ προσωπικά έκανες τις διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς συμφώνησες και οι Έλληνες κομάντος κατέβασαν τη σημαία, την πήραν και έφυγαν ! Μπράβο σου!!.
»9. Κύριε Πάγκαλε, σας ερωτώ ξανά ευθέως επειδή η Τουρκία αμφισβητεί σήμερα 13, 25, 150 νησιά, οι Δήμαρχοι ή το επίσημο Ελληνικό κράτος, όπως έκανε άλλωστε στις 28 Ιανουαρίου του 1996 με το άγημα του Π.Ν. στα Ίμια, μπορούν ή δεν μπορούν να υψώνουν την Ελληνική σημαία σε αυτά τα νησιά για να μην ενοχληθούν οι Τούρκοι;
»Κύριε Πάγκαλε δεν σε ευνοεί σε τίποτα να ρίχνεις λάσπη στον ανεμιστήρα. Σε εμένα προσωπικά δεν πιάνει.
»Ο Καλυμνιακός λαός με εξέλεξε 4 φορές Δήμαρχο και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων με στήριξε για την αυτονόητη και επιβεβλημένη ενέργεια μου να υψώσω την Ελληνική σημαία στα Ίμια.
»Αντίθετα η πολιτική σου ως υπουργός των Εξωτερικών ήταν πολιτική υποτέλειας, κατευνασμού και φοβική απέναντι στην Τουρκία και είναι αυτό που πληρώνει σήμερα η χώρα.
»Σου θυμίζω ακόμα ότι εσύ κύριε Πάγκαλε, ως Υπουργός των Εξωτερικών, στις 8 Ιουλίου του 1997 στη Μαδρίτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με παρότρυνση της τότε Υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρίας Ολμπράιτ, συναντήθηκες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζεμ και στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι συμφώνησες στην εξής διατύπωση:
»”Σεβασμό στα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την Εθνική κυριαρχία τους”.
»Με το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης στις 8 Ιουλίου 1997 κύριε Πάγκαλε, άνοιξες την πόρτα του φρενοκομείου, με την αποδοχή του κειμένου ότι πέραν από τα νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα.
»Δηλαδή στα ενδιαφέροντα της Τουρκίας είναι και η Γαλάζια Πατρίδα, ή ότι την ευθύνη έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού την έχει η Τουρκία;.
»Ή μήπως στα ενδιαφέροντα της, συμπεριλαμβάνονται και τα 18, τα 25 και τα 150 νησιά, των οποίων το ιδιοκτησιακό καθεστώς αμφισβητεί και ότι πρέπει να αποστρατικοποιηθούν τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.
»Κύριε Πάγκαλε, αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια για σένα και θα σε ακολουθεί για πάντα».
ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/1/2021 #ODUSSEIA #ODYSSEIA