Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια εκπονείται μεγάλη μελέτη καταγραφής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 από το Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών (ΕΕΠΥΟ) του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο καθηγητής Αθανάσιος Σταυρακούδης, διεθυντής του ΕΕΠΥΟ, έχει αναλάβει να συντονίσει το έργο με τη συνδρομή φοιτητών. «Πρόκειται για έρευνα οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας. Η εγκατάσταση των προσφύγων είναι το σημαντικότερο γεγονός της ιστορίας της χώρας κατά τον 20ό αιώνα», αναφέρει στο pontos-news.gr ο καθηγητής.
Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, Στέλιο Μιχαλόπουλο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αθ. Σταυρακούδη, ανέφερε σχετικά με την εξέλιξη του έργου: «Είμαστε περίπου στο 50% του καταλόγου αγροτών προσφύγων και περίπου στο 7-10% του καταλόγου αστών προσφύγων».
Σημαντικό εργαλείο για τους μελλοντικούς ερευνητές
Σύμφωνα με πληροφορίες του paratiritis-news.gr σκοπός της ομάδας είναι να τελειώσουν τον κατάλογο εγκατάστασης και προέλευσης, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για περίπου 600.000 ονόματα προσφύγων, από τους οποίους περίπου 250.000 εγκαταστάθηκαν στα χωριά και περίπου 350.000 στις πόλεις.
Ελπίζουν ότι μέσα στο 2021 θα έχουν τελειώσει τον κατάλογο αγροτών προσφύγων, και ότι μέσα στο 2022, όταν και συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση με τον κατάλογο των αστών προσφύγων. Αυτά θέλουν να τα συγκεντρώσουν σε μια εγκυκλοπαίδεια (μαζί με χάρτες, πίνακες κ.ά.), και ευελπιστούν πως αν βρεθούν χορηγοί και αυτό γίνει πραγματικότητα, θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους επόμενους ερευνητές.
«Ελπίζουμε μέσω του έργου μας να απαντήσουμε σε επιστημονικά ερωτήματα που αφορούν την οικονομική ιστορία της χώρας. Θα ήταν ωραίο να εκδοθεί στο τέλος ένας κατάλογος προέλευσης και εγκατάστασης όλων των προσφύγων, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικισμού. Κάτι σαν ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια των προσφύγων του 1922» ανέφερε στο pontos-news.gr o καθηγητής.
H ομάδα στο facebook
Όπως είχε τονίσει παλαιότερα στο pontos-news.gr ο καθηγητής Σταυρακούδης, οι φοιτητές και οι επιβλέποντες καθηγητές δουλεύουν πάνω στον κατάλογο αγροτών προσφύγων της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) του 1928. Σε αυτόν αναφέρονται περίπου 250.000 πρόσφυγες και οι 2.000 οικισμοί της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν όσοι πήραν αγροτική γη.
Τι ακριβώς κάνει το ΕΕΠΥΟ
«Μερικές φορές ωστόσο έχουμε αμφιβολίες για τις τοποθεσίες. Τότε ρωτάμε όσους πιθανά γνωρίζουν από τους απογόνους των προσφύγων» τονίζει ο καθηγητής. Για το σκοπό αυτόν έχει δημιουργηθεί ομάδα στο facebook, με την ονομασία «Προέλευση και Εγκατάσταση Προσφύγων 1922». Εκεί ανεβαίνει ό,τι νεότερο αφορά την εξέλιξη της έρευνας και παρέχεται μεγάλη πληροφόρηση σε ανθρώπους που επιθυμούν να ανακαλύψουν τον τόπο καταγωγής τους ή ακόμα και να βρουν συγγενείς τους που εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές.
Χάρτης προσφύγων (φωτ.: facebook / «Προέλευση και Εγκατάσταση Προσφύγων 1922»)
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/11/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Εύα Παπαδάτου