NYT: Πείνα στην Τουρκία – Ο κορωνοϊός επιτάχυνε δραματικά τα οικονομικά της δεινά

Τώρα εννέα μήνες μετά την έναρξη και με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι βυθισμένο στα χρέη και αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPoll Research το 25% των Τούρκων πολιτών που απάντησαν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που όλη τη χρονιά τράβηξε την προσοχή με την επιθετική του εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, τα πράγματα ξαφνικά εξελίχθηκαν σε κρίση τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι είχε γνώση της έκτασης πανδημίας κορωνοϊού χωρίς την μέτρηση των ασυμπτωματικών φορέων και τα νέα δεδομένα απεικόνισαν τα επίπεδα ρεκόρ κρουσμάτων στην χώρα.

Επίσης η τουρκική λίρα είχε διολισθήσει πάνω από 30% έναντι του δολαρίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας έχουν στερέψει.

Στην κρίση έρχεται να προστεθεί και η απώλεια ενός σημαντικού συμμάχου του Ερντογάν, του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ που αποχωρεί σε περίπου ένα μήνα από την Προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ήδη η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά των S-400 από την Ρωσία -κυρώσεις που μέχρι πρότινος καθυστερούσε ο Τραμπ- αλλά και με ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις γεωτρήσεις στα ύδατα της Κύπρου.

Σύμφωνα δε με αναλυτές η νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σκληρότερη έναντι των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν και των δημοκρατικών προτύπων της κυβέρνησης του.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και αντικατέστησε τον γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και επέβαλε νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι πλέον είναι αργά για τέτοιες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, που διενεργεί δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των κομμάτων συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο Ερντογάν παρακολουθεί ανελλιπώς της δημοσκοπήσεις και τον αντίκτυπο των πολιτικών του στην κοινωνία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση της MetroPoll δείχνει ότι το ΑΚΡ κινείται στο 30% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό του τα τελευταία 10 χρόνια και με αυτό το ποσοστό -ακόμη και με την σύμπραξη των εθνικιστών – δεν μπορεί να εξασφαλίσει το 50% των απαιτούμενων ψήφων για την προεδρική εκλογή.

Επίσης στην δημοσκόπηση αυτή φαίνεται ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών του -και συνολικά το 63% όσων απάντησαν- θεωρούν ότι τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο στην Τουρκία.

Το ίδιο διαπιστώνουν και στην κοινωνία οι οργανώσεις παροχής βοήθειας όπως η Deep Poverty Network, η ιδρύτρια της οποίας Hacer Foggo τονίζει ότι στα 20 χρόνια εμπειρίας της δεν είχε διαπιστώσει τόση φτώχια και απελπισία στην τουρκική κοινωνία ιδιαίτερα στις τάξεις των πλανόδιων πωλητών που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία.

Η ίδια πιστεύει ότι τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση στις τοπικές διοικήσεις που δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και γενικότερα δεν είχαν στρατηγική αντιμετώπισης της αυξανόμενης φτώχιας.

Πράγματι, αναφέρει η αρθρογράφος, η οικονομική περιδίνηση ξεκίνησε αφότου ο Ερντογάν εξασφάλισε και τον έλεγχο τις οικονομίας στο πλαίσιο των υπερεξουσιών του που προέβλεπε το Προεδρικό Σύστημα του 2018.

Σύμφωνα και με έκθεση του Οίκου Αξιολόγησης Moodys η επιδεινούμενη διακυβέρνηση της χώρας ήταν καίριο σημείο πιστοληπτικής αδυναμίας που οδήγησε στην απόφαση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Πηγή: Tribune, NYTimes

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/12/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA