Η ηρωίδα γυναίκα της υπαίθρου

Στις σημερινές δυσκολίες οι οποίες δεν είναι λίγες για τους ντόπιους ΑγροΚτηνοτρόφους, ξέρει με δύναμη και νηφαλιότητα να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια και να γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας. Η γυναίκα αυτή της υπαίθρου αποτελεί πρότυπο συνέπειας και ευσυνειδησίας. Η εργασία της δεν καταχωρείται σε στατικούς πίνακες.

Με βάση μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, εάν οι γυναίκες παγκοσμίως ελάμβαναν την ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες, οι αποδόσεις της αγροτικής γης θα αυξάνονταν κατά 22%. Κατά την ίδια πηγή, αν οι γυναίκες της υπαίθρου είχαν ίση πρόσβαση με τους άνδρες στην ιδιοκτησία γης, τις νέες τεχνολογίες, τις οικονομικές υπηρεσίες και χρηματοδοτήσεις και τις αγορές, η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν ανά τον κόσμο θα μειωνόταν κατά 100-150 εκατομμύρια άτομα.

Η νέα κοινωνική πραγματικότητα για το ρόλο της γυναίκας της υπαίθρου στην αγροτική κοινωνία δημιουργεί την ανάγκη χάραξης μιας πολιτικής που να συνδυάζει την αγορά εργασίας με την κοινωνική πολιτική και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, αποδίδει τη δέουσα τιμή αλλά και υπενθυμίζει το χρέος της Πολιτείας να αναγνωρίσει έμπρακτα και γενναία την προσφορά της ηρωίδας γυναίκας της υπαίθρου. Πραγματικά αξίζει και δικαιούται πολλά.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,15/10/2020 #ODUSSEIA #ODYSSEIA